Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Domaine Vigneau-Chevreau. Frankrike, Loire, Vouvray
VIGNEAU CHEVREAUS HEMSIDABiodynamiker med starka familjeband
Domaine Vigneau-Chevreau etablerades 1875 i hjärtat av Vouvray, de fem ursprungliga hektaren har idag vuxit till drygt 33 hektar. Vingården har gått i generationer och varje generation har sett det som sitt ansvar att lära upp och lämna över vingården i bästa möjliga skick till kommande generation.Historia
Idag drivs gården av två bröder som tillhör den femte generationens Vigneau på gården – Stéphane och Christophe Vigneau. Brödernas numera avlidne far. Jean-Michel Vigneau, såg tidigt nyttan med ekologisk odling. Sedan 1995 arbetar de helt ekologiskt och är ekologiskt certifierade sedan 1999. Hans söner kom att ta det ännu längre när de införde biodynamiskt odling och blev en av de två första biodynamiskt certifierade odlarna i Vouvray. Det biodynamiska förhållningssättet innebär att ta hand om jorden, att säkerställa att den är välbalanserad och att skapa harmoniska förutsättningar för samspelet mellan jord, grödor och miljö. Jordens kvalitet ökar när det finns mycket bakterier i jorden, vinrankan kan utveckla tjockare och längre rötter vilket innebär att bladen, blommorna och sedermera frukten har bästa möjliga förutsättningar. Målet för en biodynamiker är att kunna producera högkvalitativt vin med egen karaktär som härrör från de unika elementen och jordmånen på varje enskild vingård.
Vingårdar
Touraine är känt för sitt milda klimat och Vouvray som ligger i den norra delen kapitaliserar på det bästa av det maritima klimatet – vintrar nästan helt utan problematiska frostar, sommar utan överdriven värme och långa soliga höstar. De sydliga sluttningarna bidrar också med positiva effekter, maximalt med solljus förklarar den karaktäristiskt tidiga växtsäsongen. Vingårdarna är rika av kalksten och kisel. Vigneau-Chevreaus vinodlingar ligger utspritt över 4 av de 8 byar som finns inom appellationen Vouvray – bland annat har de varsamt restaurerat den historiska vingården Clos de Rougemont. Det yngre vinstockarna används till egendomens mousserande viner medan de äldre vinstockarna, mer är 30 år gamla, används till de stilla vinerna. Chenin Blanc är den enda tillåtna druvan i området – även kallad pineau de la Loire – och den kan te sig väldigt olika beroende på hur den behandlas.
Vineriet ligger beläget i Chançay, en av de åtta byar som har rätt att ingå i appellationen Vouvray. Byn ligger nästan rakt norr om Vernou-sur-Brenne. Det är inte den nordligaste – den titeln går till Reugny – men här har vi definitivt tagit ett steg bort från de berömda vingårdarna längs den så kallade première côte. Det är intressant – om än mest ur ett historiskt perspektiv – att dessa mer perifert belägna byar en gång i tiden fick kämpa för att bli en del av Vouvray-appellationen. När reglerna för appellationen formulerades på 1930-talet fanns det nämligen starka röster inom Syndicat de Défense des Vins de Vouvray som menade att endast viner från själva kommunen Vouvray skulle få bära namnet. Viner från grannbyarna skulle i så fall behöva lägga till sitt bynamn – vilket hade gett oss appellationer som Vouvray-Reugny, Vouvray-Chançay och liknande. Men till slut avfärdades det förslaget, och man valde i stället att skapa en gemensam appellation för samtliga byar. Idag är det knappast någon som ifrågasätter Chançays naturliga del i Vouvrays appellation. Vingårdarna i Chançay har en lång vintradition och sträcker sig över böljande kullar och platåer som vetter mot floden Loire och dess biflod Brenne. Jordmånen domineras av tuffeau, en mjuk kalksten från turonienperioden, täckt av lager av lera och flinta. Denna kombination ger viner med en fin balans mellan fräschör, mineralitet och struktur. Klimatet i området präglas av både oceaniska och kontinentala influenser, vilket skapar idealiska förhållanden för chenin blanc att uttrycka sig i olika stilar – från torra till söta och mousserande viner.
Utöver de viner som bröderna producerar på sina egna ekologiskt odlade vingårdar, så köper de in druvor och vinifierar under namnet Vigneau Selection. Dessa viner är inte ekologiskt klassificerade likt domänvinerna men vinifieras med samma känsla för detalj och kvalitet.
Vinifikation
Vigneau Chevreau själva anser att vinmakningen börjar redan i vingården. Alla druvor skördas för hand och sedan pressas druvorna försiktigt i den gamla kalkstenskällaren. Efter det får musten vila i 24 timmar innan den flyttas till det kärl där jäsningen genomförs. För de stilla vinerna sker vinifiering i demi-muids (220l ekfat) som bidrar med en långsam jäsningsprocess, de mindre faten är också lättare att hålla svala, vilket är önskvärt då man inte vill att musten fermenterar vid för hög temperatur. De tillsätter ingen jäst utan man låter den naturliga jästen som finns på druvornas skal ta vid och låter jäsningen ta den tid den tar.
Domaine Vigneau-Chevreau producerar ett antal stilla viner, dels i olika söthetsgrad, dels från olika vingårdslägen och två mousserande viner där den ena är pétillant. Halvtorra och söta viner görs från de äldsta rankorna, druvorna skördas sent och har i vissa fall utvecklat botrytis cinerea, den eftertraktade ädelrötan, till dessa viner skördar de i omgångar. Ibland skördas de sista druvorna först i november. De mousserande vinerna tillverkas enligt den traditionella metoden.