Halvtorr

2022 Estate Riesling, Paul Cluver

nr 9510001

Paul Cluver är en imponerande pionjär i sydafrikanska kustregionen Elgin, här representerad av deras krispiga 2022 Paul Cluver Estate Riesling med en gnutta reststötma. Som gjord för det asiatiska köket och buffébordets alla fiskanrättningar. Tim Atkins MW, 93 poäng: ”Ludicrously cheap for a wine of this quality.”

Pris 165 kr

Kropp har ett värde på 2 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 2 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut

Beskrivning

Producent 
Paul Cluver

Ursprung
Elgin

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
12.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
2022 Paul Cluver Riesling har en aromatiskt fruktdriven och blommig doft med toner av honungsmelon, grillad citron, vita blommor och lime. Vinet har en antydan till restsötma som möts upp av en mycket krispig syra. Kroppen är slank men krämig och har ett charmigt fruktdrivet avslut.

Passar till
Detta vin passar fint som aperitif men kommer också att bli en utmärkt matchning till det asiatiska köket, till laxrätter, ceviche och räkor.

Lagringspotential
Från nu till 2027

Mer information
1,64 gram socker/100 ml (16,4 gram/1000 ml)
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Om produkten

Paul Cluver är en av sydafrikanska kustregionen Elgins allra klarast lysande stjärnor. Idag är det fjärde generationen som farmar marken som familjen ägt de senaste 120 åren och man är en av anledningarna till att Elgin överhuvudtaget hamnade på kvalitetsvinkartan. Gården drivs av managing director Paul Clüver, hans fru Songvei och deras fem barn. Till sin hjälp har de källarmästare Andries Burger och vinmakare Anne van Heerden. Bourgognebaserade konsulten Martin Prieur har också varit en stor del av den ständiga utvecklingen och förfiningen av familjens viner. På familjegården – De Rust – arbetar de enligt principen att vara vördnadsfull inför miljön och sin omgivning och man var en av pionjärerna att börja odla enligt hållbara odlingsprinciper – så kallad sustainable farming.  Tim Atkins MW räknar Paul Cluver Estate som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2022 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till den högsta klassifikationerna man kan få i Bordeaux: Premier Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Paul Cluvers viner.

Elgin är ett Cool Climate Area och ett av de svalaste i Sydafrika. Här drar man fördel av närheten till havet och svalkande havsvindar, vilket gör att de annars så svårodlade pinot noir och riesling trivs bra. I Paul Cluvers händer blir druvorna av sådan kvalitet att prestigeserien Seven Flags länge har ansetts vara benchmark för hur viner från området skall smaka.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

2022 Paul Cluver Estate Riesling görs på druvor från en 30 år gammal vingårdsdel med fina grusjordar med förvittrad Bokkeveldskiffer och ljus lera, belägen 300 meter över havet. En första sortering sker redan i vingårdarna. Vinet får enbart minimal kontakt med skalen innan pressningen som sker varsamt – enbart frirunnen juice får gå ner i jäskaren och de olika plotterna vinifieras separat. 15% av vinet lagras på stora, gamla 2500-liters ekfat. För en liten del av vinet avstannas jäsningen när syranivån är som högst, medan resterande del jäses ut helt torr. Vinet har därför en angenäm antydan till naturlig restsötma (1,6 gram socker/100 ml) som gör den oemotståndlig för att matcha med den asiatiska köket. En del av vinet lagras på sin jästfällning för att addera textur och komplexitet.

Tim Atkins MW: 93 poäng ”More floral and just a little bit sweeter than its predecessor, this intense Elgin Riesling is more Pfalz than Mosel Valley, with grapefruit and nectarine flavours, a hint of oak and 16 grams of residual sugar per liter. Almost ludicrously inexpensive.”