27 mars 2024

Vinmakarbesök Domaine de la Vougeraie

Välkommen till en afton i Bourgognes tecken. Tillsammans med Sylvie Poillot från biodynamiska Domaine de la Vougeraie provar vi ett tvärsnitt av egendomens allra bästa viner – inklusive unika Le Clos Blanc de Vougeot. Ett måste för Bourgogneälskaren!

Sylvie Poillot gästar Stockholm

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar.  1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade – hästar används på gårdens bästa lägen. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge.

Vinerna görs av gårdens vinmakarteam under ledning av direktrisen Sylvie Poillot, vars djupa kunskap och medryckande personlighet inte lämnar någon oberörd. Under denna vinklubbsprovning får vi, under Sylvies ledning, en djupdykning i en av Bourgognes mest spännande portföljer.

Provningens viner:

2019 Crémant de Bourgogne Fête de Famille 
2020 Côte de Beaune Blanc Les Pierres Blanches 
2021 Chassagne-Montrachet Premier Cru Morgeot Clos de Chapelle Blanc  
2020 Vougeot Premier Cru Le Clos Blanc de Vougeot Monopole 
2020 Nuits-Saint-Georges Premier Cru Les Damodes (magnum)
2021 Nuits-St-Georges Premier Cru Clos de Thorey Monopole 
2014 Clos de Vougeot Grand Cru

Pris: 695 kronor per biljett (Biljetter köps via rutan nedan eller via denna länk)
När: Tisdagen den 23 april
Tid: 17:30-18:45
Var: Tryffelsvinets Klubblokal på Blasieholmsgatan 4A (Entréplan), Stockholm.

Vid avbokning senast 16 april återbetalas biljettpriset (minus Billettos serviceavgift).

HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN ÖNSKAR
Sylvie Poillot och Tryffelsvinet!