Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Viña Somoza. Spanien, Galicien, Valdeorras
Viña Somozas hemsidaGaliciens galjonsfigur i spetsen för det ”nya” heta
Spanien är hetare än någonsin och det är inte de kralliga, överekade och superdesignade kraftpaketen som knappt går att matcha till mat med sina 16% alkohol som står i fokus, utan de svala, eleganta, rurala kustregionerna där livet rullar på i sakta mak och man gör vin på lite mer obskyra druvor enligt gammal tradition. Det är här sommelierer och nyfikna vinälskare finner viner med stort värde för pengarna och i en slank och fruktdriven stil som är lätta och roliga att matcha till mat. Viña Somoza är just en sådan producent.Historia
Med hemvist i den lilla regionen Valdeorras i Galicien i norra Spanien gör de viner med sällan skådad juicig frukt och seriös textur. Valdeorras betyder ”gulddalen” tack vare sitt överflöd av naturtillgångar och sin långa historia av vinmakning. Romarna planterade rankor här redan för 2000 år sedan och man fick sin DOC-status redan 1945. Regionen fick ett stort uppsving på 80- och 90-talet när kvalitetsmedvetna vinmakare drog upp högavkastande rankor av palomino och garnacha tintorera och började återplantera den lokala druvsorten godello.
Viña Somoza grundades så sent som 2001 av Victor Fernandez som är en av galjonsfigurerna i dagens avant garde-rörelse som verkligen satt Valdeorras på kartan. År 2015 anställde Victor den talangfulle Javier Garcia (tidigare på 4 Monos) för att ytterligare förbättra kvalitetsarbetet på gården. Javier, som har en examen i både vitikultur och vinmakning, har gett gården det uppsving som Victor eftersökte med sin vision om att alltid eftersträva transparens och fräschör i sina viner. Han trivs därför i det regniga och pastotrala Valdeorras med sin stora mängd och variation av jordmåner och mikroklimat. I vingårdarna har man anammat principet ”lutte raisonée” det vill säga ekologiska principer utan att ännu ha ett certifikat.
Vingårdar
På gårdens 8 hektar (som ligger på en altitud mellan 350 och 620 meter) består jordmånen av granit, skiffer och lera och man påverkas av atlantklimatet som råder i regionen. Här trivs de lokala druvsorterna godello, albarello, mencía, garnacha tintorera och mouratonare som fisken i vattnet. Viña Somoza gör idag ett antal viner där Neno är egendomens regionala vin, gjort på viner från flera parceller, ett ”mellanvin” kallat As 2 Ladeiras (”mellan två kullar”) och två single vineyard-viner Ededia och ”O Tesouro” (vars vingård ligger mitt i en kastanjskog). Man har nyligen inlett arbetet med att restaurera en gammal övergiven vingård i Bibei Valley som man har stora planer för.
Vinifikation
Vineriet ligger i A Rúa i västra Valdeorras. Jäsningen äger rum på stora ekfatsliggare (foudres), rostfritt stål eller stora ektunnor beroende på cuvée. Alla viner vinifieras med skalkontakt och får alla ligga en god stund med sin jästfällning (och vissa får periodisk bâttonage). Detta är särskilt fördelaktigt för godello. Till sin hjälp har Javier även källarmästaren Fernando Losada och tillsammans skapar de viner med stor distinkt personlighet och en stark känsla av sitt ursprung och ”adress”.
5 ”snabba” med Javier Garcia
1 . What is your favorite time of the year in the vineyards?
”Spring when the plants are flourishing. An amazing landscape. And as well winte, a more relaxing time with the prunning.”
2. What is your favorite part of being a winemaker?
”Showing the soil in the final wine.”
3. What is your least favorite part of being a winemaker?
”Travelling in order to sell our wines.”
4. If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”Freshness and minerality, respect for the varietal character and reflect the terroir.”
5. Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”I would take VIA XVIII, it is a wine that can be drank at any moment. ”