18 november 2020

Lagra vin med skruvkork? Så ska du tänka!

Att lagra eller inte lagra – det är frågan. Och hur är det egentligen med skruvkork? Blir vinet bättre eller sämre med skruvkork när det lagras, eller är resultatet det samma? Få diskussioner i vinvärlden har utgått från så mycket på tyckande, anekdotisk bevisföring och teorier och så lite på forskning som just denna debatt – Tryffelsvinet har försökt att bena ut vad som gäller!

Olika sorters förslutning

Den klassiska vinkorken, gjord på bark från korkeken, är den mest klassiska förslutningen. Det finns flera olika sorters korkar som varierar i pris och kvalitet (naturkork, kollationerad kork, teknisk kork, mikroagglomerad kork och agglomerad kork). Bland alternativa förslutningsmetoder finns såväl glaskorkar som plastkorkar och sist men inte minst: skruvkapsylen. Skruvkapsylen är – förutom vinkorken – en av de mest använda förslutningsmetoderna idag, men även inom familjen ”skruvkapsyl” finns flera sorter. Den största skillnaden ligger i vilket material som används invändigt; skruvkapsylerna är betydligt mer lufttäta än en naturkork, men släpper ändå igenom mer eller mindre syre beroende på material (generellt hävdar man att ju mindre syre som skruvkapsylen släpper igenom desto bättre är de för långtida lagring). Idag finns till och med riktiga ”lyxvarianter” av skruvkapsyl där Stelvin Lux är den med högst anseende.

Varför frångå vinkorken?

När vinkorken är i toppform är det få som kan argumentera för dess förträfflighet att hjälpa ett vin gå från ungdom till mognad. Problemet är bara att det inte är alla korkar som klarar detta jobb. Även inom samma vinkartong kan de olika korkarna i lådan leda till små nyansskillnader i flaskornas kvalitet, medan de i vissa fall helt förstör vinet i flaskan genom den förhatliga korkdefekten. Faktum är att man räknar med att 5% av alla viner är så kallat korkdefekta eller oxiderade till följd av dåliga korkar. Även om dagens korkindustri har tagit stora steg för att få bort defekta korkar är det svårt att helt kringgå problemet. Korkdefekt – eller TCA – är en klorisolkontamination som kan orsakas av det klorinnehållande blekmedel som brukade användas vid korkbearbetning. Det är emellertid också så att korkbarkens struktur innehåller små porer som kan härbärgera klorisolbildande mikrober som alltså kan uppstå redan när barken fortfarande sitter kvar på trädet. Även om det med andra ord är i det närmaste omöjligt att helt undvika TCA-kontaminering har dagens korkindustri gjort mycket för att öka kvalitetskontroll och modifiera tillverkningsprocesserna för vinkork. Förespråkarna för skruvkapsyl menar att genom att försluta sitt vin med en skruvkapsyl slipper man problemet med korkdefekta viner i sin vinsamling.

Skruvkapsylens inträde

Sedan 2000-talets början har det blivit allt vanligare att se skruvkapsyl på vinflaskor – även bland riktiga dyrgripar. Fler och fler riktigt fina och dyrbara viner försluts numera på detta vis – framförallt i nya världen där vinmakarna inte är lika tyngda av traditioner och kan kosta på sig ett mer progressivt förhållningssätt. Även om skruvkapsylens genombrott kom först på 2000-talet så dök möjligheten att försluta vin på detta sätt redan 1959 då det franska företaget La Bouchage Mecanique introducerade Stelcap-kapsylen som tidigare rönt framgång i sprit- och likörbranchen. Rätten att tillverka dessa skruvkapsyler togs över av Australian Consolidated Industries Ltd (ACI) år 1970 och namnet ändrades till Stelvin. Under 1990-talets sista hälft hade missnöjet med den höga andelen defekta korkar vuxit i Australien när ett av de första riktigt stora stegen mot skruvkapsylens framgång togs i australiensiska Clare Valley. År 2000 gick nämligen ett gäng vinmakare i området samman för att göra någonting åt saken eftersom de upplevde att deras karaktäristiska rieslingviner led allt för stort av defekta korkar som verkligen förstörde upplevelsen av de fruktdrivna vinerna. Eftersom Australien på denna tid ännu inte hade några buteljeringslinor som kunde hantera skruvkapsyl var det alltså samarbetet mellan de olika vinmakarna som gjorde att de kunde arbeta så storskaligt som krävdes för att föra projektet i hamn. Den initiala succén ledde till att Nya Zeeland snart hängde på. Idag har Nya Zeeland gått från 1% viner med skruvkapsyl år 2001 till över 70% idag. Särskilt den unga generationen av nya vinkonsumenter har hjälpt till att föra in korken i finrummet eftersom de i högre grad accepterat skruvkapsyler, även på kvalitetsviner.

Fördel vinkork

  1. Många vinkonsumenter föredrar ännu det ”traditionella” i att öppna ett vin med en äkta naturkork.
  2. Korkindustrin är en gammal anrik bransch som gjort stora förbättringar i att utesluta defekta korkar.
  3. Det finns ingen konkret forskning som verkligen på djupet fastställt att naturkork är den bästa förslutningen för långtida lagring, även om många forskare ändå tror att så är fallet.
  4. Fördelen med vinkorkar är emellertid att man VET att de fungerar för långtida lagring (såvida korkarna inte är defekta från start)
  5. Många hävdar att vin lagrat på skruvkork lätt får en obehagligt reduktiv stil till följd av för lite kontakt med syre. De som motsätter sig detta argument menar att reduktion snarare är till följd av undermålig vinmakning snarare än förslutningsmetod. Det finns lika stora problem med reduktion på korkförslutna viner.

Fördelar skruvkapsyl

  1. Man slipper korkdefekter (även om man inte kan undvika andra defekter)
  2. Man slipper problemet med flaskvariation i högre grad
  3. Många menar att eftersom en skruvkapsyl inte ”andas” på samma sätt som en vinkork så saktas lagringsprocessen ner – och inom forskning talar man ofta om att ju långsammare processen går desto bättre (att jämföra med magnumflaskor). Det finns alltså de som hävdar att skruvkapsyl är bättre än naturkork för långtida lagring.
  4. Ny teknik har möjliggjort skruvkapsyler som kan släppa in syre. Detta skall vara bra för de viner man anser behöver viss kontakt med den lilla mängd syre en kork släpper igenom över tid (debatterat om det behövs eller ej!)
  5. Försiktig forskning verkar tyda på att viner med skruvkork lagras bra. Vissa forskargrupper säger att det BLIR en skillnad mellan skruvkapsyl och kork, men att det ena inte nödvändigtvis är bättre än det andra – bara annorlunda.
  6. Man slipper debaclet med att alltid se till att ha en vinöppnare till hands

Ja, slutsatsen är alltså det som många redan sagt – det är svårt att säga om det ena är bättre än det andra då både naturkork och skruvkapsyl har sina klara fördelar. Vi som är glada vinkonsumenter kan i alla fall lugnt luta oss tillbaka trygga i förvissningen att vinets förslutning gör så gott det kan för att ta hand om våra flaskor. Viktigare i sammanhanget är nog snarare vår egen hemmamiljö där vi lagrar våra flaskor: konstant svalt, mörkt och vibrationsfritt är det bästa för att korkarna och skruvkapsylerna skall kunna göra ett så bra jobb som möjligt.

 

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

Goda viner med skruvkork

nyhet

2021 Pinot Noir Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz195 kr
prissänkt

2021 Langhe Nebbiolo, Rivetto Dal 1902

Piemonte229 kr 289 kr
nyhet

2022 Secateurs Red Blend, Badenhorst Family Wines

Swartland159 kr

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Succé för Josetta Saffirios Konstnärsserie: 2019 Barolo Edition 4 Lisa Larsson

Årets version av Josetta Saffirios specialetikett var inget annat än en supersuccé! Inte nog med att flaskorna sålde slut under en timme – originalkonstverket auktionerades ut för hela 30,000 kronor som donerats till välgörenhet.

Läs mer

Tryffelsvinets guide till vinlandet Sydafrika

Nikita Mooij är Tryffelsvinets produktchef för våra Sydafrikanska viner och har även arbetat som inköpare för landets viner i sitt tidigare arbetsliv – dessutom har hon varit i Sydafrika 12 gånger. En riktigt Sydafrikaexpert med andra ord! Här berättar Nikita om sina bästa tips om du ska åka till Sydafrika. Lekker!

Läs mer

Riesling och sparris

I takt med att dagarna blir ljusare börjar längtan efter sparrissäsongen att göra sig påmind. Det finns en gammal sanning som säger att sparris älskar riesling och eftersom vi på Tryffelsvinets Vinklubb också älskar druvan har vi sett till att fylla vårlagret med riesling i olika prisklasser – perfekta att matcha med vårens primörer. Här kan du läsa mer om kärleksförhållandet mellan just sparris och riesling och ta del av lite tips på hur du kan matcha dem tillsammans!

Läs mer