Diego e Damiano Barale. Italien, Piemonte, Barolo

Diego e Damiano Barales hemsida

Bröderna Barale värnar om familjens traditioner!

På en utav Barolos äldsta gårdar – Aie Sottane – hittar vi bröderna Diego och Damiano från legendariska vinmakarfamiljen Barale som följer sin fars fotspår i jakten efter att göra exceptionella viner på de lokala druvorna nebbiolo, barbera och dolcetto.

Historia

Efternamnet Barale är i Piemonte synonymt med legendariska viner och man får nog lov att säga att de tillhör områdets absoluta högst skattade vinfamiljer. Grenar av familjeträdet sträcker sig in i legendariska producenter såsom Barale-Rinaldi och Bartolo Mascarello – så att nykomlingarna tillika bröderna Diego och Damiano Barale har vinmakning i blodet: det är allt annat än en överdrift.

Företaget Diego e Damiano Barale är förhållandevis ungt – deras första vin lanserades år 2012 – men deras familj har haft Piemonte som sitt hem sedan 1600-talet. Familjens vinhistoria började dock på 1800-talet när landägaren Francesco Barale började producera vin. Efter Francescos död lämnades företaget över till hans son Carlo – tillika Diego och Damianos gammelfarfar –  som grundade företaget Barale-Rinaldi. Barale-Rinaldi kom sedan att tas över av Carlos söner Giovanni och Giuseppe som samtidigt döpte om egendomen till Barale Fratelli.

Företaget kom att följa familjen och efter att Diego och Damianos pappa Carlos gick bort delades Barale Fratelli upp. Här grundas Diego e Damiano Barale. År 2012 genomgick gården Aie Sottane en grundlig renovering och i samband med detta släpptes Diego e Damiano Barale sin första årgång – 2010 Langhe Nebbiolo.

Vingårdar

I dagsläget förvaltar Diego och Damiano över dryga 8 hektar vingård mellan städerna Barolo och Monforte d’Alba. I Barolo äger man delar av de högt aktade vingårdarna Cannubi, Monrobiolo di Bussia och Castellero och i Monforde d’Alba äger man en del av San Giovanni. Endast 4 hektar av dessa vingårdar är dedikerade till Barolo. Årgång 2018 är första året då man valt att göra Barolo Cannubi som en single vineyard och dessutom buteljerade man endast vinet på magnumflaskan,.

I vingårdarna jobbar bröderna efter ekologiska och delvis biodynamiska principer. De är dock inte certifierade – och dessutom ställer de sig kritiska till vissa utav de mer ”exotiska” delarna av biodynamiken. Stoltheten bröderna lägger i sitt arbete reflekteras i den perfektion de eftersträvar i vingården och de är båda eniga om att grunden till ett stort vin alltid ligger i vingården.

Vinifikation

Vinmakningen går i mer av den traditionella skolan – all frukt handskördas och vinifieras på ståltankar under 25-30 dagar. Under dessa 30 dagar genomför man frekvent pigeage i syfte att hålla skalmassan fuktig och extrahera rätt mängd polyfenoler. Innan vinet förs över till lagringskärl så genomgår den malolaktiskt fermentering vid en temperatur på mellan 18 och 20 grader. Vinerna lagras sedan på stora franska ekfat (500l) i 24 månader innan de buteljeras utan filtrering/klarifiering.