Vitt vin

2022 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset

nr 7013101

Bourgogne Chardonnay Les Ursulines är Jean-Claude Boissets lättillgängliga vita instegsvin som verkligen överlevererar för priset. En utmärkt partner till fågel, kraftiga fiskrätter och grillade grönsaker.

Pris 169 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Fast sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Jean-Claude Boisset

Ursprung
Bourgogne AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
12,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Nyanserad och fruktig doft med toner av fräsch citrus, gula plommon, äpplen, stenfrukt, nejlika, hasselnötter och färska örter. Balanserad och fruktig smak med mycket fräsch syra som mynnar ut i ett långt och friskt avslut med toner av såväl citrus som stenmineralitet.

Passar till
Bra till fågel, kraftiga fiskrätter och grillade grönsaker.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Négocianthuset Jean-Claude Boisset bär sitt namn efter mannen med samma namn – en imponerande personlighet som gjort mycket för hela Frankrikes vinnäring. Monsiuer Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet när han började köpa och sälja viner. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen var det emellertid allt annat än en självklarhet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i ett gammal nunneklostret där 100 Ursuliner-systrar levde och verkade fram till franska revolutionen. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.

Gamle monsieur Jean-Claude, som är fortfarande på plats på kontoret varje dag, har till stora delar efterträtts av sina barn Natalie och Jean-Charles. Och det var just sonen och dottern som i början av 2000-talet bestämde sig för att starta ett litet, mer småskaligt, projekt vars vineri skulle byggas upp i det gamla nunneklostret. Namnet på detta nya projekt blev en hyllning till fadern; vinhuset Jean-Claude Boisset var fött. Syftet var redan från början tydligt; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen, men det var egentligen först när Grégory Patriat kom in i bilden år 2002 som man verkligen hamnade på kartan. Grégory, som då var 27 år gammal och arbetade som vineyard manager på mytomspunna Domaine Leroy, har berättat att Jean-Charles en dag ringde upp honom och berättade att han letade efter en ung, hungrig vinmakare som skulle få carte blanche att driva projektet. Grégory var snabb att hoppa på, och  under de över 20 år som gått sedan dess har han med sin enorma kunskap, ödmjukhet, fingertoppskänsla och dedikation skapat ett av de finaste små négocianthusen där ledorden man lever efter är elegans, renhet och respekt för ursprunget.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

2022 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines har tagit namnet  “Les Ursulines” från nunneslottet med samma namn där Jean-Claude satte upp sin verksamhet under 60-talet. Denna välgjorda Bourgogne Blanc förenar fyra av Bourgognes störa regioner; Yonne i norr med sin friska mineralitet, Côte d’Or; som bidrar med rondör, djup och komplexitet, Côte Challonais; vars ypperliga charm ger vinet extra personlighet och Mâcon i söder, vars druvor adderar frukt och karaktär. Rankornas snittålder varierar mellan 25-45 år. Skörden ägde rum under andra halvan av september där de handskördade druvorna plockades i 20-kiloskorgar. I vineriet pressades de hela klasarna varsamt under 2,5 timma och därefter kyldes musten ner till 12 grader och fördes omedelbart över till ekfat. Därefter följde en långsam jäsningsprocess, initierad av naturliga jäststammar. Vinet lagrades därefter under 12 månader utan vare omrörning i syfte att bibehålla vinets mineralitet. Ekfaten som användes bestod av 10% ny ek och 90% äldre ekfat om 450 liter. Samtliga ekfat var endast lätt rostade med målet att endast bidra med en elegant, kryddig touch till vinet och istället låta frukten stå i fokus.

Vinexperternas omdömen

Japan Women’s Wine Awards 2024: Médaille Double Or / Double Gold medal

Chardonnay du Monde 2024: Médaille d’Or / Gold medal

Ystads Allehanda, Bengt-Göran Kronstam (2024-03-28): ”God, fruktig doft med elegant och väl integrerad ton av ny ek. För priset strålande, mjukt avrundad smak med behaglig alkoholfetma.”

JancisRobinson.com, Julia Harding MW & Andy Howard MW (2024-01-29):  16 poäng ”Serious for an entry-level white, with cedarycitrus and an impression of creamy lees. The texture here adds to the depth of fruit. Whole, well-made in this volume.”

Winetable, Pär Strömberg (2023-10-24): ”Tydliga smörtoner i doften med macadamianötter, vanilj och mogna gula äpplen, citrus och ekfat. Fylligt och varmfruktig med bra längd som avslutas i en skön liten citruskick.”

Allt om Vin (2023-09-28): ”Trevlig budgetbourgogne med fräschör och gul frukt. Lätt smöriga toner i avrundningen.”

Hello Winelovers (2023-09-01): ”Precis allt spelar in när det gäller vin – antal soltimmar, höjd över havet, ålder på rankorna, när du skördar, hur du skördar, vinifikation och lagring. Det finns många sätt att misslyckas på men också många sätt att utmärka sig. Vinmakare Grégory Patriat har tillgång till några av Bourgognes bättre vinodlingslägen och med Jean-Claud Boissets vakande öga över axeln produceras osminkade viner med stiltypisk finess. Till ljudet av en klick smör i pannan korkar vi upp denna instegsflaska som pekar med hela handen mot ett prisvärt glas! Frisk citrus, aprikos, frodig klorofyll, smörkola och vanilj för tankarna till en solig uteservering med utsikt över Place de Vosges. Ett sällskapligt vin som fungerar lika bra till en pankopanerad spätta som smörfrästa kantareller på surdegstoast! ”

WineTable, intervju med Malin Ekman (2023-08-04): ”Vilket är ditt husvin hemma? – Jean-Claude Boisset, Bourgogne Chardonnay Les Ursulines. Prisvärd Bourgogne som passar kanon till smakrika vegetariska rätter, fisk och till kyckling. Bra allround vin med bra syra och härlig fyllighet utan att det tar över.”

Svenska Dagbladet (2023-05-27): ”Helgmeny med Fredrik Eriksson. I glaset: Jean-Claude Boisset Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, 2022. Klassisk vit husbourgogne med fruktig koncentration, fin balans och pigg syra. Strålande till smörstekt fisk och säsongens gröna.”

WineTable, Andres Grube (2023-05-23): ”På gommen har den en fin fräschör och mineralitet, med en fin livlig struktur.”

DryckesListan.se, vecka 27 2023: ”Guldmedalj. Uppfriskande och uppiggande vit Bourgogne gjort i en klassisk stil med citrustoner, rostade nötter, aningen tropisk frukt och mineral. Ett stort kap med en liten prislapp!”

Janåke Consulting, Jan-Åke Johansson (Månadsbrev nr 46, juni 2023): ”Lagrat på fransk ek varav en mindre del nya. Jästs på äldre franska fat. Budget Bourgognevin med klassiska drag. Många dubbelt så dyra vita Bourgogneviner är inte bättre än detta och som sagt i fasta sortimentet sedan 2017.”