Recept

Timjanstekt lammentrecote med nötrostad blomkål och dillsmörsås

Långsamt bakade tomater och blomkål rostad med hasselnötter passar fint ihop med lammentrecote. Servera gärna citronsmörsåsen i en skål bredvid.

Gör såhär

  1. Börja med tomaterna. Sätt ugnen på 100°. Dela tomaterna på mitten, lägg i en ugnssäker form. Skala vitlöksklyftan och skär i 8 tunna skivor. Lägg en skiva på varje tomat och strö på lite salt, peppar och socker. Baka i mitten av ugnen ca 2 tim. Höj värmen till 150°.
  2. Dela blomkålshuvudet i 4 trädliknande skivor, ca 2 cm tjocka. Stek blomkålen i klarifierat smör ca 3 min på varje sida, salta och peppra. Lägg blomkålen på en plåt med bakplåtspapper, häll över citronsaft och nötter, spara citronskalet till senare. Baka färdigt i ugnen ca 10 min.
  3. Putsa köttet. Salta och peppra. Bryn i klarifierat smör ca 2 min på varje sida. Blanda timjan och citronskal, rulla köttet i örtblandningen. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i ugnen i 150° ca 15 min tills köttet är rosa och har en innertemperatur på 58°.
  4. Lägg alla ingredienser till reduktionen i en kastrull och koka ihop tills ca ½ dl återstår. Sila bort schalottenlök, pepparkorn och dillfrö, häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  5. Värm det klarifierade smöret till ca 60°. Skär dillen grovt och mixa samman smör och dill i en blender tills det är riktigt grönt. Utan vattenbad: Tillsätt äggulorna till reduktionen och vispa på låg värme tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°. Dra av kastrullen från värmen. Häll försiktigt i dillsmöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med salt. Med vattenbad: Häll reduktionen och äggulorna i en bunke. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°. Ta bort bunken från vattenbadet. Häll försiktigt i dillsmöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med salt.
  6. Skiva lammet och servera med blomkålen, tomaterna och dillsmörsåsen.

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Timjanstekt lammentrecote med nötrostad blomkål och dillsmörsås

Ingredienser

4 personer
Tillagningstid: 60+ minuter

Timjanstekt lammentrecôte
500 g lammentrecote
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk Arla® svenskt smör
3 msk hackad färsk timjan
rivet skal av 1 citron

Ugnsbakade tomater
4 plommontomater
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 krm strösocker

Nötrostad blomkål
1 huvud blomkål à 600 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk Arla® svenskt smör
pressad saft av 1 citron
½ dl hasselnötter

Reduktion
1 hackad schalottenlök
½ dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
5 vitpepparkorn
1 msk dillfrön
250 g klarifierat smör
1 kruka färsk dill
3 äggulor
½ tsk salt

Kryddiga och sofistikerade röda viner

nyhet
94poäng

2019 Barbera d’Alba Punta, Azelia

Piemonte299 kr