Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Maison Camille Giroud. Frankrike, Bourgogne, Beaune
Camille Girouds hemsidaFrån ultratraditionellt till framtidsföretag
Négociantfirman Maison Camille Girouds historia tog sin början år 1865 när schweizaren Camille Giroud gifte sig med Miss Deschamps, dottern till en familj av tunnbindare och vinhandlare i Bourgogne. I samband med det fick Camille ta över den lilla familjefirman, vars namn han bytte till Maison Giroud Deschamps. Inte förrän 1903 ändrades namnet till Maison Camille Giroud.Historia
Mellan åren 1903 och 1940 gjorde sig Camille namnet som en vinhandlare som enbart köpte must och färdigt vin, vilket skiljde ut honom från andra vinhandlare. Han förlitade sig på sin talang att själv lagra viner och vann under åren stor uppskattning för sin stil att göra supertraditionella viner med lång lagringskapacitet (ofta i det närmaste omöjliga att dricka unga, som krävde minst 10 års lagring och ibland så mycket som 30-40 år). År 1950 tog Camilles yngsta son Lucien över firman efter faderns död samma år. Lucien kom att föra faderns arv vidare i det närmaste oförändrat och han var känd för att ha en mycket bra näsa för att enbart köpa de bästa vinerna. Alla viner han inte ansåg hade potential för lång lagring avvisades. Lucien själv gick ur tiden vid 86 års ålder år 1989 och lämnade då över till sönerna Bernard och François Giroud. Vid denna tid hade Maison Camille Giroud finansiella problem som ledde till beslutet att inte enbart köpa must och färdigt vin utan också börja köpa druvor. År 2000 hade de dock kommit till ett vägskäl där de beslutade sig för att sälja familjefirman. År 2001 klev de amerikanska investerarna Joe Wender och Ann Colgin som även grundat Colgin Cellars i Napa Valley – själva fanatiska Camille Giroud fans – in som nya (tysta) ägare. Becky Wasserman utsågs till vingårdsansvarig och den 23-årige nyutexaminerade önologen David Croix anslöt sig till teamet.
Anställningen av David Croix skulle visa sig vara ett lyckokast och under kommande år tog sig David an flera viktiga projekt. Bland annat såg han över alla kontrakt med sina odlare för att få bättre kontroll över druvornas kvalitet. Dessutom byggdes en ny fatkällare med temperaturkontrollerade jäskar, sorteringsbord, avstjälkare, rostfria ståltankar och pneumatiska pressar. Vinmakningsmässigt styrde David om så att vinerna fick en större elegans än någonsin förr – egendomens viner kännetecknas idag av utsökt uttryck för terroir, renhet i frukten. År 2007 utsågs David till vingårdsanvarig vilket han var ända fram till slutet av 2016 då Carel Voorhuis tog över tyglarna. Siktet är att fortsätta på David Croix utstakade väg samtidigt som firman fortsätter att vara ett framtidsföretag.
Vingårdar
Maison Camille Giroud är en négociant och köper således in druvorna från hela Côte d’Or. De egna ägorna utgörs av 1,13 hektar och resten köps in från långtidskontrakterade odlare. Firman har ett 30-tal olika viner i sin portfölj med bred spridning och med merparten röda viner. Man producerar vin från regional till Grand Cru-nivå, bland annat Gevrey-Chambertin Les Crais, Chambertin, Latricières-Chambertin, Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet Champs Gain, Corton, Nuits-St-Georges Vaucrains, Vosne-Romanée, Santenay, Volnay, Maranges och flertalet Beaune premier cru. De inköpta druvorna odlas – i de flesta fall – enligt principen ”lutte raisonnée”, det vill säga hållbart och i många fall ekologiskt jordbruk utan att vara certifierad.
Vinifikation
När David Croix kom in i bilden ändrades stilen på Girouds viner helt med mottot att vinerna skall visa terroir och elegans, Davids inträde var målet att skapa viner med tung extraktion och väldigt lång fatlagring som ofta krävde 3-4 decennier för att öppna upp sig. David köpte in nya fat till förmån för de gamla faten som använts tidigare. Maison Camille Giroud är numera överlag försiktig med fatlagring, andelen ny ek varierar mellan vinerna men ungefär 10 % för kommunvinerna, 15–30 % för premier cru och 30-50 % för grand cru. Man filtrerar inte vinerna och har sänkt skördeuttagen. Vinerna avstjälkas till 100% och man använder enbart naturligt förkommande jäst. Resultatet har blivit mycket eleganta viner, med fokuserad ren och fruktig pinotkaraktär som kan drickas unga eller lagras – något som skicklige Carel Voorhuis fortsätter i samma tradition sedan han tog över i januari 2017.