Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Domaine Hubert Lamy. Frankrike, Bourgogne, Saint-Aubin
HUBERT LAMYS HEMSIDASaint-Aubins klarast lysande stjärna
Det går att spåra ättlingar till familjen Lamy i Saint-Aubin ända tillbaka till 1640-talet, men det är de senaste två generationerna som har satt namnet Lamy på den vinösa kartan. Och det med råge – få Bourgogneproducenter idag är lika heta som Olivier Lamy och hans enastående viner!Historia
Firman Domaine Hubert Lamy grundades av mannen med samma namn år 1973 och bestod då av 8 hektar vingårdar. År 1981 stod det nya vineriet klart att använda och på 1990-talet började man köpa mer mark och planterade även om en del pinot noir-vingårdar till den, för området mer gynnsamma, chardonnaydruvans förmån. Det var emellertid när Huberts son, Olivier, klev in i familjeföretaget år 1996 som allting verkligen tog fart. Innan dess hade Olivier jobbat hos legendariska Méo-Camuzet, och hans första beslut vid återvändandet till familjegården var att sluta sälja egendomens druvor till négocianter. Idag äger man 16,5 hektar fördelat på 20 appellationer i Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet. Förutom 0,05 hektar i Grand Cru-läget Criots-Bâtard-Montrachet (Lamys rankor ligger strax ovanför Domaine Leroys ”Domaine d’Auvenay”) har man mark i 10 premier cru-lägen och fyra Village-lägen. Chardonnay står för ¾ av produktionen men man gör även en del röda viner från Santenay och Chassagne-Montrachet. Samtliga lägen ligger med kort avstånd från familjens vineri i Saint-Aubin. Den årliga produktionen är knappt 110,000 flaskor.
Vingårdar
Det är svårt att tänka sig en mer passionerad, kunnig och hårt arbetande vinmakare än Olivier. Bland hans filosofier ingår att plantera vingårdarna med hög densitet (haut densité) vilket han anser ger rankorna en större möjlighet att fånga områdets terroir. Den första vingård som planterades på detta sätt var Saint Aubin Premier Cru Derrière Chez Edouard som planterades med 30,000 rankor per hektar år 2000 (vilket är mer än tre gånger högre än normal planteringsdensitet och således kräver tre gånger så mycket arbete i vingårdarna). Det hårda arbetet som krävs ger dock resultat – vinerna är i det närmaste överväldigande komplexa med ett enormt djup och dimension. Merparten av egendomens vingårdar har steniga kalkjordar med 10-30 centimeters toppjord i perfekt sydöstlig exponering. Skördeuttaget hålls alltid mycket lågt (vilket gör arbetet i haut densité-vingårdarna ännu mer imponerande). Han arbetar i det närmaste helt ekologiskt men har ingen certifiering.
Vinifikation
Olivier var en av de första vinmakarna i Côtes de Beaune att övergå från barriquer till större ekfat – ofta så stora som mellan 350-600 liter. Detta gjordes för att bättre bevara den rena frukten i vinerna och för att inte faten skall ta överhanden. Druvorna pressas och tappas på ståltankar i ungefär ett dygn för att ”lugna ner sig” efter pressningen. Sedan tappas de över på de stora faten för jäsning, malolaktisk jäsning och lagring. Fathanteringen består av 0-15% ny ek (med 10% ny ek i snitt) med en period på 12-24 månader i faten innan vinerna buteljeras beroende på cuvée. Oliviers viner är strikt klassiska, förfinade, rena och mineraldrivna och kvalitetsnivån är ofta högre än konkurrenters viner från mer hypade områden. Det här är verkligen en framtidsproducent att hålla ögonen på – kom ihåg vart du läste det först!