Rött vin

2016 Brunello di Montalcino Vigna di Pianrosso Santa Caterina d’Oro Riserva, Ciacci Piccolomini

nr 9319701

Toppvinet Vigna di Pianrosso Santa Caterina d’Oro Riserva från Ciacci Piccolomini levererar ett riktigt supervin från den erkänt stora italienska årgången 2016! Vinet har fått hela 99 poäng från James Suckling 

Pris 1299 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent
Ciacci Piccolomini

Ursprung
Brunello di Montalcino DOC

Druvor
100% sangiovese

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Intensiv och närmast eterisk doft med toner av söta orientaliska kryddor och en fruktdriven karaktär med röda körsbär i fokus. Aromerna innefattar också örter, tobaksblad, rött te och bigarråer i spektrat. Smaken inbjudande harmonisk och varm med välmarkerade men mjuka tanniner. Vinet kombinerar både kraft och elegans på ett ypperligt skickligt sätt och med sin friska syra och långa kryddiga eftersmak visar detta vin på alla tänkbara sätt vart skåpet skall stå. En Brunello di Montalcino när den är som allra, allra bäst. Stor potential för långtida lagring.

Passar till
Ett härligt vin att dricka till grillat lamm, mustiga köttgrytor på vilt med enbär och kraftigt reducerad rödvinssky, nötkött med örtiga inslag och potatisgratäng.

Lagringspotential
Från nu till 2045

Mer information

Om produkten

Ciacci Piccolominis ursprungliga källare ligger i byn Castelnuovo e’Abate i Montalcino i ett gammalt och välbevarat hus från 1600-talet. Huset uppfördes av biskopen Fabius de Vecchis och kallades för Palazzo, ”palatset” och köptes av släkten Ciacci i slutet av 1800-talet. Efter ett giftermål mellan släktena Ciacci och Piccolomini slogs familjenamnen ihop. År 1985 när den sista grevinnan i släkten Ciacci Piccolomini gick bort ärvdes huset och ägorna av Guiseppe Bianchini som länge skött om ägorna. Guiseppe applicerade en modernare filosofi med fokus på kvalitet. Sedan 2004 drivs gården av Guieseppes barn Paolo och Lucia som moderniserat framställningen ytterligare och flyttat in i en mycket större och mer modern anläggning inte långt ifrån det ursprungliga huset som fortfarande används. Tenuta Ciacci Piccolomini är välkända för sina strålande Brunello di Montalcino. De förvaltar över 53 hektar varav ca 30 hektar är Brunello och vingårdarna breder ut sig i syd- och sydvästsluttning runtom byn Montalcino med vingården Pianrosso som domänens bästa läge. Men det är långt ifrån det enda man producerar. Piccolomini gör även strålande viner av andra internationellt kända druvsorter. Bland annat Fabvis som är en 100 % Syrah, Ateo som är en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot och deras kanske mest prisvärda vin Ciacci Piccolomini d’Aragona IGT, ett vin gjort i huvudsak på Sangiovese med en skvätt Cabernet och Merlot. Utöver det produceras även en hel del grappa och olivolja från egna odlingar.

Vigna di Pianrosso Santa Caterina d’Oro Riserva görs bara de allra bästa åren och är familjens absoluta toppvin. Druvorna till vinet väljs noggrant ut från de bästa lägena i prestigevingården Pianrosso. 2016 var just ett sådant år och detta år förärades Ciacci Piccolomini med 99 poäng från vinkritikern James Suckling. Pianrosso är 11,69 hektar och ligger belägen 240-360 meter över havsnivå. Ciacci Piccolomini har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino vilket bl.a. innebär att vinerna är fruktiga och inte kräver  lika lång lagring i flaska innan de är njutbara. Vinet har lagrats i tre år på slovenska ekfat (7,5-30 hektoliter) samt ca 12 månader på flaska. Samtliga korkar har fått ett hologram för att skydda mot förfalskningar.

Vinbanken, Christian Stojkovic (2022-12-21): ”Årets bästa vin 2022 – de tre vinerna med högst betyg. Djup komplex doft med mörka körsbär, plommon, tobak, rosépeppar, nougat och fat. Underbart välbalanserad smak med mörka bär, krossad sten, tjära, lavendel, choklad, underbar harmoni och elegans och lanseringens bästa röda vin.”

James Suckling: 99 poäng “Glorious aromas of flowers, nutmeg, dark berries, earth and black cherries follow through to a full body with ultra-fine tannins that are long and extremely polished. They go on for minutes. Reserved and shy still, due to its excellence. Give this four or five years to come around. Try after 2024.”

Wine Advocate (Monica Larner): 98 poäng ”The Ciacci Piccolomini d’Aragona 2016 Brunello di Montalcino Pianrosso is a single-vineyard expression that draws its fruit from an 11.7-hectare parcel with moderately thick galestro soils with ancient marine material. This special site, awash under the brilliant light of a big, open sky, does indeed deliver a more pronounced mineral signature, with wild berry, rose and rosemary essence. This is a beautiful wine, taut and silky, with elegant tannins that will endure ambitious bottle aging. Production is 37,000 bottles. 2024-2048”