Head på hemsidan:
Rött vin

2013 Barolo, Josetta Saffirio

nr Hemligt artikelnummer

Back vintage-Barolo i liten upplaga från Josetta Saffirio! Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 26 november 2025. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret via mejl dagen innan lansering!

Add to Calendar

Få en kalenderpåminnelse 15 minuter innan lansering

Pris 499 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtVeganvänligt
Lanseringsdatum26/11/2025

Beskrivning

Producent
Josetta Saffirio

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En kryddig och inbjudande doft av solmogna jordgubbar, körsbär, vildhallon, lakrits, rosor och mineral, med eleganta fattoner av kanel, teblad och läder. Fruktig och elegant smak med en finstämd struktur i full balans mellan de tydliga tanninerna och den friska syran.

Passar till
Ett kraftigt och smakrikt vin som detta kräver kött, gärna feta tillbehör eller ost. Vilt i olika former eller mörkt kött med krämig potatisgratäng passar utmärkt till. Gärna rätter med tryffel i.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information 

Om produkten

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Sara Vezza som skapar magi på familjegården Josetta Saffirio. Från att ha tagit över vingården som ung 19-årgång (som enligt egen utsago på denna tid inte såg skillnad på en vinranka och ett äppelträd) har hon idag blivit en av Piemontes viktigaste krafter med sin elektriska personlighet, aldrig sinande energi och kompromisslösa approach till sitt hantverk där människan och miljön står i fokus. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommit att ta produktionen till ännu högre höjder.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

2013 Barolo är ett back vintage-släpp av Josetta Saffirios verkliga visitkort – vinet som gjort egendomens viner älskade världen över. Sara Vezza gillar inte att jobba efter färdiga recept för sina viner utan låter varje årgång berätta vad den behöver i vingård och vineri. Hennes approach mer den moderna skolan med kortare macerationstid och vinerna hon skapar har en elegant rödfruktig nerv med stor personlighet. Druvorna handskördas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar i ca 30-32 grader, med en skalmaceration som sker under 10 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen tappas vinet i stora, gamla ekfat där det får vila i 24 månader för att avslutas i cementtankar i ca 6 månader före buteljering. Druvorna till det här vinet kommer från underappellationen Castelletto i Monforte d’Alba. Jordmånen är mycket gammal och består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk – en perfekt grund för nebbiolodruvan.

Vinexperternas omdömen