Fattoria Poggerino. Italien, Toskana, Chianti

Poggerinos hemsida

Biodynamisk syskonduo bland Toscanas kullar

Fattoria Poggerino är en liten familjevingård som ligger i Radda i Chianti. De hyser den allra största respekt för naturen, och har praktiserat ekologiska och biodynamiska metoder sedan år 2009.

Historia

Vingården är en del av en större vingård som ägdes av Prins Ginori Conti, en ättling till en av Italiens äldsta familjer. Under flera generationer har vingården sakta blivit uppdelad i mindre delar fördelat mellan släktningarna. Floriana Ginori Conti ärvde vingården år 1970, och tillsammans med hennes man, Fabrizo Lanza, började de göra vin under namnet Poggerino. Deras två barn, Benedetta och Piero Lanza, tog över verksamheten år 1999. Piero tar hand om vinverksamheten och Benedetta deras “agriturismo”. Piero är utbildad agronom och oenolog, och för honom är det självklart att arbeta enligt ekologiska och biodynamiska principer. Han spenderar så mycket tid som möjligt i vingården, och lokalt är han känd som “han som känner och omtalar alla sina vinstockar med namn”.

Vingårdsnamnet Poggerino kommer från ordet “poggio” som betyder kulle, och alla hus som tillhör vingården ligger just på en kulle. Det finns flera gamla klassiska stenhus på gården som lokalt kallas “casa colonica”, så omgivningen ger verkligen ett historiskt vingsus. Förutom vinproduktion, driver syskonen övernattningsverksamhet i fantastiska omgivningar. Rummen ligger i den gamla historiska kyrkobyggnaden som också ligger på deras egendom.

Vingårdar

Fattoria Poggerino omfattar idag 43 hektar, varav 12 hektar vinodling, och har en genomsnittlig årlig produktion om 70 000 flaskor. Vinfälten ligger i de kallaste delarna av Chianti, på 400 till 500 meter över havet i syd- och sydvästlig riktning. Det gör att rankorna får värme på dagarna och vila på nätterna, vilket gör att mognadsprocessen blir lång. Den långa mognadsprocessen är mycket bra för druvan sangiovese. Jordmånen, som de lokalt kallar “galestro” är mycket stenig och ger bra dränering, vilket också är mycket bra för att sangiovese ska utvecklas på bästa möjliga sätt. Poggerino odlar mestadels druvan sangiovese, men de har även ungefär en hektar med merlot. Alla Poggerinos viner görs på vindruvor som de odlar själva.

Vinifikation

Poggerino använder en blandning av modern teknik och gamla traditioner när de gör sina viner. Druvorna skördas givetvis för hand med en rigorös kontroll av varje druvklase, och sedan läggs de i små lådor som varsamt transporterades till vineriet där jäsningen sakta påbörjas i temperaturkontrollerade så kallade rotofermentorer där skalen rörs om tillsammans med musten. Den malolaktiska jäsningen sker i rostfria tankar och de tillsätter ingen jäst eller enzymer utan låter den naturliga jästen som sitter på skalen verka. Lagringen sker sedan på stora ekfat på 5000 liter eller på fat på 225 liter beroende på vinet. De varken filtrerar eller klarar vinet – utan all stabilisering sker med hjälp av gravitationen.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Fattoria Poggerino

årgång slut

2018 Chianti Classico, Fattoria Poggerino

Toskana199 kr
94poäng
årgång slut

2019 Chianti Classico (N)Ouvo, Fattoria Poggerino

Toskana299 kr