Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Castell d’Encus. Spanien, Katalonien, Costers del Segre
Castell d’Encus hemsidaMed tankar urkarvade i berget
Castell d’Encus inspirerar och berör. Vineriet är resultatet av över 20 års insamlande av erfarenhet från Raül Bobet som gjorde sig ett namn på vinfirman Torres. Idag är han en av Spaniens mest hyllade vinmakare som numera enbart skapar viner under egen regi.Historia
Raül hade tröttnat på det storskaliga när han började se sig om efter ett eget landområde där han kunde göra vin med mindre klimat- och miljöpåverkan och slutligen fann han vad han sökte i Katalanska regionen Costers del Segre. Regionen må vara liten och relativt okänd, men här har man gjort vin sedan 1100-talet. Allting ligger på hög höjd (hisnande 850-1250 meter över havet) med Pyrenéerna som makalös fond. Förutom Castell d’Encus driver Raül även hyllade Priorat-vineriet Ferrer-Bobet.
Vingårdar
Än finns spår av 1100-talets vinmakning kvar på Castell d’Encus – vid en röjning av marken upptäcktes nio jäskar utkarvade i berget av dåtidens munkar (med kapacitet för 2-8 ton druvor). Dessa stenkar ger Raül en möjlighet att jäsa sina viner i ett kretslopp styrt av tyngdlagen och används av hans team än idag till nästan samtliga viner. Av vingårdens 95 hektar är 25 av dessa planterade med rankor av riesling, sauvignon blanc, albarinyo, sémillon, syrah, petit verdot, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och garnatxa som växer på mager jord bestående av kalk och lera. Resterande del av egendomen är bevuxen med skog för att bibehålla den biologiska mångfalden. Man åtnjuter kontinentalklimat med varma dagar men en bjärt kontrast i kalla nattliga temperaturer skapar de bästa förutsättningarna för att uppnå druvor med full mognad som ändå behåller sin friska syra. Just den friska syran är verkligen ett signum för Castell d’Encus genomgående portfölj.
Vinifikation
Under devisen ”den som kontrollerar vingården kontrollerar källaren” jobbar man envetet med att sköta vingårdarna så noga att man kan ha så lite intervention som möjligt när druvorna nått vineriet. Castell d’Encus använder sig enbart av lokalt förekommande jäststammar för att initiera jäsningen som äger rum i de urgröpta berg-karen från 1100-talet. Man var också det första vineriet att jobba med processer av geoterimsk energi för att överföra värme och kyla i en strävan att minska mängden förbrukad energi. Själva vineriet är också designat för att nyttja gravitationens kraft. Man är ännu inte ekologiskt certifierade men arbetar helt utan användande av ogräs-, svamp- och skadedjursmedel sedan start.
”5 snabba” med Raül Bobet
1. What is your favorite time of the year in the vineyards?
”All times are interesting, but winter pruning it’s an important one.”
2. What is your favorite part of being a winemaker?
”Creating and improving, as well as correcting some aspects just after harvest.”
3. What is your least favorite part of being a winemaker?
”Not the least favorite, but complex one, is the harvesting logistics in a rainy year.”
4. If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”Elegance”
5. Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”Perhaps Majjan, since it will last forever.”