Fattoria Poggerino. Italien, Toskana, Chianti

Poggerinos hemsida

Biodynamisk syskonduo bland Toscanas kullar

Fattoria Poggerino är en liten familjevingård som ligger i Radda i Chianti. De hyser den allra största respekt för naturen, och har praktiserat ekologiska och biodynamiska metoder sedan år 2009.

Historia

Vingården är en del av en större vingård som ägdes av Prins Ginori Conti, en ättling till en av Italiens äldsta familjer. Under flera generationer har vingården sakta blivit uppdelad i mindre delar fördelat mellan släktningarna. När nuvarande ägarens farfar dog år 1972 gick slottet och den största delen av ägorna till äldsta sonen. Familjens dotter, Floriana Ginori Conti ärvde blott 43 hektar av familjeägorna. Tillsammans med sin man, Fabrizo Lanza, bestämde de sig för att odla 5 hektar vingårdar. De första åren såldes det mesta på bulk, men år 1980 gjorde de för första gången eget vin under namnet Poggerino. Deras två barn, Benedetta och Piero Lanza, tog över verksamheten år 1999. Piero, som då var 19 år gammal, var trött på att plugga och föräldrarna i sin tur var redo att lämna över tyglarna. Än idag tar Piero hand om vinverksamheten och Benedetta deras “agriturismo”. Piero är utbildad agronom och oenolog, och för honom är det självklart att arbeta enligt ekologiska och biodynamiska principer – de har haft ekologisk certifiering sedan 2009. Han spenderar så mycket tid som möjligt i vingården, och lokalt är han känd som “han som känner och omtalar alla sina vinstockar med namn”. Under Pieros ledning har man gått från 5 till 12 hektar vinodling och den nya källaren stod redo 2016.

Vingårdsnamnet Poggerino kommer från ordet “poggio” som betyder kulle, och alla hus som tillhör vingården ligger just på en kulle. Det finns flera gamla klassiska stenhus på gården som lokalt kallas “casa colonica”, så omgivningen ger verkligen ett historiskt vingsus. Förutom vinproduktion, driver syskonen övernattningsverksamhet i fantastiska omgivningar. Rummen ligger i den gamla historiska kyrkobyggnaden som också ligger på deras egendom.

Vingårdar

Fattoria Poggerino omfattar idag 43 hektar, varav 12 hektar vinodling, och har en genomsnittlig årlig produktion om 70 000 flaskor. Vinfälten i Radda ligger i de kallaste delarna av Chianti, på 400 till 500 meter över havet i syd- och sydvästlig riktning. Det gör att rankorna får värme på dagarna och vila på nätterna, vilket gör att mognadsprocessen blir lång. Den långa mognadsprocessen är mycket bra för druvan sangiovese. Jordmånen, som de lokalt kallar “galestro” är mycket stenig och ger bra dränering, vilket också är mycket bra för att sangiovese ska utvecklas på bästa möjliga sätt. Poggerino odlar mestadels druvan sangiovese, men de har även ungefär en hektar med merlot. Alla Poggerinos viner görs på vindruvor som de odlar själva och man har ungefär 20 sangiovesekloner för att ge vinerna komplexitet.

Vinifikation

Poggerino använder en blandning av modern teknik och gamla traditioner när de gör sina viner. Druvorna skördas givetvis för hand med en rigorös kontroll av varje druvklase, och sedan läggs de i små lådor som varsamt transporterades till vineriet där jäsningen sakta påbörjas i temperaturkontrollerade tankar. Den malolaktiska jäsningen sker främst i betongtankar och de tillsätter ingen jäst eller enzymer utan låter den naturliga jästen som sitter på skalen verka. Lagringen sker främst i betongkar eller stora, gamla ekfat. Piero har också 6 betongägg där han låter druvor från de äldsta vingårdarna ligga. Man köper ungefär ett nytt ekfat och ett betongägg om året – de stora ekfaten byts inte ut utan köps in för att ”hålla en livstid” enligt Piero som läger ner stor möda på att ta hand om sina fat. Han är också noga med att hans betongkärl inte är klädda inuti utan att vinet får komma i kontakt med betongen, som därmed andas. De varken filtrerar eller klarar vinet – utan all stabilisering sker med hjälp av gravitationen.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Fattoria Poggerino

årgång slut

2018 Chianti Classico, Fattoria Poggerino

Toskana199 kr
94poäng
nyhet

2020 Chianti Classico (N)Ouvo, Fattoria Poggerino

Toskana299 kr