Cantina Gulfi. Italien, Sicilien

Gulfis hemsida

Ekologisk förkämpe för Siciliens lokala druvsorter.

Ekologiska Cantina Gulfi går från klarhet till klarhet tack vare idogt arbete.

Historia

Efter andra världskriget flyttade Raffaele Catania till Paris för att söka arbete. För pengarna han tjänade ihop köpte han de första jordlotterna som skulle komma att bli grundstenen till Gulfis framgångssaga. I Paris fick Raffaele lära sig att respektera vinrankan och att uppskatta elegans snarare än kraft. Raffaeles son, Vito, var 5 år när familjen flyttade till Paris och 20 år när de flyttade tillbaka till Sicilien. 1995 ärvde han egendomen som startades av hans far och så här förklarade han sin filosofi: ”Vi uppfann inget nytt. Det vi har skapat fanns här för 2000 år sedan, vi behövde bara anpassa våra förfäders tekniker och kultur till vad som gäller idag. Vi har fått en bit jord att se efter, att respektera eftersom den är vår och våra barns framtid. Vi måste föra över det vi lärt oss till våra barn”. Vito Catania gick bort år 2017 och lämnade då över till sin sönerna Matteo, Raffaele och Davide. Matteo hade då redan arbetat sida vid sida med sin far i över 20 år och har sedan dess varit ansvarig för att leda vingården in i framtiden.

Deras symbol, som syns i logotypen, drar en parallell till Eros (kärleken) och Psyche (skönheten) som tillsammans skapar njutning. I deras ögon så representerar Eros Gulfi och Psyche är deras underbara land, och tillsammans skapar de njutning (vinet). Idag tillhör Cantina Gulfi toppskiktet på Sicilien. Flera viner har fått tre glas i Gambero Rosso och 92-95 poäng av vinjournalisteliten i världen.

Vinous om Gulfi (sagt i september 2023): ”These are some of the best wines being made, not just in Sicily but all of Italy.”

Vingårdar

Gulfis viner kommer från gamla vinrankor i de antika mest kända områdena i Pachino och Val di Noto: Maccari, Bufaleffi, Baroni och San Lorenzo. Det är här som deras cru-viner av druvan Nero d’Avola blir till: Neromaccarj, Nerobufaleffj, Nerobaronj och Nerosanlorè, som alla uttrycker den unika karaktär som finns i jorden de kommer ifrån. Vingårdarna ligger på hög höjd, från 400-850 meter över havet. Den högst belägna vingården ligger på Etnas sluttningar och här odlas druvan Nerello Mascalese som blir till deras Reseca. De rankorna är vad de kallar för ”albarello” (små träd) som växer på svarta terrasser av lavajord.

Vinifikation

Gulfi har med framgång lyckats bevara traditionen att trimma vinstockarna så att konstbevattning kan uteslutas. Följden blir att smaken på druvorna är koncentrerad och ingen åverkan på naturen görs. Man vill på så sätt reflektera växtplatsen och framhäva druvornas karaktär och som en följd av detta filtrerar de inte heller sina viner. Gulfi har alltid odlat druvor enligt ekologiska principer och från och med 2007 är hela deras produktion certifierat ekologisk. Familjens motto har länge varit “Guardians of the terroir” vilket också fått Matteo att även ta till sig biodynamiska och icke-invasiva metoder, något man ännu inte har någon certifikation för.

Redan från början bestämde sig Vito att jobba med eonologen Salvo Foti som idag kan ta åt sig äran för den renässans som vinerna från sydvästra Sicilien har gått igenom. Gulfi jobbar med små skördeuttag vilket ger druvorna en mycket fin koncentration. Druvorna plockas för hand och sorteras noggrant. Efter jäsning får vinet ligga på 225 eller 500 liter stora ekfat i minst ett år.

5 ”snabba” med Matteo Catania

1 . What is your favorite time of the year in the vineyards?
”When I jump in a season, I look forwardfor the next one with eximent. In few words the best season is that one that has to come!”

2. What is your favorite part of being a winemaker?
”Seeing all the process across one full year and therefore deciding how to create your masterpieces.

3. What is your least favorite part of being a winemaker?
”No one, because we love and we have passion about what we do. However the least part is not about being a producer but the burocrary that government and region create!”

4. If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”Our wines delivers happiness to the palate of the people, and this is about finding the balance inside each single label. Balance is easy to enjoy, but it is difficult to reach it.”

5. Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”If I am obliged to choose,  I would definitely bring Pachino Sanlorè. The reason is that from one side is a super top class wine, a gentleman, that can challenge time over the years, and secondly because the vineyards it is less then 700mt by the sea and, being on a desert island, this wine would remind me of the beach!

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Gulfi Cantina

tillfälligt slut

2021 Rossojbleo, Gulfi Cantina

Sicilien219 kr
eko

2020 Valcanzjria, Gulfi Cantina

Sicilien219 kr

2021 Nerojbleo, Gulfi Cantina

Sicilien195 kr
95poäng

2017 Nerobufaleffj, Gulfi Cantina

Sicilien499 kr