Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Crystallum Wines. Sydafrika, Walker Bay.
Crystallum Wines hemsidaEn kultproducent i vardande
Få sydafrikanska producenter har lämnat så stort avtryck på så kort tid som Crystallum Wines. Vinerna älskas av såväl vinsamlare som vinkritiker och även de mest svårflirtade sommeliererna världen över – ingen kan förneka de talangfulla brödernas oefterhärmliga hantverksviner. Det är således med stor stolthet och ödmjukhet som Tryffelsvinet hälsar Crystallum välkomna till Vinklubben – det här är Sydafrika 2,0!Historia
Crystallum Wine personifierar framtidens Sydafrika. Och det kanske inte är så konstigt – den lilla familjeägda egendomen drivs av bröderna Andrew och Peter-Allan, söner till den man som var en av pionjärerna för odling av druvan pinot noir i regionen Hemel-en-Aarde redan på 80-talet: Peter Finlayson (som grundat familjevineriet Bouchard Finlayson Winery). Just namnet Finlayson är djupt förknippat med vinmakning i Sydafrika och de båda bröderna utgör tredje generationens Finlaysons som klivit in i vinbranchen. Men att så skulle ske var ingen självklarhet; medan Andrew är utbildad arkitekt, studerande Peter-Allan filosofi och ekonomi innan vinmakarkallet drog de båda bröderna tillbaka till vinets värld och de bestämde sig för att starta ett helt eget vineri tillsammans i slutet av 00-talet. Resultatet blev Crystallum Wines där de delar upp arbetet genom att Andrew sköter om vingårdarna medan Peter-Allan utövar sin magi i vineriet.
Att bröderna sedan dess varit lyckosamma råder det inget tvivel om: Tim Atkins MW räknar Crystallum som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2024 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till den högsta klassifikation man kan få i Bordeaux: 1er Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Crystallums viner. 2021 var även året då Peter-Allan utsågs till ”Winemaker of the year” i Tim Atkins MW’s South Africa Special Report som ett slutgiltigt erkännande för sin enorma skicklighet och kunskap.
Vingårdar
Crystallum Wines grundades 2007 och den årliga produktionen låg då på blott 4,000 flaskor sauvignon blanc. Året därpå introducerades såväl pinot noir och chardonnay, som idag har blivit brödernas signum. Numera består produktionen enbart av dessa burgundiska druvsorter och vinportföljen består av såväl vingårdsspecifika viner samt blends mellan olika vingårdar.
Precis som många unga vinmakare i Sydafrika började bröderna sin bana med att köpa frukt från odlare de litade på i distriktet Hemel-en-Aarde som åtnjuter ett sällsynt svalt klimat för att vara Sydafrika. Här finns landets bästa chardonnay- och pinot noir-druvor, som kan ge Bourgogne en god match. Det dröjde inte länge innan de istället började arrendera vingårdar på långtida kontrakt. På senare år har man ökat sina egna vingårdsägor för att säkerställa att framtidens tillgång på druvor är av yttersta kvalitet. De egna vingårdarna består av: Cinema (i hjärtat av Hemel-en-Aard Ridge), högt belägna Elandskloof, rurala Shaw’s Mountain (som var brödernas första egna vingård), Vrede som är belägen i en dalgång och Kerksaal (kyrkosalen). All frukt handskördas och förs därefter till vineriet i Hemel-en-Aarde.
Viner
Peter-Allans vinmakningsapproach innebär en så liten mänsklig involvering som möjligt. Han använder sig enbart av naturliga jäststammar för att starta jäsningen. Alla pinot noir-druvor jäser på rostfritt stål och mognar därefter på franska ekfat i 11-16 månader innan buteljering. Chardonnaydruvorna pressas i hela klasar och både jäses och lagras på ekfat i 11 månader.
Peter-Allan Finlayson säger själv om sin vinmakningsfilosofi: “We strive to find a balance between using old-world methods and traditions while keeping in tune with the vineyards we source our fruit from. This philosophy is followed through in the cellar, where we nurture what comes off the vines rather than manipulating the fruit to fit a predetermined outcome.”
TIPS! Får du inte nog av Peter-Allan? Spana gärna in Gabriëlskloof som drivs av hustrun Nicolenes familj där Peter-Allan ansvarar för vinmakningen!
”5 snabba” med Peter-Allan Finlayson
1. What is your favorite time of the year in the vineyards?
”This would be harvest time, the decision when to harvest is one of the most critical in the winemaking process, so there is always excitement and tension around this time. I spend a lot of time in vineyards and the weather is also good at this time of the year!”
2. What is your favorite part of being a winemaker?
”I love most parts of being winemaker, but I would say my favourite time is when I am putting the final blends together before bottling and deciding which components to use.”
3. What is your least favorite part of being a winemaker?
”This is easy, the administration, paper work side! I now fortunately have people to help me with this.”
4. If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”Always letting the vineyard or vineyards shine through as much as possible.”
5. Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”It would probably be the Agnes Chardonnay is this is usually ready to drink when it is young. I doubt the storage conditions would be very good on the island, so readiness to drink would be the most important criteria when choosing what to take with.”