Fattoria Poggerino. Italien, Toskana, Chianti

Poggerinos hemsida

Biodynamisk syskonduo bland Toscanas kullar

Fattoria Poggerino är en liten familjevingård som ligger i Radda i Chianti. De hyser den allra största respekt för naturen, och har praktiserat ekologiska och biodynamiska metoder sedan år 2009.

Historia

Det som idag är Fattoria Poggerino var under många år en del av en större vingård som ägdes av Prins Ginori Conti (1865-1939), en ättling till en av Italiens äldsta familjer. Efter prinsens död har den ursprungliga vingården genom generationer sakta blivit uppdelad i mindre delar. Det som kom att bli dagens Fattoria Poggerino blev till när nuvarande ägaren, Piero Lanzas, farfar dog år 1972. I samband med arvsskiftet gick slottet och den största delen av ägorna till äldsta sonen i familjen, det vill säga Pieros morbror, medan familjens dotter (alltså Pieros mamma), Floriana Ginori Conti blott ärvde 42 hektar av familjeägorna. Tillsammans med sin man, Fabrizo Lanza, bestämde hon sig för att plantera 5 hektar vingårdar. De första åren såldes det mesta på bulk, men år 1980 gjorde de för första gången eget vin under namnet Poggerino. Deras två barn, Benedetta och Piero Lanza, tog över verksamheten år 1999. Piero, som då var 19 år gammal, var trött på att plugga och föräldrarna i sin tur var redo att lämna över tyglarna. Än idag tar Piero hand om vinverksamheten och Benedetta deras “agriturismo”. Piero är utbildad agronom och oenolog, och för honom är det självklart att arbeta enligt ekologiska och biodynamiska principer – de har haft ekologisk certifiering sedan 2009. Han spenderar så mycket tid som möjligt i vingården, och lokalt är han känd som “han som känner och omtalar alla sina vinstockar med namn”. Under Pieros ledning har man gått från 5 till 12 hektar vinodling och den nya källaren stod redo 2016.

Vingårdsnamnet Poggerino kommer från ordet “poggio” som betyder kulle, och alla hus som tillhör vingården ligger just på en kulle. Det finns flera gamla klassiska stenhus på gården som lokalt kallas “casa colonica”, så omgivningen ger verkligen ett historiskt vingsus. Förutom vinproduktion, driver syskonen övernattningsverksamhet i fantastiska omgivningar. Rummen ligger i den gamla historiska kyrkobyggnaden som också ligger på deras egendom.

Vingårdar

Fattoria Poggerino omfattar idag 43 hektar, varav 12 hektar vinodling, och har en genomsnittlig årlig produktion om 70 000 flaskor. Vinfälten i Radda ligger i de kallaste delarna av Chianti, på 400 till 500 meter över havet i syd- och sydvästlig riktning. Det gör att rankorna får värme på dagarna och vila på nätterna, vilket gör att mognadsprocessen blir lång. Den långa mognadsprocessen är mycket bra för druvan sangiovese. Under 80-talet var det ofta så svalt att det kunde vara svårt för druvorna att uppnå fullständig mognad, men det allt varmare vädret har lett till att det numera till och med går att göra ett mousserande vin på gården.

Jordmånen, som de lokalt kallar “galestro” är mycket stenig och ger bra dränering, vilket också är mycket bra för att sangiovese ska utvecklas på bästa möjliga sätt. Poggerino odlar mestadels druvan sangiovese, men de har även ungefär en hektar med merlot. Alla Poggerinos viner görs på vindruvor som de odlar själva och man har ungefär 20 sangiovesekloner för att ge vinerna komplexitet. Man har haft en ekologisk certifiering de senaste 15 åren. Han valde att bli ekologisk under en tid när det var mycket ovanligt i området och fokuset har aldrig varit kommersiellt: ”I want to respect the land. The land is mine on paper, but in reality it’s everybodys!” säger Piero själv som sin respekt för naturen.

Vinifikation

Poggerino använder en blandning av modern teknik och gamla traditioner när de gör sina viner. Druvorna skördas givetvis för hand med en rigorös kontroll av varje druvklase, och sedan läggs de i små lådor som varsamt transporterades till vineriet där jäsningen sakta påbörjas i temperaturkontrollerade tankar. Den malolaktiska jäsningen sker främst i betongtankar och de tillsätter ingen jäst eller enzymer utan låter den naturliga jästen som sitter på skalen verka. Lagringen sker främst i betongkar eller stora, gamla ekfat. Piero har också 6 betongägg där han låter druvor från de äldsta vingårdarna ligga. Fat används främst för att ge vinerna komplexitet, men aldrig i syfte att göra viner med mycket eksmak. Han föredrar slavonsk ek som kan köper från ett tunnbinderi i Österrike. Piero köper ungefär ett nytt ekfat och ett betongägg om året – de stora ekfaten byts inte ut utan köps in för att ”hålla en livstid” enligt Piero som läger ner stor möda på att ta hand om sina fat. Han är också noga med att hans betongkärl inte är klädda inuti utan att vinet får komma i kontakt med betongen, som därmed andas – det är även därför han föredrar att inte använda ståltankar eftersom de förhindrar att vinerna andas och istället blir mer reduktiva. Fattoria Poggerino varken filtrerar eller klarar sina viner och all stabilisering sker med hjälp av gravitationen.

”5 snabba” med Piero Lanza

What is your favorite time of the year in the vineyards?
”When the grapes begin to change color from day to day at the beginning of August.”

What is your favorite part of being a winemaker?
”When I taste the different clones of Sangiovese just before the harvest starts.”

What is your least favorite part of being a winemaker?
”When it is time to harvest and it rains.”

If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”My goal is to make wines that are both simple and complex at the same time with a strong identity of place.”

Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”The Chianti Classico Nuovo, aged one year in egg-shaped concrete tanks, because it is the purest expression of our terroir.”