Rött vin

2010 Brunello di Montalcino Pianrosso, Ciacci Piccolomini

nr 5799501

Högpoängare från Brunello-producenten Ciacci Piccolomini. Lanseras i limiterad kvantitet i vårt limitedkoncept den 11 september. James Suckling: 98 poäng

Pris 1999 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent
Ciacci Piccolomini

Ursprung
Brunello di Montalcino DOC

Druvor
100% sangiovese

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Intensiv doft med begynnande mognad där toner av söta kryddor och röda/blå frukter är i fokus. Aromerna innefattar också örter, torkad tobak, rött te och bigarråer i spektrat. Smaken inbjudande harmonisk och varm med välmarkerade men mjuka tanniner som börjat ta sig en mer silkig karaktär. Vinet kombinerar både kraft och elegans på ett ypperligt skickligt sätt och har såväl frukt, syra och tannin som hänger sig kvar länge eftersmaken.

Passar till
Ett härligt vin att dricka till grillat lamm, mustiga köttgrytor på vilt med enbär och kraftigt reducerad rödvinssky, nötkött med örtiga inslag och potatisgratäng.

Lagringspotential
Från nu till 2045

Mer information

Om produkten

Ciacci Piccolominis ursprungliga källare ligger i byn Castelnuovo e’Abate i Montalcino i ett gammalt och välbevarat hus från 1600-talet. Huset uppfördes av biskopen Fabius de Vecchis och kallades för Palazzo, ”palatset” och köptes av släkten Ciacci i slutet av 1800-talet. Efter ett giftermål mellan släktena Ciacci och Piccolomini slogs familjenamnen ihop. År 1985 när den sista grevinnan i släkten Ciacci Piccolomini gick bort ärvdes huset och ägorna av Guiseppe Bianchini som länge skött om ägorna. Guiseppe applicerade en modernare filosofi med fokus på kvalitet. Sedan 2004 drivs gården av Guieseppes barn Paolo och Lucia som moderniserat framställningen ytterligare och flyttat in i en mycket större och mer modern anläggning inte långt ifrån det ursprungliga huset som fortfarande används. Tenuta Ciacci Piccolomini är välkända för sina strålande Brunello di Montalcino. De förvaltar över 53 hektar varav ca 30 hektar är Brunello och vingårdarna breder ut sig i syd- och sydvästsluttning runtom byn Montalcino med vingården Pianrosso som domänens bästa läge. Men det är långt ifrån det enda man producerar. Piccolomini gör även strålande viner av andra internationellt kända druvsorter. Bland annat Fabvis som är en 100 % Syrah, Ateo som är en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot och deras kanske mest prisvärda vin Ciacci Piccolomini d’Aragona IGT, ett vin gjort i huvudsak på Sangiovese med en skvätt Cabernet och Merlot. Utöver det produceras även en hel del grappa och olivolja från egna odlingar.

Brunello di Montalcino Pianrosso görs bara de allra bästa åren och är familjens toppvin från prestigevingård som fått just namnet Pianrosso. Pianrosso är 11,69 hektar och ligger belägen 240-360 meter över havsnivå. Ciacci Piccolomini har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino vilket bl.a. innebär att vinerna är fruktiga och inte kräver  lika lång lagring i flaska innan de är njutbara. Vinet har lagrats i tre år på slovenska ekfat (20-62 hektoliter) samt ca 8 månader på flaska. Samtliga korkar har fått ett hologram för att skydda mot förfalskningar.

James Suckling 98 poäng: ” Aromas of lilac, dark berry and sandalwood follow through to a full body, with fine tannins and an intense and savory finish. Very intense and very long. Succulent. Amazing balance and depth to this red. It’s so beautiful to taste now but it will be much better in five to ten years. A triumph.”

Wine Enthusiast, 97 poäng: ”Beautiful and delicate from the start, the 2010 Brunello di Montalcino Vigna di Pianrosso impresses for its depth and balance. The wine sees one more year of oak cask aging compared to the base Brunello and you can definitely sense the extra spice on the nose. Those delicate balsam notes of root beer, ginger and rosemary oil are still prominently on display. Rich spice, leather and tar are followed by dark fruit, prune, blackberry and cassis. The finish is graceful and silky, but its length remains impressive. This is a terrific effort that promises a steady evolution ahead.”

Wine & spirits, 96 poäng: ”Harvested from Ciacci Piccolomini’s 29-acre Pianrosso vineyard in Brunello’s southern Castelnuovo dell’Abate zone, and aged three years in Slavonian casks, this 2010 is a gorgeous wine. Its concentrated flavors offer remarkable clarity and precision, showing juicy black cherry infused with notes of clove, thyme and black tea. Firm tannins grip the edges without impeding any of the vibrant flavors, which linger for more than a minute. Immensely enjoyable now, this will offer many years of pleasure”