Kershaw Wines. Sydafrika, Elgin

Kershaw Wines hemsida

Ultrasmå volymer från ett av Sydafrikas hetaste namn

Richard Kershaw är en imponerande man. Född och uppvuxen i England, där han jobbade som kock, blev han snabbt slukad av vinets värld och ”bytte sida”. Han hann arbeta i såväl Kalifornien, Chile, Bordeaux, Ungern och Tyskland innan han slutligen slog sig ner i Sydafrika år 1999. År 2011 avlade han en av vinvärldens svåraste examina, Master of Wine (MW) och sedan dess är han en av få MW’s som aktivt producerar vin i hela världen – och den enda i sitt slag i Sydafrika. Sitt eget vineri skapade han år 2012 och resten är, som man säger, historia.

Historia

Richard själv beskriver sig som en person med passion för detaljer – en nörd i ordets rätta bemärkelse. I sin vinmakning älskar han att grotta ner sig i varenda liten detalj av arbetet för att hela tiden flytta fram positionerna för sin profession. Hans motto är att skapa viner som är förankrade i sitt ursprung genom så lite handpåläggning som möjligt, så kallad non-interventionist winemaking.

Innan Richard startade sitt eget vineri hann han vara vinmakare på såväl Mulderbosch och Kanu, och sedan starten 2012 har allting rullat på i hög fart. Hans första årgångar fick direkt fem stjärnor i Platter’s Wine Guide och hyllades av Jancis Robinson. Dessutom utsågs hans 2012 Kershaw Elgin Chardonnay till en av ‘Top 10 Chardonnays in the World outside Burgundy’ av Decanter. En imponerande bedrift. Ursprungligen stod enbart chardonnay och syrah i fokus, för att sedan få sällskap av pinot noir från årgång 2015, följt av små odlingar sauvignon blanc, semillon, grenache, mourvèdre, cabernet sauvignon och cabernet franc. I november 2021 gick man med i Cape Winemakers Guild, ett medlemskap som enbart erbjuds särskilt passionerade vinmakare som spelat en avgörande roll i Sydafrikas vinutveckling. När Richard inte är i vineriet reser han världen runt och dömer vintävlingar. Han är också en del av utbildningspanelen för Institute of Masters of Wine och undervisar inom WSET för Sydafrikas sommelierstudenter.

Tim Atkins MW räknar Kershaw Wines som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2023 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikationerna man kan få i Bordeaux: 1ème Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Richard Kershaws viner. Men framgångarna har inte stigit Richard åt huvudet som, trots att hans viner är hårt allokerade och mycket eftertraktade, håller priserna på en rimlig nivå. Han har heller inte investerat i ett storslaget och iögonfallande vineri med dyra material. Här är fokus på rå vinmakartalang, fantastiskt druvmaterial och ett skjul där han gör sina viner.

Vingårdar

Kershaw Wines skapar sina drömviner i Elgin, närmare bestämt i distriktet Overberg. Här åtnjuter vingårdarna en hög altitud, närhet till havet och havsvindarna samt ett specifikt typ av molntäcke som samtliga hjälper till att hålla klimatet kallt med stora skillnader i dag- och nattemperaturer, liknande dem i Bourgogne och norra Rhône. Här är således klimatet perfekt för såväl chardonnay, pinot noir och syrah.

Richards fokus är alltid ”vingården först”. Näst viktigast är ”mognadscykeln för druvorna”, medan vinmakningen hamnar först på tredje plats. Att ha välskötta vingårdar är således det allra viktigaste och kritiska för Kershaw Wines. ”My belief stems from the fact that the time the vine and bunches have grown is over a six-month period whilst the wine will mature for an equally if not longer time. The winemaking whilst covering the first 30 days of the wine’s life and is important to steer correctly, there are many facets that need attention during the maturation cycle that make the wine veer off track” säger Richard om sin filosofi. Tillsammans med oenologen Dudley Wilson tar Richard Kershaw minutiöst hand om rankorna – såväl Richards egna gårdar som de arrenderade vingårdarna.

Att valet av kloner är av yttersta vikt är tydligt hos Kershaw Wines. Richard använder sig av de lågavkastande Dijonklonerna 76, 95 och 96 för sina chardonnayviner eftersom de skapar stringent mineraldrivna viner med stor komplexitet och fruktrikedom. Syrah-klonerna utgörs av de lokala klonerna 9c och 22 som ger subtilt finskulpterade tanniner och harmoniskt friska viner med mängder av mörk frukt.

Vinifikation

När det är dags för skörd sker den efter de olika klonerna och jordmånerna på gården. Dessa matchas sedan med ekfat i vineriet. I sann nördig anda har Richard angripit detta med hjälp av algortimer som matchar fat med rätt klon och jordmån – ett arbete som bygger på många års erfarenhet. Detta brukar innebära att de elva olika vingårdslotterna i slutändan blir 21 batcher av vin. Dessa provas av var sjätte vecka under 10, 12 eller 18 månader – allt beroende på vinets behov. Dessa provsmakningar ligger till grund för övriga vinmakarbeslut som Richard tar – vare sig det innebär att röra om i jästen, snurra ett varv på fatet eller att inte göra någonting alls.

Samtliga cuvéer görs av 3-4 olika parceller med unik terroir och jordmån. Druvorna handplockas och fraktas max 10-15 minuter innan de når vineriet. Handpåläggningen i vinkällaren är minimal. Gravitationen används för att slippa pumpar och ingenting adderas till vinet i form av jäst, enzymer eller andra tillsatser.

Kershaw Wines gör vin i fyra olika serier:

Smuggler’s Booth (En serie som hyllar sinnrikhet och fyndighet – en experimentell serie i små volymer där druvorna ofta kommer från unga vingårdar som sourcas från hela Western Cape-området.)
Clonal Selection (Särskilt utvalda kloner från specifika svala växtplatser i Elgin)
G.P.S Series (”Grape Positioning System” där Richard undersöker utsökta växtplastser utanför Elgin. ”Occasionally, I come across something so fascinating that it deserves a closer look. These are the resultant wines of my curiosity.”)
Deconstructed Range (Kershaws mest exklusiva och hårt allokerade vingårdsspecifika viner. Inspirationen bakom vinerna är Richards benhårda tro på Elgin som ett område kapabelt att skapa viner i världsklass. Syftet med vinerna är att djupdyka i Elgins DNA och mikroklimat med hjälp av specifika vingårdar och individuella kloner.)

Wine Advocate om Kershaw Wines: ”Richard Kershaw MW has put forth an impressive array of thoughtfully crafted bottles that express the terroir or clone from which they spring. With the Clonal Selection range, Kershaw experiments with identical clones of Chardonnay and Syrah grown in different soils and bottled individually. These wines possess an honesty that is refreshing and demonstrates the nature of clonal selection and its interaction with terroir via the focus of a Master of Wine. They are limited production and available only through allocation. It will be your lucky day if you seek them out and attain a bottle for yourself.”

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Kershaw Wines

2022 The Smuggler’s Boot Sauvignon Blanc, Kershaw Wines

Western Cape169 krLanseringsdatum: 30/10

2018 The Smuggler’s Boot GSM Blend, Kershaw Wines

Western Cape179 krLanseringsdatum: 30/10
årgång slut

2019 G.P.S. Lower Duivenhoks River Chardonnay, Kershaw Wines

Elgin429 krLanseringsdatum: 30/10
årgång slut

2021 Clonal Selection Elgin Chardonnay, Kershaw Wines

Western Cape399 kr

2020 Clonal Selection Elgin Syrah, Kershaw Wines

Western Cape399 kr

2021 Clonal Selection Elgin Pinot Noir, Kershaw Wines

Western Cape399 kr