Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Château Mourgues du Grès. Frankrike, Rhône, Costières de Nîmes
MOURGUES DU GRÈS HEMSIDAEkologisk småskalighet från liten familjegård
Mest kända i Vinklubben är Mourgues du Grès för sin ljuvliga femlitersbox Château la Tour de Beraud som varje sommar flyger ut från lagret, men de har många andra fina ekologiska viner i sin portfölj.Historia
François och Anne Collard heter paret som driver Château Mourgues du Grès. Egendomen består av 35 hektar, som ligger nära floden Rhône i den lilla appellationen Costières de Nîmes. Här gör man viner av hög kvalitet i personlig och karaktärsfull stil. François, som är agronom, ingenjör och oenolog, har under en tid arbetat på Lafite-Rothschild i Bordeaux och den kunskapen har han förvaltat väl. När François återvände till familjegården 1990 var han övertygad om områdets potential med målet att sätta Costières de Nîmes på kartan. Sedan han buteljerade det första vinet 1993 har han gått från klarhet till klarhet. Siktet är alltid ställt på att skapa så rena viner som möjligt med en balans mellan fräschör, aromer, smakrikedom och mineralitet. Hustrun Annes gedigna erfarenheter som geograf har varit ovärderliga för arbetet med landskap och miljö. Alla beslut som tas i vingårdar och vineri sker med respekt för naturen och dess omgivningar.
Vingårdar
Egendomen är belägen mellan vingårdar och fruktträdgårdar vid foten av Costières de Nîmes. Platsen har odlats under lång tid – redan på 1500-talet var den en del av nunneordern Ursulines de Beaucaire. Nunnorna kallades ”Mourgues” på gammal provençalsk dialekt och har gett gården ena halvan av sitt namn. ”Grès” i sin tur är de runda stenar som är typiska för området. På innergården syns det latinska mottot SINE SOLE NIHIL som översätts till ”utan solen – ingenting” och är en hyllning till det behagliga medelhavsklimat som råder.
Vinifikation
Mourgues de Grès har varit officiellt ekologiskt certifierade sedan 2004 och sedan 2015 har Mourgues de Grès jobbat utan sulfit vid vinmakiningen – enbart små mängder tillsätts vid buteljering. Man arbetar också hårt med att minska sina miljömässiga fotavtryck genom att främst jobba med lokala samarbetspartners, minska vattenanvändningen, återvinning och flaskornas vikt. Från och med skörden 2020 är vingårdarna dessutom certifierat biodynamiska – ”this completes our natural winemaking approach” säger de själva.
”5 snabba” med François Collard
What is your favorite time of the year in the vineyards?
”I named “Equinoxe” one of our fine cuvées at Château Mourgues du Grès. Early in the Fall season, the land reaches a point of balance between the warmth of the sun its the natural freshness, which corresponds to the balance of our wines. This is usually the time where we get to harvest the oldest vines, and therefore the accomplishment of a full year of patience and care.”
What is your favorite part of being a winemaker?
”For me a winemaker gets close to his goal when the terroir finds an expression through his wines. Sometimes when we taste our wines with a journalist, a client or simply a friend, it feels that they instantly comprehend what a certain vintage, a certain wine or a certain terroir has to tell. This probably is my best reward.”
What is your least favorite part of being a winemaker?
”While I have been working for many years on conveying the expression of our terroir through our wines including the rosé, I am always frustrated that many consumers focus their attention on a light shade of pink and the newest vintage possible. I feel like my rosé wines taste so much better after one year in the bottle, when most people believe that they should stop drinking them. They show more settled, more mineral, they present more length. You are welcome to try it at home!”
If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”Seeking the purity of the fruit is a long path to go.”
Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”Most of the time you don’t get to choose which island you’ll land on. Thus I’d pick a wine that can pair with most dishes, from the simplest to the most refined. Our Capitelle Rosé is saline, age-worthy, and offers a broad spectrum of aromas. Way to never get bored!”