Jonata. USA, Kalifornien, Santa Barbara County, Santa Ynez Valley

Jonatas hemsida

Samlarviner från Santa Ynez Valley

Jonata ägs av samme man som driver USAs utan tvekan mest kända och eftertraktade (och dyraste!) samlarobjekt; Screaming Eagle. Bakom denna succévingård ligger entreprenören Stan Kroenke som ligger högt på Forbes World’s Billionaires List. Utan ekonomiska hinder så har han kunnat ta ut svängarna ordentligt i sina vinerier, något som möjligen är den hemliga ingrediensen till vinernas storhet.

Historia

Stan Kroenke äger också Jonata som han grundade år 2000 (som syster-vineri till The Hilt). Målet var att skapa världens bästa viner och får att nå dit anställde han stjärnvinmakaren Matt Dees, som anslöts sig till teamet 2004. Matt har med sin kreativitet och stora visioner skapat en fantastisk portfölj av viner under Jonatas namn som samtliga strösslas med poäng vid varje ny årgång. Jonata är beläget i Santa Barbara County i appellationen AVA Ballard Canyon som är en del av Santa Ynez Valley. Här är de en av föregångarna till att alltid pusha kvaliteten på områdets viner till nästa nivå – främst med fokus på druvsorterna cabernet sauvignon, cabernet franc och syrah. Man odlar viner under filosofin “sustainable farming” och har introducerat höns, getter, grisar och får som en viktigt del av kretsloppet på gården. Man har dessutom fruktträdgårdar (där man bland annat producerar honung) för att främja biodiversitet. Man snålar alltid med användandet av vatten i konstbevattningssyfte och ogräs- och insektsmedel kommer inte över tröskeln.

Vingårdar

Namnet Jonata är en hyllning till en spansk landöverlåtelse som skedde år 1845 – Rancho San Carlos de Jonata – som då täckte merparten av Santa Ynez. Dagens Joanata ligger i hjärtat av detta området. Namnet Jonata, vilket betyder ”långa tallar” kommer från de första pionjärerna som kallades just så av de lokala Chumash-indianderna. Själva egendomen är 237 hektar stor men endast 33 av dessa är planterade med rankor. Ballard Canyon AVA är särskilt väl lämpad för att odla syrah och få lyckas med cabernet sauvignon, men Jonatas skickliga team gör – vad Robert Parker kallar – “the greatest Cabernet Sauvignon-based wine ever made in the Santa Ynez appellation”. Förutom Screaming Eagle och Jonata äger Kroenke även Bonneau du Martray i Bourgogne, The Paring och The Hilt.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Jonata

årgång slut