Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2018 Barolo Bricco Fiasco, Azelia
nr 9334601Från 85 år gamla rankor i Castiglione Falletto kommer denna briljanta Barolo Cru, signerad Lorenzo och Luigi Scavino. Livets Goda: 95 poäng
Pris 849 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Doft och smak
I doften har vinet en komplext ultraelegant men samtidigt generös doft av röda bär, nypon, rosor, tryffel och söta kryddor. Smaken är fullständigt balanserad och definieras av sin finess, typicitet och komplexa parfym. Syran är mycket frisk och tanninerna är finkorigt välsnidade och definierade.
Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.
Lagringspotential
Från nu till 2041
Mer information
Om produkten
Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.
Azelia var väldigt tidiga med att vingårdsbeteckna sina viner redan år 1978 och vingården Bricco Fiasco var deras allra första cru. Vingården, som bara är 1,5 hektar stor, ligger på en brant, varm sluttning i Castiglione Falletto och vinstockarna har idag en genomsnittlig ålder på 85 år. Jordmånen är vit och kalkrik och ger vinet en elegant profil och mjuka, silkiga tanniner med parfymerade toner av röda bär. Namnet Fiasco kommer från formen på den kulle där vingården ligger eftersom den har samma rundning som den klassiska buteljformen. Jäsningen sker med hjälp av naturlig jäst, med en traditionellt lång macerationstid på 55-60 dagar. Fatlagringen sker under 24 månader på stora, gamla ekfat. Enbart 5800 buteljer släpps årligen. Själva namnet Fiasco kommer från det piemontestiska ordet fiasc – alltså flaska. Vingården har fått sitt namn efter formen som påminner om just en flaska.
Årgång 2018 definierades av två fenomomen: regn följt av värme. Årgången började med en lång och blöt vinter som tillhandahöll gott om vatten inför den stundande sommaren. Våren började blött vilket i sin tur resulterade i en del problem med röta i vingårdarna. Den varma och torra sommaren kom att följas upp med en sval september och majoriteten av skörden i Barolo skedde de första 3 veckorna i oktober.
Livets Goda: 95 poäng ”Ett vin som producerats sedan 1978 där nebbiolofrukten skördas från 1.5 hektar i Castiglione Falletto med 85-åriga planteringar. Ett kalkigt genomdrag i fruktens violnyanserade körsbärsbas med röda vinbär och unga jordgubbar, ger ett distinkt men uppluckrat grepp, liksom ett ljuvligt tannindriv med ett ytterst silkigt fästande genomslag. I det vegetala nosdrivet ört såsom fuktig tobak, salvi och höstiga löv med små utslocknade eldar i drivet. Förförisk med mörka blomutslag i en rödare mogen stil. Sensuell i sitt utspel och får också placeras i den ljusare skolan. 24 månader lagring i stora fat.”