27 mars 2024

24 april: Vinmakarmiddag Domaine de la Vougeraie på Stadshuskällaren

En kväll vi sent ska glömma blir det när Sylvie Poillot från Domaine de la Vougeraie i Bourgogne gästar vackra Stadshuskällaren. Vi djupdyker i en av Frankrikes mest aktade vinregioner och avnjuter fantastisk mat signerad kocklandslagets Magnus Santesson i en av Stockholms mest klassiska miljöer. Varmt välkommen!

Sylvie Poillot gästar Stadshuskällaren

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar.  1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade – hästar används på gårdens bästa lägen. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge.

Vinerna görs av gårdens vinmakarteam under ledning av direktrisen Sylvie Poillot, vars djupa kunskap och medryckande personlighet inte lämnar någon oberörd. Denna afton besöker Sylvie Poillot Stadshuskällarens intima chambre separée där vi får chansen att komma henne och egendomens viner extra nära. Tillsammans med Domaine de la Vougeraies exklusiva viner njuter vi av en meny i fyra serveringar, specialkomponerad av Stadshuskällarens köksmästare, tillika kocklandslagsmedlemmen, Magnus Santesson – perfekt matchade med  kvällens viner som består av ett mousserande, ett vitt och två röda viner från olika årgångar. En riktig höjdarkväll vill vi lova!

Aftonens serveringar och viner:

Tartlette med Kalixlöjrom, gurka och fläder
2019 Crémant de Bourgogne Fête de Famille

Vit sparris med brynt smörsås, forellrom och saltrostad mandel
2020 Côtes de Beaune Les Pierres Blanches Blanc

Örtbakad kalv med rotselleri, ramslök och sås smaksatt med salvia och märg
2018 Chambolle-Musigny
2021 Nuits-St-Georges Premier Cru Clos de Thorey Monopole

Rabarberkompott i petitchoux med inkokt rabarber, mandelkaka, vispad mascarpone-pannacotta, citrongräsglass och ingefärsmaränger
Frivilligt att beställa dryck eller kaffe till desserten

Pris: 1.850 kronor per person (inkluderar fyra rätter och vinpaket med fyra viner från Domaine de la Vougeraie)
Boka plats: Du bokar direkt hos Stadshuskällaren genom att välja datumet 24/4 via denna länk.
När: Onsdagen den 24 april -2 PLATSER KVAR
Tid: 19:00 (baren är öppen före middagen för den som vill starta aftonen lite tidigare)
Var: Stadshuskällaren. Stockholms Stadshus, Hantverkargatan 1, 111 52 Stockholm

Stadshuskällarens avbokningsregler gäller

HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN ÖNSKAR
Stadshuskällaren, Sylvie Poillot och Tryffelsvinet!