Rött vin

2018 NeroSanloré Nero d’Avola, Gulfi Cantina

nr 7086901

Med havet blotta 700 meter bort har Gulfi’s 2018 NeroSanloré Nero d’Avola bokstavligt talat vuxit upp med sanden mellan tårna. Ett ekologiskt odlat vin på 100% nero d’avola som ber om grillade medelhavsrätter och ljumna sensommarkvällar, helst i stora kupor. Kan lagras i 10+ år. Vinous: 93 poäng ”In 2018, it’s the star of Gulfi’s single-vineyard Nero d’Avola lineup.”

Pris 499 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt certifierat
Lanseringsdatum21/05/2024

Beskrivning

Producent
Gulfi Cantina

Ursprung
Sicilia Rosso DOC

Druvor
100% nero d’avola

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är närmast obarmhärtigt charmig med fruktpackade aromer av björnbär och plommon följt av kryddiga toner av enbär, nejlika, örter och balsamico. Smaken definieras av sin friska syra och finlemmade tanniner som imponerar med sin exakta precision. Kroppen är koncentrerad, smakrik med en stor intensitet och en lång, örtig och kryddig eftersmak.

Passar till
Smakrika rätter av lamm, nöt och vilt, eller kanske Pasta alla Norma?

Lagringspotential
Från nu till 2036

Mer information
Servera vinet vid 17 grader. Dekantera gärna innan servering.

Om produkten

Gulfi grundades 1996 på sydöstra Sicilien, med vingårdar tillhörande underregionerna Noto, Etna och Cerasuolo di Vittoria. Vingårdarna omfattar cirka 70 hektar och är odlade med klassiska sicilianska druvsorter som nero d’Avola, frappato, nerello mascalese, nerello cappuccio och carricante. Gulfi räknas idag som en av de bästa producenterna på Sicilien och deras viner får ständigt nya utmärkelser och höga poäng av världens vinkritiker. Egendomen har framför allt lyckats bevara Siciliens mångtusenåriga vintradition och deras hårda arbete i vingården och beskärning av vinrankor har till exempel gjort att ingen konstbevattning behövs. Gulfi har alltid jobbat efter ekologiska principer och sedan 2007 är hela deras produktion ekologiskt certifierad. För att bevara vinets naturliga karaktär filtrerar de inte heller sina viner. Resultatet är ovanligt koncentrerade druvor och en minimal påverkan på landskapet.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide för Italien här!

2018 NeroSanloré Nero d’Avola är ett vin på 100% nero d’avola från Gulfi’s havsnära vingård Vigna San Lorenzo, belägen enbart 700 meter från havet. Här, i Pachino-distriktet, är det inte långt till den Siracusa-belägna byn Avola som har gett druvan nero d’avola sitt namn. I detta område, på sydöstra Sicilien, i den basaltrika och kalkstensdominerade jordmånen tillåts rankorna växa sig vilda och vackra enligt alberello-metoden (så kallade ”bush vines”), innan de sedermera handskördas under september månads andra hälft. Jäsning sker naturligt med druvans vildjäst. Efter avslutad mognadslagring, två år på 500-liters tonneaux, får vinet ligga till sig ytterligare ett år på flaska innan det är redo för marknaden. Enbart 6,400 buteljer producerades i årgången.

Vinexperternas omdömen

Decanter (Raffaele Mosca): 94 poäng ”From alberello (bush-trained) vines in the Pachino area, aged in 500l tonneaux for two years. It unveils a changeling mix of dried violets, eucalyptus and cola giving way to cherry liqueur, chocolate and ferrous minerals. Broad and velvety, it remains light on its feet thanks to bright acidity and dusty minerals balancing the substantial fruit structure. Seamlessly interwoven tannins fade slowly among lingering flavours of dried fruits, cocoa and a lick of balsamic oak.”

Vinous (Eric Guido): 93 poäng ”So pretty and floral, the 2018 NeroSanloré captivates with sweet rose and violet tones before giving way to spiced citrus, dried strawberries and hints of wood smoke. It’s silky textures coat the palate with polished red and black fruits, as saline-infused minerals saturate, creating tension toward the close. A web of fine tannings grip the senses throughout the finale, while the 2018 manages to maintain marvelous freshness and gorgeous flowery perfumes. The NeroSanloré vineyard lies only 700 meters from the sea and at only 10-15 meters above sea level. In 2018, it’s the star of Gulfi’s single-vineyard Nero d’Avola lineup.”

James Suckling: 93 poäng ”This has an intense nose of black cherries, blackcurrants, licorice, spice box, sage and mocha. Hints of bark and chocolate, too. Full-bodied with creamy, ripe and round tannins, balanced by fresh acidity. Lengthy and polished. Firm finish. From organically grown grapes. Drink or hold.”

Wine Advocate (Monica Larner): 92 poäng ”The 2018 NeroSanloré shows bitter cherry and plum, and the wine has a bit of grit and extra density that comes with extended skin maceration and 24 months of aging in tonneaux. Beyond the dark cherry aromas are delicate mineral nuances and earthy tones. There is some sour fruit on the close, and the wine maintains a fresh and very lively character throughout. Only 6,400 bottles were produced.”