Ciacci Piccolomini d’Aragona. Italien, Toskana, Brunello di Montalcino

Ciacci Piccolominis hemsida

Tradition möter nytänkande

Priserna och utmärkelserna haglar ständigt över Ciacci Piccolomini d’Aragonas viner och de har välkomnats med öppna armar av vinklubben. Och det är inte svårt att förstå varför – detta är verkligen skolboksexemplet på klassiskt finstämd Brunello di Montalcino.

Historia

Ciacci Piccolominis ursprungliga källare ligger i byn Castelnuovo e’Abate i Montalcino i ett gammalt och välbevarat hus från 1600-talet. Huset uppfördes av biskopen Fabius de Vecchis och kallades för Palazzo, ”palatset” och köptes av släkten Ciacci i slutet av 1800-talet. Efter ett giftermål mellan släktena Ciacci och Piccolomini slogs familjenamnen ihop. År 1985 när den sista grevinnan i släkten Ciacci Piccolomini gick bort ärvdes huset och ägorna av Guiseppe Bianchini som länge skött om ägorna. Guiseppe applicerade en modernare filosofi med fokus på kvalitet. Sedan 2004 drivs gården av Guieseppes barn, Paolo och Lucia, som moderniserat framställningen ytterligare och flyttat in i en mycket större och mer modern anläggning inte långt ifrån det ursprungliga huset som fortfarande används.

Vingårdar

Tenuta Ciacci Piccolomini är välkända för sina strålande Brunello di Montalcino. De förvaltar över 53 hektar varav ca 30 hektar är planterade till druvan brunello och deras vingårdar breder ut sig i syd- och sydvästsluttningar runtom byn Montalcino med vingården Pianrosso som domänens bästa läge. Men det är långt ifrån det enda man producerar. Piccolomini gör även strålande viner av andra internationellt kända druvsorter. Bland annat Fabvis som är en 100 % Syrah, Ateo som är en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot och deras kanske mest prisvärda vin Ciacci Piccolomini d’Aragona IGT, ett vin gjort i huvudsak på Sangiovese med en skvätt Cabernet och Merlot. Utöver det produceras även en hel del grappa och olivolja från egna odlingar.

Vinifikation

Sangiovese grosso till Brunellovinerna skördas från lägen på mellan 250 och 350 m ö h och efter noggrann selektering genomgår de jäsning i temperaturkontrollerade stål- och betongtankar och lagras därefter i stora slavonska ekliggare om 20-85 hl beroende på vin och årgång. Brunello Annata lagras i 24 månader i större de större ekfaten medan de vingårdsbetecknade vinerna lagras i 36 månader (Pianrosso) respektive 48 månader (Riserva) i mindre ekliggare om 20-30 hl (Pianrosso) och 20-65 hl (Riserva). Även instegsvinet Ciacci Piccolomini d’Aragona får viss tid på slavonska fat och fransk barriquer.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Ciacci Piccolomini

2020 IGT Toscana Rosso, Ciacci Piccolomini

Toskana129 kr
årgång slut

2017 Fabivs Sant’Antimo, Ciacci Piccolomini

Toskana159 kr

2019 Rosso di Montalcino, Ciacci Piccolomini

Toskana209 kr
nyhet

2017 Brunello di Montalcino, Ciacci Piccolomini

Toskana409 kr
94poäng
kommer snart