Rött vin

2013 Vinha Pan, Luis Pato

nr Hemligt artikelnummer

Back vintage-årgång av Luís Patos toppläge Vinha Pan. Vinet lanseras i liten upplaga om 90 flaskor till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 5 mars 2024. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

Pris 459 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Luis Pato

Ursprung
Bairrada DOC

Druvor
100% baga

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är intensivt fruktdriven med en antydan till mognad. Aromerna kryddas av toner av blåbär, björnbär och mörka körsbär tillsammans med violer och mineral, allt sammanhållet av en kryddig ryggrad i form av nejlika, vanilj, kanel. Smaken är välbalanserad med finstämt uttalade tanniner och en medelstor fyllighet som lämnar rum för ett kryddigt avslut.

Passar till
Passar väl till kraftigare kötträtter och fetare viltfågel, höstiga grytor och härliga ugnsstekar, gärna med fetare tillbehör som potatisgratäng. Eller varför inte till den helsvenska klassikern köttbullar och potatismos?

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Servera i stora kupor vid 16-18 grader. Lufta med fördel en stund innan servering.

Om produkten

Luís Pato är den mest kända vinmakaren i regionen Beira Atlântico längs portugisiska atlantkusten. Detta epitet har han förtjänat genom att vara den vinmakare som moderniserade den då kämpande regionen Bairrada och nästan enhändigt fick den på fötter igen. Han skall dock inte ses som en modernist i bemärkelsen ”viner utan kontakt med traditionen” – hans viner har samtliga ett tydligt klassiskt stråk och han värnar envist för regionens egna druvsorter i allmänhet och baga i synnerhet. Om något är han en neotraditionalist.

Pato översätts till det portugisiska ordet för anka och dessa ankor dyker upp titt som tätt på Luís etiketter. Familjen Pato har gjort vin på Quinta do Ribeirinho sedan åtminstone 1700-talet. Det var emellertid först år 1970 som João Pato började buteljera vin från de egna vingårdarna och därmed blev en av de första vinodlarna i den nyskapade DO-regionen Bairrada. Det är från João som sonen – Luís Pato – ärvde sitt visionära synsätt och pionjäranda. Luís var från början en utbildad kemiingenjör som producerade sitt första vin, en ren baga av utsökt kvalitet, år 1980. Detta vin tingar idag höga priser hos vinsamlare. I samma stund som han tog över efter föräldrarna började han experimentera.

Vinet Vinha Pan såg dagens ljus år 1995 då första årgången skördades. Vinet kommer från en enskild vingård med namnet Vinha Pan belägen i Panasqueira där jordmånen består av kalkrik lera, och är en av fyra vingårdsspecifika viner som Luís tillverkar (något han var först med att buteljera i Portugal). Här åtnjuter man ett fördelaktigt sydligt läge. Vinet görs på 100% baga som skördas i slutet av september och lagras i 24 månader på 60% ny ek (500-650 liter) och buteljerades utan filtrering. Luís själv säger att detta vin får en ovanligt stor koncentration i jämförelse med hans andra baga-viner. Vi rekommenderar att dekantera vinet ett par timmar innan servering.

Vinexperternas omdömen

The Wine Advocate (Mark Squires): ”The 2013 Vinha Pan, seen before as a barrel sample, is a Baga aged for 24 months in 60% new French oak. It comes in at 12.5% alcohol. As understated as this 2013 sometimes seems, this should age beautifully, perhaps better than anticipated. It will be approachable young, though.”