Domaine Vigneau-Chevreau. Frankrike, Loire, Vouvray

VIGNEAU CHEVREAUS HEMSIDA

Biodynamiker med starka familjeband

Domaine Vigneau-Chevreau etablerades 1875 i hjärtat av Vouvray, de fem ursprungliga hektaren har idag vuxit till drygt 33 hektar. Vingården har gått i generationer och varje generation har sett det som sitt ansvar att lära upp och lämna över vingården i bästa möjliga skick till kommande generation.

Historia

Idag drivs gården av två bröder som tillhör den femte generationens Vigneau på gården – under ledning av Stéphane Vigneau. Sedan 1995 arbetar de helt biodynamiskt och är ekologiskt certifierade. Det biodynamiska förhållningssättet innebär att ta hand om jorden, att säkerställa att den är välbalanserad och att skapa harmoniska förutsättningar för samspelet mellan jord, grödor och miljö. Jordens kvalitet ökar när det finns mycket bakterier i jorden, vinrankan kan utveckla tjockare och längre rötter vilket innebär att bladen, blommorna och sedermera frukten har bästa möjliga förutsättningar. Målet för en biodynamiker är att kunna producera högkvalitativt vin med egen karaktär som härrör från de unika elementen och jordmånen på varje enskild vingård.

Vingårdar

Touraine är känt för sitt milda klimat och Vouvray som ligger i den norra delen kapitaliserar på det bästa av det maritima klimatet – vintrar nästan helt utan problematiska frostar, sommar utan överdriven värme och långa soliga höstar. De sydliga sluttningarna bidrar också med positiva effekter, maximalt med solljus förklarar den karaktäristiskt tidiga växtsäsongen. Vingårdarna är rika av kalksten och kisel. Vigneau-Chevreaus vinodlingar ligger utspritt över 4 av de 8 byar som finns inom appellationen Vouvray – bland annat har de varsamt restaurerat den historiska vingården Clos de Rougemont. Det yngre vinstockarna används till egendomens mousserande viner medan de äldre vinstockarna, mer är 30 år gamla, används till de stilla vinerna. Chenin Blanc är den enda tillåtna druvan i området och den kan te sig väldigt olika beroende på hur den behandlas. De producerar ett antal stilla viner, dels i olika söthetsgrad, dels från olika vingårdslägen och två mousserande viner där den ena är Pétillant.

Utöver de viner som bröderna producerar på sina egna ekologiskt odlade vingårdar, så köper de in druvor och vinifierar under namnet Vigneau Selection. Dessa viner är inte ekologiskt klassificerade likt domänvinerna men vinifieras med samma känsla för detalj och kvalitet!

Vinifikation

Vigneau Chevreau själva anser att vinmakningen börjar redan i vingården. Alla druvor skördas för hand och sedan pressas druvorna försiktigt i den gamla kalkstenskällaren. Efter det får musten vila i 24 timmar innan den flyttas till det kärl där jäsningen genomförs. För de stilla vinerna sker vinifiering i demi-muids (220l ekfat) som bidrar med en långsam jäsningsprocess, de mindre faten är också lättare att hålla svala, vilket är önskvärt då man inte vill att musten fermenterar vid för hög temperatur. De tillsätter ingen jäst utan man låter den naturliga jästen som finns på druvornas skal ta vid och låter jäsningen ta den tid den tar. Halvtorra och söta viner görs från de äldsta rankorna, druvorna skördas sent och har i vissa fall utvecklat botrytis cinerea, den eftertraktade ädelrötan, till dessa viner skördar de i omgångar. Ibland skördas de sista druvorna först i november. De mousserande vinerna tillverkas enligt den traditionella metoden.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Domaine Vigneau-Chevreau