Head på hemsidan:

Eisele Vineyard. USA, Napa

Eisele Vinyards hemsida

Ikonisk Napaproducent

En 15,4 ha liten juvel vid Calistogas fot, där stenig alluvialjord, svalkande västvindar och Palisadesbergens beskydd skapar perfekta förutsättningar för cabernet sauvignon av exceptionell tyngd och finess.

Historia

Eisele Vineyard planterades med vinrankor redan på 1880-talet och ligger i nordöstra Napa Valley, precis öster om Calistoga vid foten av Palisades-bergen. De första förvaltarna av det som idag är Eisele Vineyard var wappo-folket som fram till början av 1800-talet levde i balans med djurliv, växtlighet och mänsklig närvaro. År 1841 blev ägorna en del av en 728 hektar stor gåva tilldelad Edward Turner Bale av hans svåger, general Mariano G. Vallejo. Bale fortsatte att låta boskap och hästar beta på markerna, men han odlade också druvor och stora mängder vete. Han byggde dessutom en stor kvarn som sägs ha varit en av de första samlingsplatserna för de anglosaxiska nybyggare som senare låg bakom Bear Flag-revolten.

I början av 1880-talet planterade Jackson G. Randall – en av Napa Valleys pionjärer inom vinodling – tillsammans med sin granne Charles Nathan Pickett, då en av dalens största vinproducenter, de första vinrankorna på det som idag är Eisele Vineyard. Familjen Pickett behöll vingården fram till andra världskriget. Från 1880-talet och ända fram till slutet av 1960-talet förblev markerna planterade med vinrankor, trots skiftande ägare och motgångar som vinlusens framfart, förbudstiden och den stora depressionen. Näst på tur var Milton och Barbara Eisele som startade en ny karriär som vinodlare när de i 60-årsåldern köpte egendomen år 1969. I ett framsynt drag som kom att förändra platsens framtid erbjöd de sina druvor till Paul Draper, vinmakare hos Ridge Vineyards. År 1971 producerade Draper den allra första cabernet sauvignon med namnet Eisele Vineyard på etiketten – ett av de första vingårdsbetecknade vinerna i Kalifornien. Det blev ett banbrytande vin, som efter mer än fyra decennier på flaska fortfarande betraktas som ett av de främsta viner som någonsin producerats i Napa Valley.

Mellan 1975 och 1991 tog Napa-legenden Joseph Phelps över stafettpinnen och skapade en lång rad numera legendariska cabernet-viner från Eisele Vineyard. Årgång 1991 markerade en övergång: det blev både den sista buteljeringen från Phelps och den allra första Estate Cabernet Sauvignon från egendomen själv. Samtidigt – år 1990 – växlade ägandeskapet till Daphne och Bart Araujo. Under sina tjugotre år som förvaltare av Eisele Vineyard var familjen Araujo djupt engagerade i att bevara kopplingen till Napa Valleys lantliga historia, samtidigt som de byggde vidare på det arv som makarna Eisele lämnat efter sig. De planterade om vingården, införde ekologisk odling och blev några av de första i Napa Valley att arbeta enligt biodynamiska principer. Familjen Araujo byggde också den första vinanläggningen på egendomen, inklusive temperaturkontrollerade källare – allt smakfullt integrerat med det naturliga och historiska landskapet.

År 2013 kom François-Henri Pinault att bli den nuvarande ägaren av Eisele Vineyard. ”När vi anlände till Araujo Estate det året hade fyrtio årgångar redan burit namnet Eisele Vineyard. Vi beundrade vinerna djupt – deras exceptionella balans, elegans och återhållsamhet talade till oss. Terroirets uttryck var rent, ärligt och tydligt – och vi blev både förtrollade och ödmjuka inför uppgiften. Att ge platsen en röst var ett privilegium, men också en utmaning. I dag fortsätter vi att skriva Eisele Vineyards historia, med samma anda av omsorg och vördnad som präglat dess förflutna” som François-Henri själv uttrycker det.

Vingårdar

Det första vinet med namnet Eisele på etiketten såg dagens ljus 1971, och sedan dess har denna ikoniska vingård hyllats som ett av Napa Valleys stora terroirer. Vinerna härifrån utmärks alltid av sin djuphet, elegans och lagringsduglighet. Eisele Vineyard ligger belägen på en alluvial del i den norra delen av Napa Valley, strax öster om Calistoga. Skyddad av Palisades-bergen i norr och svalkad av västliga vindar genom Chalk Hill Gap, breder denna 15,4 hektar stora vingård ut sig på väldränerade, steniga jordar som ger en lågavkastande men exceptionellt koncentrerad frukt.

Vinerna som föds på denna remarkabla plats bär på en sällsynt kombination: tydlig karaktär med exakt definierade smaker och fina texturer, djup koncentration utan tyngd, och en förmåga att utveckla djup komplexitet med åren. Eisele Vineyard planterades ursprungligen med zinfandel och riesling på 1880-talet och har varit under vinodling oavbrutet sedan dess. Den första cabernet sauvignon planterades 1964. Sedan 1998 odlas vingården ekologiskt, och från år 2000 även biodynamiskt. Under de senaste femtio åren har fokus legat på cabernet sauvignon, som här funnit en hemvist av sällsynt kvalitet.

Vingården är uppdelad i 13 block och över 40 delblock – en indelning som speglar de finstämda nyanserna i jord och underjord. Blockens namn är hämtade från framträdande kännetecken i det omgivande landskapet, och valdes av det team som under många år har vårdat vingården med kunskap och omsorg.

Array ( [numberposts] => -1 [post_type] => produkter [meta_query] => Array ( [0] => Array ( [key] => producer [value] => 24251 [compare] => = ) ) ) Array ( )
Tryffelsvinet tipsar

Viner från Eisele Vineyards