Cirillo Estate. Australien, Barossa

Cirillos hemsida

Världens äldsta grenacherankor hos hajpad vinmakare

Marco Cirillo är inte bara en av de mest intressanta unga vinmakarna i Australien – han är också en av dem som kan skatta sig lyckligast; hans vingårdar är nämligen planterade med några av världens äldsta rankor med sina hisnande 170 år ålder.

Historia

Vinhusets historia börjar när familjen Cirillo flyttade till det lilla distriktet Light Pass i Barossa Valley år 1970. Marcos pappa Vincent kommer ursprungligen från Italien där hans familj har odlat druvor i generationer, men efter en svängom i restaurangbranschen så kom familjen att förvärva vingårdar i Barossa och därmed blev familjen Cirillo förmyndare till ett antal exceptionellt gamla vingårdar, så kallade ancestor vineyards, som planterades redan 1848 – idag anses de vara världens äldsta, ännu kommersiellt producerande, rankor av såväl grenache som sémillon.

Vingårdar

Jordmånen i Vine-Valeområdet består av gyllene sand. De gamla rankorna har bara beskurits en gång de senaste 40 åren när man 1978 ryckte upp några döda delar av vingården och efter att ha låtit marken ligga i träda fram till 1993 planterade några hektar shiraz och mataro (mourvèdre). De nya mataro-rankorna togs från sticklingar till nio vildväxande mataro-rankor i grenachevingården från 1848. Genom minutiöst hantverk har man tagit hand om de gamla rankorna och det är anledningen till att de än idag är vid så god vigör. Det är just den sandiga jordmånen som hjälpt till att hålla den fruktade vinlusen phylloxera borta eftersom den inte trivs i sandig jord. De gamla knotiga rankorna har mycket djupt gående rötter som hjälper dem att stå emot väder och vind, men som enligt Marco också bidrar med ”visdom, själ och betydelse”.

Vinifikation

Marco Cirillo är den yngsta av familjens fyra barn. Han har sedan barnsben hjälpt till i vingårdarna. Under sena 1990-talet studerade han till vinmakare på Charles Sturt University i Wagga Wagga och har sedan dess arbetat aktivt och förfinat sina djupa kunskaper om vinmakaryrket på familjens gård. Innan Marco tog över såldes dessa druvor till giganter som Rockford, Peter Lehman, St. Hallet och Torbreck, men Marco ville göra något eget med stora visioner. Hans utveckling som vinmakare blir tydligare för varje år och han räknas till en av Australiens snabbast växande stjärnor som under de senaste åren uppmärksammats av stora sommelierer. Men du hittar aldrig Cirillos viner bland journalisternas poängsystem – Marco och hans gäng anser att tillgången är så liten att det är bättre att vinälskare världen runt får njuta av flaskorna istället.

5 ”snabba” med Marco Cirillo

1 . What is your favorite time of the year in the vineyards?
”The end of pruning season.

2. What is your favorite part of being a winemaker?
” Creating wines that people can enjoy all around the world.

3. What is your least favorite part of being a winemaker?
”People always asking me to choose from the wine list when we are out dining.

4. If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”It is about having a soft touch, producing delicate wines with presence and structure.

5. Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”My 1850 Ancestor Vine Grenache, because its my flagship wine.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Cirillo Estate

årgång slut

2018 Single Vineyard Shiraz, Cirillo Estate

Barossa199 kr 229 kr
nyhet

2016 Ancestor Vine Grenache 1850, Cirillo Estate

Barossa549 kr
nyhet

2022 The Vincent Grenache, Cirillo Estate

Barossa199 kr