Vitt vin

2016 Château Chalon Vin Jaune, Domaine Maire

nr 7708501

2016 Château Chalon Vin Jaune är en så kallad Vin Jaune – ”det gula vinet” – och är den vinstil som verkligen särskiljer Jura från andra vinregioner. Vinerna tillhör några av vinvärldens mest lagringsdugliga och är en utpräglat speciell upplevelse som uppnås enligt strikta regler i gammal tradition.

Pris 899 kr

Kropp har ett värde på 6 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine Maire

Ursprung
Château Chalon AOC

Druvor
100% savagnin

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
620 ml (clavelin)

Doft och smak
Doften erbjuder en stiltypiskt oxiderad ton med intensiva aromer av nötter, bivax, bokna äpplen, saffran, torkad frukt, valnötter och exotiska kryddor. Smaken är torr och generöst fyllig med en mycket stor smakrikedom och eftersmak som pågår under många minuter. Ett skolboksexempel av en högklassig Vin Jaune.

Passar till
Den klassiska matchningen till en Vin Jaue är den lokala osten Comté – men smakrika hårdostar av annat slag kommer också att passa utmärkt. Gärna med tillbehör som högkvalitativa gröna oliver, mandlar och chark.

Lagringspotential
Från nu till 2066

Mer information

Om produkten

Undangömt mellan Bourgogne och Schweiz ligger Jura, vad som fram tills nyligen var en förhållandevis okänd vinregion. I hjärtat av regionen hittar vi Domaine Maire  med en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1600-talet. Allt började år 1632 då förfadern till Maire-släktet köpte sig en vingård och en källare. Den nämnda källaren och vingården, vilka på sin höjd kunde beskrivas som ödmjuka till storlek, gick i arv inom familjen fram tills mitten av 1900-talet då en man vid namn Henri Maire tog över. 1939 ärvde han de 2,6 hektar vingårdar som kom att bli grunden för hans livsgärning. Efter Henris död i början av 2000-talet så tog familjen Boisset över Maire-imperiet som då uppgick till ungefär 350 hektar. I skrivande stund har domänen ungefär 250 hektar av dessa i produktion.

2016 Château Chalon Vin Jaune är en så kallad Vin Jaune – ”det gula vinet” – och är den vinstil som verkligen särskiljer Jura från andra vinregioner. Denna utpräglat speciella vinstil görs enligt strikta regler i gammal tradition. Själva appellationen Château Chalon har fått sitt namn efter den by som ligger på toppen av den kulle runt vilken vinrankorna är planterade. Här finns bevis på att man sedan åtminstone 1600-talet, men troligtvis mycket längre än så, tillverkade Vin Jaune i klostret som låg i byn – då under namnet ”Vin de Garde”. Man tror att Château Chalon var den första appellationen i Jura att göra vin på detta sätt, och även om man idag gör Vin Jaune i hela Jura så är det fortfarande Château Chalon som anses göra de bästa vinerna, och här är också reglerna som striktast – står det ”Château Chalon” på etiketten måste vinet vara en Vin Jaune. Den lokala gråa märgeljordmånen anses också vara extra gynnsam för druvorna.

Så hur görs då denna mycket speciella vinstil? Till att börja med måste vinet bestå av 100% savagnin och får bara göras under de årgångar som har bäst förutsättningar (således tillverkades ingen Vin Jaune 1974, 1980, 1984 och 2001). Vinet måste lagras i minst 6 år och 3 månader innan det släpps på marknaden – merparten av denna tid spenderar vinet i ekfat som inte är fyllda till bredden. Denna metod kallas sous voile – ”under slöjan” – och refererar till det flortäcke som bildas naturligt på den gröna druvan savagnin i fat som inte fyllts hela vägen upp. Slöjan skyddar vinet från att bli angripen av andra bakterier under den oxidativa lagringen och bidrar med nötiga aromer, en exceptionellt kryddig karaktär och en rustik stil till vinet som närmast kan liknas vid torr sherry. Men kanske framförallt – den oxidativa vinmakningen ger vinet den gyllene färg som gett Vin Jaune dess namn. I Domaine Maires fall sker lagringen på fem år gamla 228-liters ekfat.

Vinerna buteljeras i en klassisk 62-centilitersflaska som lokalt kallas clavelin. Enligt legenden symboliserar flaskans storlek den mängd vin som blir kvar av en liter efter att vinet dunstat när det legat på fat under så många år. Vinerna är extremt lagringsdugliga och håller många decennier i källarens mörker. Vinet njuts allra helst tillsammans med en rejäl bit av den lokala osten Comté.