Rött vin

2015 Frans Malan Cape Blend, Simonsig Estate

nr 9431501

Frans Malan Cape Blend är uppkallad efter den visionära legendar som grundat Simonsig och efterlämnat ett arv att förvalta. I den andan har Simonsig gjort ett vin som har smakrikedom, finess och precision.

Pris 259 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Simonsig Estate

Ursprung
Stellenbosch

Druvor
67% pinotage, 29% cabernet sauvignon, 4% merlot

Alkoholhalt
14.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En stor, fruktkoncentrerad doft av svarta vinbär, blåbär, plommon och björnbär. Doften rymmer också druvtypiskt rökiga toner och toner från fatlagring i form av vanilj, kanel, choklad och rostat kaffe. Ett komplext och smakrikt vin med generösa frukttoner som härstammar från alla tre druvorna. Tanninerna är tydliga men integrerade och ger vinet en behaglig och aptitlig struktur. Eftersmaken är lång och fruktig med toner av plommon och björnbär, ceder, grafit och rök.

Passar till
Utmärkt till smakrika rätter, gärna med rökta inslag såsom bacon eller grillat eller rökt kött, till exempel av fläsk, anka eller vilt kött, samt vällagrade ostar.

Lagringspotential
Från nu till 2025

Mer information
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Om produkten

”Simonsig” är afrikaans för ”Simons utsikt” och som namnet antyder ligger ägorna vid foten av Simonsberg. Namnet Simonsig är dock kanske främst förknippat med deras roll som pionjärer inom Sydafrikansk vinmakning. Familjen Malan kom till Sydafrika år 1688 då Jaques Malan klev av skeppet vid kapudden, men det skulle dröja fram till 1952 innan Frans och Liza Malan köpte Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och bidrog på många sätt till viktiga innovationer inom vinmakningen och vinnäringen i regionen som kom att sätta Sydafrika på vinkartan. Bland annat var han först att buteljera mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden (idag känt som Méthode Cap Classique) i form av Kaapse Vonkel år 1971. Frans Malan grundade redan 1978 en förskola och en fotbollsplan till vingårdsarbetarnas barn för att barnen skulle kunna växa upp i trygghet. Han var också en av grundarna till Stellenbosch Wine Route som besöks av hundratusentals turister årligen. Idag drivs gården av den numera avlidne Frans söner; François Malan (som sköter om vingårdarna) och Johan Malan (som är egendomens wine director som år 2020 utsågs till  ”Diners International Wine Maker of the Year ”). Barnbarnen François-Jaques, Christelle och Michael utgör tredje generationen som idag också är involverade i företaget, bland annat utsågs Michael Malan nyligen till Cellarmaster på gården.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Frans Malan Cape Blend har blivit uppkallat efter den visionära legendar som grundat Simonsig och efterlämnat ett arv att förvalta, nämligen det att vara vidsynt och innovativ. I den andan har Simonsig gjort ett vin som har smakrikedom, finess och precision. Att vinet är en så kallad Cape Blend innebär att varje årgång har lite olika druvsammansättning med en bas av pinotage. Druvorna plockas för hand under dygnets svalare timmar och pressas sedan försiktigt. Vinet är lagrats i 15 månader på 90% fransk och 10% amerikansk ek (en liten del lagras på nya ekfat medan resterande del är 2:a och 3:e användningen).