Rött vin

2021 Galets Rouges, Château Mourgues du Grès

nr 7692301

Sydfranska 2021 Galets Rouges är ett användbart och lättillgängligt vin från biodynamiska Château Mourgues de Grès som passar som matchning med många typer av mat. Vinet är biodynamiskt certifierat och skapas av äkta paret François och Anne Collard, var djupa kunskaper om vinmakning och geologi gör Galets-vinerna till dolda pärlor att förälska sig i.

Pris 159 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt, Biodynamiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Château Mourgues du Grès

Ursprung
Costières de Nîmes AOC

Druvor
Syrah, grenache, mourvèdre, marselan, carignan

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Solmogen frukt i doften tillsammans med örtiga aromer av oregano och timjan. Här samsas mörka bär med söta jordgubbar och lite kryddiga dofter av vitpeppar. Vinet har en ren och fruktdriven karaktär med frisk syra, mogna tanniner och ett fruktigt, balanserat avslut.

Passar till
Lamm såklart – i alla former – stek, kotletter eller gryta. Men annat mörkt kött går också bra, gärna med örter, vitlök och svamp. Även kittostar och hårdostar är gott till.

Lagringspotential
Från nu till 2025

Mer information
För att få vinet till 18 grader, då det är som godast, lägg in det i kylen en kvart innan det ska drickas.

Om produkten

François och Anne Collard heter paret som driver Château Mourgues du Grès. Egendomen består av 35 hektar, som ligger nära floden Rhône i den lilla appellationen Costières de Nîmes. Här gör man viner av hög kvalitet i personlig och karaktärsfull stil. François, som är agronom, ingenjör och oenolog, har under en tid arbetat på Lafite-Rothschild i Bordeaux och den kunskapen har han förvaltat väl. När François återvände till familjegården 1990 var han övertygad om områdets potential med målet att sätta Costières de Nîmes på kartan. Sedan han buteljerade det första vinet 1993 har han gått från klarhet till klarhet. Siktet är alltid ställt på att skapa så rena viner som möjligt med en balans mellan fräschör, aromer, smakrikedom och mineralitet. Hustrun Annes gedigna erfarenheter som geograf har varit ovärderliga för arbetet med landskap och miljö. Alla beslut som tas i vingårdar och vineri sker med respekt för naturen och dess omgivningar. Från och med skörden 2020 är egendomen biodynamiskt certifierad.

2021 Galets Rouge är en smakrik sydfransk blend bestående av syrah och grenache med en liten touch av mourvèdre som lagras i betongkar i 12-15 månader för att bevara vinets rena fruktkaraktär. Man vinifierar utan sulfiter, och adderar endast en liten mängd sulfit vid buteljering för stabiliten. Vinets namn är en hyllning till de runda stenar – galets, även kallade grès – som finns i vingårdarna. Stenarnas rundning kommer från årtusenden av finslipning i den glaciär som fanns i området för länge sedan och är mycket typiska för just Costières de Nîmes. Stenarnas färger varierar i vitt, rosa och rött – såldes har François och Anne valt att göra Galets-serien i såväl vit, rosa och röd variant.

Den lilla regionen Costières de Nîmes ligger i anslutning till den antika staden Nîmes i västra Rhôndalen, och tillhörde Languedoc fram till 2004 då den blev en officiell del av Rhône. I det solbadande landskapet har man gjort viner i över två millennium, och dess närhet till staden Avignon säkerställde att dåtidens påvar försågs ymnigt av regionens gyllene droppar. Det är i denna miljö som biodynamikerna François och Anne Collard funnit sin plats på jorden i François gamla familjegård, bland fruktträdgårdar, vinrankor och betande får. Druvorna till Galets Rouge kommer från ekologiskt och biodynamiskt odlade vingårdar. Det här är verkligen ett prisvärt husvin som har en förtjusande karaktär som gör vinet gott både att njuta som det är såväl som till mat – här finns många matchningsmöjligheter. Passar, enligt lokal tradition, till lamm – i alla former – stek, kotletter eller gryta. Men annat mörkt kött går också bra, gärna med örter, vitlök och svamp. Vinet är en god partner till den grillade maten, till pasta och plockmat, men även kittostar och hårdostar är gott till.