Sprit

2001 Fine de Bourgogne, Domaine de la Vougeraie

nr 4108402

En utsökt mjuk och avrundad Fine de Bourgogne från Domaine de la Vougeraie. Fine produceras genom destillation av jästfällningen från vinproduktion och är mer elegant och avrundat än marc som görs på pressresterna.

Pris 1100 kr

Kropp har ett värde på 0 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 0 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 0 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent
Domaine de la Vougeraie

Ursprung
Marc de Bourgogne AOC

Druvor
Chardonnay och Pinot noir (jästfällning efter vinifiering)

Alkoholhalt
41,5%

Flaskstorlek
500 ml

Doft och smak
Vinöst elegant edge med fint brända söta toner, krydda, äpplen och torkad citrus.

Passar till
En bit mörk choklad efter middagen

Lagringspotential
Håller många år, förvara gärna mörkt och svalt

Mer information

Om produkten

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen.  Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan familjen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar.  1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.

Fine de Bourgogne produceras genom destillation av det vin som lämnas kvar i tankar och fat efter att vinerna har sedimenterats. Produktionen av Fine blir mindre och mindre eftersom att fler och fler producenter väljer att filtrera sina viner istället för att låta dem sedimentera och sedan pumpa av det klara vinet. Den färdiga spriten är elegantare och mindre aromatisk än marcen (som tillverkas på pressresterna från vinproduktionen) och lagras på ekfat för avrundning, smak och färg!