Mommessin. Frankrike, Bourgogne, Beaujolais

MOMMESSINS HEMSIDA

Traditionell Beaujolais med sitt hjärta i Bourgogne

Sedan mitten av 1800-talet har egendomen Mommessin vart en viktig producent i såväl Beaujolais som i Bourgogne. Under en lång period var man ägare av det legendariska monopolet, tillika grand cru-klassificerade vingården Clos de Tart i Morey-Saint-Denis. Det burgundiska arvet genomsyrar hela verksamheten och de viner man producerar är tydligt influerade av burgundiska vinmakningsmetoder.

Historia

Mommessin grundades av Jean-Marie Mommessin år 1865 i kommunen Cluny i södra Bourgogne som en negociant-egendom med fokus på såväl vin som andra sorters alkohol. Man kom tidigt att förvärva en byggnad vid namn Grange Saint-Pierre som tidigare var en del av benediktinklostret i Cluny. Som en hommage till byggnadens religiösa förflutna beslutade man att nyttja en Sankt Peters gyllene nyckel som husets vapen.

År 1932, precis innan AOC-systemet introducerades i Frankrike så hade Mommessin turen att köpa den redan då välkända monopolvingården Clos de Tart för det ödmjuka priset av 400,000 franc under en auktion där den nu nedlagda domänen de Blics vingårdar såldes. Vingården kom sju år senare, år 1939, att klassificeras som Grand Cru. Vingården stannade i Mommessins ägor fram till år 2017 då det såldes vidare till Artemis-gruppen. Köpet av Clos de Tart kom att cementera Mommessins plats i Bourgognes hjärta och det var först efter en nästan hundraårig närvaro i Bourgogne och Mâconnais som husets huvudkontor kom att flytta till Quincié-en-Beaujolais.

1997 kom delar av Mommessin att förvärvas av Boisset-gruppen som sedan har fortsatt husets tradition av att producera exceptionell Beaujolais med inspiration från grannarna i norr.

Vingårdar

Mommessin producerar viner från ett stort antal appellationer i Beaujolais, allt ifrån generisk Beaujolais, Beaujolais Blanc och Beaujolais Nouveau till vingårdsspecifika viner från de olika Cru-byarna. Bland Cru-byarna finner vi bland andra Côte de Brouilly, Fleurie, Julienas, Morgon, Moulin-a-Vent och Saint-Amour.

Druvmaterial kommer från en blandning av egna odlingar och kontrakterade vinodlare varav vissa har haft kontrakt med Mommessin i över 100 år!

Vinifikation

Med chefsvinmakaren Florent Georger  bakom rodret producerar Mommessin ett brett urval av viner med allt från juicigare viner som produceras med hjälp av macération carbonique (att man låter druvorna jäsas utan att krossas – typisk metod för beaujolais) till viner som produceras i mer burgundisk stil med mera traditionell vinmakning.

Les Grandes mises-serien görs på druvor från Beaujolais-cruer och vinifieras enligt burgundisk tradition utan macération carbonique och lagras sedan i stora träfat innan vinerna buteljeras efter en försiktig filtrering. Dessa viner har ett större fokus på kryddighet och komplexitet och är dessutom ytterst lagringsdugliga.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Mommessin

nyhet

2018 Saint-Amour, Mommessin

Bourgogne219 kr