Rött vin

2016 Nerobufaleffj, Gulfi Cantina

nr 5242501

Årgång 2016 av Gulfis toppvin Nerobufaleffj från vingården Bufaleffi i kommunen Pachino. Ett måste för älskaren av Gulfi och nero d’avola! Vinous: 96+ poäng

Pris 499 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment
ÖvrigtEkologiskt certifierat

Beskrivning

Producent
Gulfi Cantina

Ursprung
Sicilia Rosso DOC

Druvor
100% nero d’avola

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är närmast obarmhärtigt charmig med fruktpackade aromer av björnbär och plommon följt av kryddiga toner av enbär, nejlika, örter och balsamico. Smaken definieras av sin friska syra och finlemmade tanniner som imponerar med sin exakta precision. Kroppen är koncentrerad, smakrik med en stor intensitet och en lång, örtig och kryddig eftersmak.

Passar till
Smakrika rätter av lamm, nöt och vilt, eller kanske Pasta alla Norma?

Lagringspotential
Från nu till 2036

Mer information
Servera vinet vid 17 grader. Dekantera gärna innan servering.

Om produkten

Gulfi grundades 1996 på sydöstra Sicilien, med vingårdar tillhörande underregionerna Noto, Etna och Cerasuolo di Vittoria. Vingårdarna omfattar cirka 70 hektar och är odlade med klassiska sicilianska druvsorter som nero d’Avola, frappato, nerello mascalese, nerello cappuccio och carricante. Gulfi räknas idag som en av de bästa producenterna på Sicilien och deras viner får ständigt nya utmärkelser och höga poäng av världens vinkritiker. Egendomen har framför allt lyckats bevara Siciliens mångtusenåriga vintradition och deras hårda arbete i vingården och beskärning av vinrankor har till exempel gjort att ingen konstbevattning behövs. Gulfi har alltid jobbat efter ekologiska principer och sedan 2007 är hela deras produktion ekologiskt certifierad. För att bevara vinets naturliga karaktär filtrerar de inte heller sina viner. Resultatet är ovanligt koncentrerade druvor och en minimal påverkan på landskapet.

Nerobufaleffj är gjord av Siciliens mest tongivande druvsort; nero d’avola. Druvsorten kallas ibland calaurisi som är en språklig variant av ett dialektalt ord som direktöversätts till “druvan (cala) från Avola (aurisi)”. Staden Avola är ett samhälle i Syracusa och man tror att det är från detta område som nero d’avola-rankor spridits till andra områden, via Val di Noto, Ragusano och Calatino till resten av Sicilien. Nerobufaleffj är en så kallad DOC Sicilia Rosso, men druvorna kommer från vingården Vigna Bufaleffi i byn Pachino, belägen just Val di Noto. Pachino är en klassisk cru (växtläge) för druvan nero d’avola. Området ligger 50 meter över havet och här råder varmt medelhavsklimat. Rankorna, som är 40 år gamla, producerar koncentrerade druvor i relativt låga volymer med stor lagringspotential. Druvorna skördas i mitten av september och vinifieras i ståltank där jäsningen initieras genom en lång skalmaceration. Efter den malolaktiska jäsningen, som också äger rum i ståltankar, spenderar vinet två år på 500-litersfat. Därefter buteljeras vinet och lagras åtminstone ett år på egendomen innan det släpps på marknaden.

Vinous (Ian d’Agata) 96+ poäng: ”Luminous deep red. Aromas of red cherry, minerals, Oriental spices and vanilla on the refined nose. Then luscious, rich, deep and multilayered with spices, herbs and aromatic oak notes dominating the underlying red and spicy flavors beneath. Finishes long but with less than the usual nectar-like quality that typifies this cru; undoubtedly, a much more elegant version of Nerobufaleffj, a wine that often reaches Amarone-like levels of richness and lusciousness. This very young wine is a potential knockout; still brooding and folded upon itself; it’s a beauty that requires time in your cellar, and watch it develop into something special.”