Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Recept
Vitlöksspäckad lammstek med potatisgratäng och rödvinskokt rödlök
En klassisk lammstek är uppskattad bjudmat. Potatisgratängen med jordärtskockor är lättlagad och blir extra krämig när man först kokar den på spisen.
Gör såhär
- Börja med gratängen. Skala och skiva potatis och jordärtskockor. Skala och finhacka löken. Blanda med grädde, salt och peppar i en kastrull. Låt koka under omrörning ca 20 min. Lägg allt i en ugnssäker form. Strö över riven ost vid gratinering.
- Sätt ugnen på 125°. Salta, peppra och krydda steken med örtkryddor. Dela vitlöken mitt itu med skalet på. Tryck ut 6 st vitlöksklyftor och stick in dem lite utspritt i steken. Lägg steken i en ugnssäker form med resterande vitlök runtom. Stek i nedre delen av ugnen till 58° innertemperatur, ca 1 timme och 20 min. Ta ut köttet, täck det med folie och låt det vila ca 30 min.
- Höj temperaturen till 225°. Tillaga gratängen i mitten av ugnen tills den fått fin färg, ca 15 min.
- Skala och skär rödlöken i klyftor. Fräs den mjuk på medelvärme i smör-&rapsolja i en stekpanna. Tillsätt övriga ingredienser och koka ca 10 min tills hälften av rödvinet kokat in. Häll ned lammskyn från formen och smaka av med salt och peppar. Skiva köttet tunt och servera med gratängen, rödlöken och gärna kokta haricots verts.
Receptkreatör: Arla
Ingredienser
6 portioner
Tillagningstid: 60+ minuter
1 kg benfri lammstek
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 hel vitlök
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk hackad färsk timjan
Gratäng
600 g mjölig potatis
400 g jordärtskockor
1 gul lök
4 dl Arla Köket® ekologisk vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl Kvibille® Riven ost Cheddar
Rödvinskokt rödlök
3 rödlökar
1 msk Arla Köket® Smör- & rapsolja
3 dl rödvin
2 msk flytande honung
1 msk kalvfond
1 kvist färsk rosmarin
Till servering
300 g färsk haricots verts