04 maj 2023

Josetta Saffirios Konstnärsserie Nr. 3: Siri Carlén

Vi presenterar stolt tredje upplagan av unika samlar-Barolon från Josetta Saffirio i form av årgång 2018 Barolo del Comune di Monforte d’Alba Konstnärsserie Nr. 3 med etikett designad av Siri Carlén.

Få etiketter är så lätta att känna igen som Josetta Saffirios tomteflaskor. De karakteristiska små tomtarna – som alla skiljer sig åt – är handmålade av Josetta Saffirio själv efter inspiration från barndomens berättelser där hennes far beskrev tomtarna som små hjälpredor i vineriet. Josettas dotter, Sara Vezza, driver nu egendomen vidare med en aldrig sinande kraft och energi. I denna visionära anda har Sara, tillsammans med Tryffelsvinet, tagit fram en samlarserie med magnumbuteljer – unik för den svenska marknaden. Varje år väljs en ny konstnär ut för att ta fram etiketten till en specialmagnum med sin egen version av tomten. Första året var det Meta Isæus-Berlin som inledde projektet, följt av Stina Wirsén och i år är det ingen mindre än den uppskattade konstnären Siri Carlén.

Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 30 maj 2023. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

Om vinet – 2018 Barolo del Comune di Monforte d’Alba

Druvorna till denna specialframtagna magnumflaska kommer från utvalda vingårdar inom kommunen Monforte d’Alba. Jordmånen här kallas för Elveziano och består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk – en perfekt grund för nebbiolodruvan. Druvorna handskördas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar med en skalmaceration på cirka 7–10 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen tappas vinet i stora franska ekfat där det får vila i 24 månader för att slutligen ligga i cementtankar i ungefär 6 månader innan buteljering.

Siri Carlén

Konstnären och illustratören Siri Carlén ritar jämt. Hon är född 1986 och är bosatt i Stockholm,  och hennes sirliga mönster smyckar allt från skyltfönster och kläder för välkända, svenska modemärken till brickor och dekorationer – bland annat Svenskt Tenn. Konstverken utgörs av färgstarka figurer, porträtt och stilleben. Hon beskriver sig själv som närmast besatt av färg, inspirerad av naturen och historiskt hantverk.

”Jag älskar vin. Det är något mytiskt och rituellt med hela processen. Mötet mellan Naturens outgrundlig krafter och det mänskliga hantverket förfinat i generationer. Detta är centrala inspirationskällor i mitt eget arbete. Att få visualisera vinrankans beskyddande lilla tomte var både skojig men också och stort och laddat.” säger konstnären Siri Carlén själv om sitt konstverk.

Känner du till historien bakom tomtarna på Josetta Saffirio-etiketterna? Läs hela historien via denna länk!


Siri Carlén, foto: Karl Melander

Tryffelsvinet tipsar

Konstnärsserien från Josetta Saffirio