Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
03 november 2025
Vin Jaune – det gula vinet från Jura
“Vin Jaune – det gyllene och unika vinet från Jura – är en vinstil som skiljer sig markant från allt annat. Tillverkad av 100 % Savagnin och lagrad i minst 6 år 3 månader enligt den traditionella sous‑voile‑metoden, får den sin nötiga arom och karakteristiska gyllene färg. Lär dig mer om smakprofilen, historia och matmatchningar
Vad är Vin Jaune?
Vin Jaune, eller ”det gula vinet” är en vinstil som inte påminner om något annat, och är också det som verkligen särskiljer Jura från alla andra vinregioner. Vinerna tillhör några av vinvärldens mest lagringsdugliga och är en utpräglat speciell upplevelse som uppnås enligt strikta regler i gammal tradition.
Vin Jaune – tillverkning och lagring
Att vinet är unikt är ingen överdrift och reglerna är många. En Vin Jaune måste bestå av 100% savagnin och lagras i minst 6 år och 3 månader i ekfat som inte är fyllda till bredden och får bara göras under de årgångar som har bäst förutsättningar (således tillverkades ingen Vin Jaune 1974, 1980, 1984 och 2001). Denna metod kallas sous voile – ”under slöjan” – och refererar till det flortäcke som bildas naturligt ovanpå vinet. Slöjan skyddar vinet från att bli angripet av andra bakterier under den oxidativa lagringen och bidrar med en gyllene färg, nötiga aromer, en exceptionellt kryddig karaktär och en rustik stil som närmast kan liknas vid torr sherry men med större fruktintensitet och komplexitet.
Hur smakar Vin Jaune?
– ”I huvudsak finns det tre olika riktningar det florlagrade vinet kan röra sig i: det nötiga, det currydoftande eller mot bakverk. Men vi kan inte helt förutse det. Vi gör inte Coca-Cola, vi gör vin.” konstaterade Domaine Maires vinmakare Jacques Hauller nyligen i en intervju med Munksänkarnas tidning In Vino. Genrellt kan man beskriva en stiltypisk Vin Jaune som ett vin med oxiderad ton med intensiva aromer av nötter, bivax, bokna äpplen, saffran, torkad frukt, valnötter och exotiska kryddor. Smaken är torr och generöst fyllig med en mycket stor smakrikedom och eftersmak som pågår under många minuter.
Den speciella flaskformen på en Vin Jaune
Vinerna buteljeras alltid i en klassisk 62-centilitersflaska som lokalt kallas clavelin. Enligt legenden symboliserar flaskans storlek den mängd vin som blir kvar av en liter efter att vinet dunstat när det legat på fat under så många år.
Matmatchning – så passar du med Vin Jaune
En Vin Jaune är en sann och njutningsfull upplevelse som blir som allra störst tillsammans med en rejäl bit av den lokala osten Comté – gärna med goda mandlar och gröna, högklassiga oliver till. I Jura njuts vinet till gougères, croûte, escargot och kräftor eller till fågel, vitt kött och fisk i gräddsås. Ett hett tips – våga att matcha Vin Jaune med sushi!
Château Chalon – ursprunget för det gula vinet
Själva appellationen Château Chalon har fått sitt namn efter den by som ligger på toppen av den kulle runt vilken vinrankorna är planterade. Här finns bevis på att man sedan åtminstone 1600-talet, men troligtvis mycket längre än så, tillverkade Vin Jaune i klostret som låg i byn – då under namnet ”Vin de Garde”. Man tror att Château Chalon var den första appellationen i Jura att göra vin på detta sätt, och även om man idag gör Vin Jaune i hela Jura så är det fortfarande Château Chalon som anses göra de bästa vinerna, och här är också reglerna som striktast – står det ”Château Chalon” på etiketten måste vinet vara en Vin Jaune. Den lokala gråa märgeljordmånen anses också vara extra gynnsam för druvorna.
Tryffelsvinets Jura-producent: Domaine Maire
Undangömt mellan Bourgogne och Schweiz ligger Jura, vad som fram tills nyligen var en förhållandevis okänd vinregion. I hjärtat av regionen hittar vi Domaine Maire med en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1600-talet. Allt började år 1632 då förfadern till Maire-släktet köpte sig en vingård och en källare. Den nämnda källaren och vingården, vilka på sin höjd kunde beskrivas som ödmjuka till storlek, gick i arv inom familjen fram tills mitten av 1900-talet då en man vid namn Henri Maire tog över. 1939 ärvde han de 2,6 hektar vingårdar som kom att bli grunden för hans livsgärning. Efter Henris död i början av 2000-talet så tog familjen Boisset över Maire-imperiet som då uppgick till ungefär 350 hektar. I skrivande stund har domänen ungefär 250 hektar av dessa i produktion. Läs mer om Domaine Maire.


