Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Gabriëlskloof. Sydafrika, Bot River.
Gabriëlskloofs hemsidaPersonliga viner från Sydafrikas bästa vinmakare
Med en dröm och en vision framför ögonen har Bernhard Heyns byggt upp en familjestyrd oas där växter och djur samsas med vinrankorna i sydafrikanska kustregionen Walker Bay. I vineriet basar Bernhards svärson, den unge, men redan kultförklarade Peter-Allan Finlayson, som sedan 2014 tagit egendomens viner till nya nivåer. År 2021 blev han utsedd till ”Winemaker of the year” i Tim Atkins MW’s South Africa Special Report som ett slutgiltigt erkännande för sin enorma skicklighet och kunskap, något som är mycket tydligt i Gabriëlskloofs viner.Historia
När Gabriëlskloof grundades år 2001 var det förverkligandet av en dröm som den sydafrikanske affärsmannen Bernhard Heyns hade närt under många år. Den lokale druvbonden Barry Anderson hade hört talas om Heyns jakt efter en plats att anlägga ett vineri och de två männen möttes på en gård strax utanför Bot River i Walker Bay där man tidigare odlat vete, kallad Avontuur. Här såg Bernhard och Barry en enorm potential som idag – över 20 år senare – fortfarande är en familjedriven angelägenhet.
Heyns vision för Gabriëlskloof har sedan starten varit att skapa premiumviner som återspeglar den komplexitet, rikedom och diversitet som ägornas unika terroir (bestående av Bokkeveldskiffer och sandsten) kan frambringa. Jordmånen skapar förutsättningar för naturligt lågavkastande rankor som alla varsamt tagits om hand sedan de planterades år 2001. Allt arbete sker för hand och ett miljömässigt hållbarhetstänk genomsyrar alla beslut genom att arbeta med miljön i fokus genom att visa respekt för den lokala floran och faunan. Ett stort fokus ligger också på att skapa en etisk arbetsplats som ger de anställda en säker och rättvis anställning.
Tim Atkins MW räknar Gabriëlskloof som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2024 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikation man kan få i Bordeaux: 1ème Cru Classé.
Vingårdar
Gabriëlskloof är beläget mellan två bergskedjor: Houwhoek i norr och Babylonstoren i söder, 15 kilometer från havet. På Gabriëlskloof spelar därför Atlanten och den stränga vinden en avgörande roll. Walker Bay är en så kallad ”cool climate-region” där man finner Sydafrikas bästa chardonnay-, pinot noir-, och sauvignon blancviner. Vineriet och vingårdarna ligger i underregionen Bot River, som har ett klimat som är typiskt för Walker Bay, men eftersom det är beläget mer inåt land drar man fördelar av att även druvor som syrah och cabernet sauvignon kan uppnå fullständig mognad. Totalt odlas därför 12 olika druvsorter på gården, som också är hem till många lokala växter och djur, bland annat Cape-babianer, olika fåglar och bergsleopard.
Viner
Huvudvinmakare är sedan år 2014 Peter-Allan Finlayson, son till den legendariska Peter Finlayson. Peter-Allan är mest känd för egna vineriet Crystallum Wines (som han driver tillsammans med brodern Andrew), men som svärson till Heyn lockades Peter-Allan av tanken på att bli en del av hustruns familjegård. Precis som på Crystallum arbetar Peter-Allan med så lite mänsklig intervention i vinmakningen.
Gabriëlskloof har tre olika serier i portföljen: The Gabriëlskloof Range (med fokus på egna vingårdarna och som kan drickas direkt vid lansering), The Landscape Range (med fokus på toppvingårdarna och de äldsta rankorna, som gärna behöver lagras innan de avnjutes) och The Projects Range (där Peter-Allan kan experimentera med alternativa jäsnings- och lagringsmetoder).
”5 snabba” med Peter-Allan Finlayson
1. What is your favorite time of the year in the vineyards?
”This would be harvest time, the decision when to harvest is one of the most critical in the winemaking process, so there is always excitement and tension around this time. I spend a lot of time in vineyards and the weather is also good at this time of the year!”
2. What is your favorite part of being a winemaker?
”I love most parts of being winemaker, but I would say my favourite time is when I am putting the final blends together before bottling and deciding which components to use.”
3. What is your least favorite part of being a winemaker?
”This is easy, the administration, paper work side! I now fortunately have people to help me with this.”
4. If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”Always letting the vineyard or vineyards shine through as much as possible.”
5. Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”It would probably be Crystallum the Agnes Chardonnay is this is usually ready to drink when it is young. I doubt the storage conditions would be very good on the island, so readiness to drink would be the most important criteria when choosing what to take with.”