Château Mourgues du Grès. Frankrike, Rhône, Costières de Nîmes

MOURGUES DU GRÈS HEMSIDA

Ekologisk småskalighet från liten familjegård

Mest kända i Vinklubben är Mourgues du Grès för sin ljuvliga femlitersbox Château la Tour de Beraud som varje sommar flyger ut från lagret, men de har många andra fina ekologiska viner i sin portfölj.

Historia

François och Anne Collard heter paret som driver Château Mourgues du Grès. Egendomen består av 35 hektar, som ligger nära floden Rhône i den lilla appellationen Costières de Nîmes. Här gör man viner av hög kvalitet i personlig och karaktärsfull stil. François, som är agronom, ingenjör och oenolog, har under en tid arbetat på Lafite-Rothschild i Bordeaux och den kunskapen har han förvaltat väl. När François återvände till familjegården 1990 var han övertygad om områdets potential med målet att sätta Costières de Nîmes på kartan. Sedan han buteljerade det första vinet 1993 har han gått från klarhet till klarhet. Siktet är alltid ställt på att skapa så rena viner som möjligt med en balans mellan fräschör, aromer, smakrikedom och mineralitet. Hustrun Annes gedigna erfarenheter som geograf har varit ovärderliga för arbetet med landskap och miljö. Alla beslut som tas i vingårdar och vineri sker med respekt för naturen och dess omgivningar.

Vingårdar

Egendomen är belägen mellan vingårdar och fruktträdgårdar vid foten av Costières de Nîmes. Platsen har odlats under lång tid – redan på 1500-talet var den en del av nunneordern Ursulines de Beaucaire. Nunnorna kallades ”Mourgues” på gammal provençalsk dialekt och har gett gården ena halvan av sitt namn. ”Grès” i sin tur är de runda stenar som är typiska för området. På innergården syns det latinska mottot SINE SOLE NIHIL som översätts till ”utan solen – ingenting” och är en hyllning till det behagliga medelhavsklimat som råder.

Vinifikation

Mourgues de Grès har varit officiellt ekologiskt certifierade sedan 2004 och sedan 2015 har Mourgues de Grès jobbat utan sulfit vid vinmakiningen – enbart små mängder tillsätts vid buteljering. Man arbetar också hårt med att minska sina miljömässiga fotavtryck genom att främst jobba med lokala samarbetspartners, minska vattenanvändningen, återvinning och flaskornas vikt. Från och med skörden 2020 är vingårdarna dessutom certifierat biodynamiska – ”this completes our natural winemaking approach” säger de själva.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Château Mourgues de Grès

eko
eko

2021 Galets Rouges, Château Mourgues du Grès

Rhône135 kr
eko

2021 Galets Rosé, Château Mourgues du Grès

Rhône135 kr

2020 Château la Tour de Beraud Rouge 5 liter

Rhône499 kr
årgång slut