30 mars 2021

Storlekens betydelse – vad heter de olika flaskstorlekarna?

Det kan ibland tyckas lite rörigt att hålla koll på vad de olika flaskstorlekarna kallas, och det är inte särskilt konstigt! En jeroboam i champagne är detsamma som en dubbelmagnum i Bordeaux, medan en jeroboam i bordeaux är detsamma som en rehaboam i champagne. Rörigt? Javisst! Tryffelsvinets ultimata guide hjälper dig att navigera rätt!

Olika storlekar i olika regioner

Myten?

Har du någonsin funderat kring varför din vinflaska innehåller just 75 centiliter av världens alla måttkombinationer? Varför inte 65, 70 eller 80 centiliter?

Det finns en seglivad (och felaktig) myt som säger att 75 centiliter luft är den mängd en glasblåsares lungor kan hålla i en utandning. Hur poetiskt det än må låta är det inte korrekt – hur klarade man exempelvis av att göra magnumflaskor?

Precis som mycket annat är det inte slumpen som ligger bakom att valet föll på just 75 centiliter – och svaret är enklare än man kan tro. Det beror helt sonika på följande:

Svaret!

Flaskstorleken standardiserades på 1800-talet när merparten av de franska vinerna såldes till England. Problemet var att de båda länderna inte använde samma måttsystem; medan fransmännen nyttjade litersystemet beställde engelsmännen sitt vin per ”imperial gallon” vilket motsvarar 4,546 liter.

Något som också spelar roll i sammanhanget är att man under samma period använde ekfat som transportmedel. Man buteljerade alltså inte vinerna i Frankrike utan buteljeringen av flaskorna skedde först på engelsk mark. Ett ekfat i Bordeaux motsvarar 225 liter som i sin tur motsvarar 50 gallons.

Detta rörde alltså till det rent kommunikativt och blev lätt således något av en inköpares mardröm. För att underlätta kalkylen bestämde vinmakarna från Bordeaux att 1 fat skall vara lika med 300 flaskor och plötsligt stämmer matematiken: 1 gallon = 6 flaskor. Ovanstående uträkning är också anledningen till att flaskor än i dag buteljeras om 6 eller 12 flaskor i en låda.

Man utgick med andra efter den tidens standardfat, det vill säga Bordeauxfaten à 225 liter. Det finns såklart mängder av fatstorlekar och flaskformer runt om i vinvärlden – standardmåttet på en flaska är dock detsamma!

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Josetta Saffirios Konstnärsserie Nr. 2: Stina Wirsén

Vi presenterar stolt andra upplagan av unika samlar-Barolon från Josetta Saffirio i form av årgång 2017 Barolo del Comune di Monforte d’Alba Konstnärsserie Nr. 2 med etikett designad av Stina Wirsén. 300 magnumflaskor à 769 kronor lanseras den 3:e maj klockan 10:00 under hemligt artikelnummer som skickas ut till medlemmar av Tryffelsvinets vinklubb via mejl. Håll utkik i din mejlkorg!

Läs mer

Aligoté – Bourgognes doldisdruva

Vit Bourgogne är i princip synonymt med chardonnay – men det är långt ifrån sanningen. Få känner till druvan aligoté – men det är en druva som på senare år fått ett stort uppsving i popularitet. När den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – särskilt när den vuxit på branta kullar med mager jordmån. Och det bästa? Den kostar bara en spottstyver av chardonnay från samma område!

Läs mer

Tryffelsvinets dekanteringsguide

Att dekantera – eller lufta – sitt vin kan tyckas avancerat. Det är inte utan anledning som det är ett vanligt tävlingsmoment i internationella sommeliertävlingar. Men behöver det verkligen vara så svårt? Tryffelsvinet har samlat de bästa tipsen om hur, när och varför du skall dekantera dina flaskor. Läs guiden här!

Läs mer