Mastroberardino. Italien, Kampanien

Mastroberardinos hemsida

Banbrytande familjeegendom med lång historia

Mastroberardino är troligen ett av Italiens äldsta vinhus och ligger i Kampanien. Den ursprungliga källaren uppfördes av Piero Mastro di Berardino i början av 1700-talet i Irpinia och har varit i familjen Mastroberardinos ägo sedan dess.

Historia

Idag drivs företaget dock av en annan Piero som tillhör den 10:e generationen. Mastroberardino är en tung spelare i södra Italien och har rykte om sig att hålla mycket hög kvalitet och ett stort engagemang för att bevara de gamla antika druvsorterna som är så specifika för området. Mastroberardino var länge ensamma om att fokusera på kvalitetsviner i området. Vineriet ligger kvar på samma plats som den ursprungliga källaren men har fått renoveras till följd av en jordbävning på 1980-talet som förstörde stora delar av den ursprungliga källaren.

Vingårdar

I Kampanien uppnår Mastroberardino ett svalare klimat genom att odla på högre höjder; vingårdarna ligger på mellan 350 och 550 metet över havet. De gröna druvorna skördas inte förrän i slutet på oktober. Aglianico som är en blå druva känd för att mogna sent skördas oftast ännu senare. Totalt äger Mastroberardino ca 340 hektar odlingar men arrenderar ut en hel del av dessa till andra odlare i området. Själva producerar de vin från ca 230 hektar. I området finns 3 DOCG, Greco di Tufo, Fiano di Avellino och Taurasi. Mastroberardino producerar vin från samtliga av dessa områden. Utöver detta så producerar de ett flertal IGT och DOC-viner, bland annat Sannio Falanghina och Lacrimachristi. De är noga med att bara använda de ursprungliga druvorna som kom till södra Italien med grekernas kolonisering av området även i deras enklare viner, trots att viss inblandning av andra druvor är tillåten.

Vinifikation

Mastroberardinos är ett modernt vineri med gamla traditioner. Vinframställningen är avancerad och noga kontrollerad. Inte mycket lämnas åt slumpen men de är samtidigt noga med att bevara de gamla traditionerna. De bortser inte från det faktum att de här vinerna en gång dracks av de romerska kejsarna! I de allra flesta fall, i synnerhet för DOCG och DOC-vinerna används den ursprungliga druvsorten till 100 % och låter den spegla sin växtplats. Taurasi, som räknas som familjens flaggskepp, framställs av 100% aglianico och lagras till i såväl slovenska botti och franska ekfat i 24 månader för Taurasi och ca 30 månader för Riserva. De vita vinerna får jäsa i ståltankar för att bevara den friska och fräscha fruktigheten och framhäva den karaktäristiska mineraliteten.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Mastroberardino

nyhet

2021 Fiano di Avellino, Mastroberardino

Kampanien177 kr
kommer snart

2022 Lacrimarosa Irpinia Rosato, Mastroberardino

Kampanien155 krLanseringsdatum: 12/05

2019 Neroametà Campania Bianco, Mastroberardino

Kampanien215 kr

2017 Radici Taurasi, Mastroberardino

Kampanien349 kr
95poäng

2016 Radici Taurasi, Mastroberardino

Kampanien359 kr
kommer snart

2016 Radici Taurasi Riserva, Mastroberardino

Kampanien467 krLanseringsdatum: 14/04

2015 Stilèma Taurasi, Mastroberardino

Kampanien699 kr

1998 Radici Taurasi Riserva, Mastroberardino

Kampanien1299 kr
årgång slut