01 juni 2021

Vinmakarbesök Raul Bobet

Ikoniske spanske vinmakaren Raül Bobet kommer till Sverige för leda en provning tillsammans med Tryffelsvinets Vinklubb. Tillsammans provar vi vin från hans egendomar Ferrer-Bobet och Castell d’Encus – en del av det nya svala Spanien.

Träffa spanske ikonen Raül Bobet

ÄNTLIGEN kan vi välkomna årets första vinmakare till Sverige – och vi börjar stort! Raül Bobet gjorde sig ett namn på 80- och 90-talet som den som tog Bodegas Torres till kultstatus. År 2008 tröttnade Raül till slut på det storskaliga och började se sig om efter ett eget landområde där han kunde göra vin med mindre klimat- och miljöpåverkan och slutligen fann han vad han sökte på inte mindre än två ställen:

Ferrer-Bobet, som Raül driver tillsammans med Ferrer-Salat, håller till i Porrera som är det svalaste läget i Priorat. Området påverkas av nordöstliga vindar med medelhavet som modererande effekt på kylan. Här finns några av regionens brantaste vingårdar planterade med över 100 år gamla rankor. Vinerna är kraftfulla men samtidigt ypperligt eleganta – här finner man både historia och respekt för framtiden i samma glas.

Castell d’Encus är beläget i Katalanska regionen Costers del Segre. Regionen må vara liten och relativt okänd, men här har man gjort vin sedan 1100-talet. Allting ligger på hög höjd (hisnande 850-1250 meter över havet) med Pyrenéerna som makalös fond. Än finns spår av 1100-talets vinmakning kvar på Castell d’Encus – då munkar karvade ut nio jäskar i berget (med kapacitet för 2-8 ton druvor) för att kunna jäsa sina viner i ett kretslopp styrt av tyngdlagen och dessa använder Raül och hans team än idag. Vinerna är finstämt energiska och personliga med ett uttryck man inte finner någon annanstans i Spanien.

Denna afton får vi besök av Raül i egen hög person och tillsammans provar vi följande viner från båda hans egendomar:

Ferrer Bobet
Priorat 2018
Vinyes Velles 2018
Vinyes Velles 2010
Selecció Especial Vinyes Velles 2017
Selecció Especial Vinyes Velles 2012

Castell d’Encus
Ekam Riesling Albariño 2019
Thaleia Brisat Sauvignon Blanc Semillon 2018
Thalarn Syrah 2017
Acusp Pinot Noir 2018

När: 1 september klockan 18:00-20:00
Plats: Tryffelsvinets Klubblokal, Blasieholmsgatan 4A (bottenplan)
Pris: 495 kronor per biljett
Avbokningspolicy: Vid avbokning senast fredagen den 27 augusti återbetalas biljettpriset (minus Billettos serviceavgift).

BOKA DIN BILJETT HÄR