Recept

Vitlöksspäckad lammstek med potatisgratäng och rödvinskokt rödlök

En klassisk lammstek är uppskattad bjudmat. Potatisgratängen med jordärtskockor är lättlagad och blir extra krämig när man först kokar den på spisen.

Gör såhär

  1. Börja med gratängen. Skala och skiva potatis och jordärtskockor. Skala och finhacka löken. Blanda med grädde, salt och peppar i en kastrull. Låt koka under omrörning ca 20 min. Lägg allt i en ugnssäker form. Strö över riven ost vid gratinering.
  2. Sätt ugnen på 125°. Salta, peppra och krydda steken med örtkryddor. Dela vitlöken mitt itu med skalet på. Tryck ut 6 st vitlöksklyftor och stick in dem lite utspritt i steken. Lägg steken i en ugnssäker form med resterande vitlök runtom. Stek i nedre delen av ugnen till 58° innertemperatur, ca 1 timme och 20 min. Ta ut köttet, täck det med folie och låt det vila ca 30 min.
  3. Höj temperaturen till 225°. Tillaga gratängen i mitten av ugnen tills den fått fin färg, ca 15 min.
  4. Skala och skär rödlöken i klyftor. Fräs den mjuk på medelvärme i smör-&rapsolja i en stekpanna. Tillsätt övriga ingredienser och koka ca 10 min tills hälften av rödvinet kokat in. Häll ned lammskyn från formen och smaka av med salt och peppar. Skiva köttet tunt och servera med gratängen, rödlöken och gärna kokta haricots verts.

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

1 kg benfri lammstek
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 hel vitlök
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk hackad färsk timjan

Gratäng
600 g mjölig potatis
400 g jordärtskockor
1 gul lök
4 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl riven cheddar

Rödvinskokt rödlök
3 rödlökar
1 msk Smör-& rapsolja
3 dl rödvin
2 msk flytande honung
1 msk kalvfond
1 kvist färsk rosmarin

Till servering
300 g färsk haricots verts

Eleganta och strama röda viner

96poäng

2016 Nerobufaleffj, Gulfi Cantina

Sicilien499 kr
bio

2019 Langhe Nebbiolo, Rivetto Dal 1902

Piemonte259 kr