Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2018 Beaune du Château Rouge Premier Cru, Bouchard Père et Fils
nr 72161012018 Beaune du Château Rouge Premier Cru har varit en viktig del av Bouchards portfölj sen den först introducerades år 1907. Vinet är en blend av 17 olika Premier Cru-vingårdar i Beaune som tillsammans skapar ett sammansatt och komplext vin som du matchar bäst till eleganta rätter av kyckling eller ljust kött. Kan lagras med behag.
Pris 479 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Bouchard Père et Fils
Ursprung
Beaune Premier Cru AOC
Druvor
100% pinot noir
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Smakrikt, kryddigt, nyanserat vin med toner av ljuvligt inbjudande – och närmast läskande – mörk frukt som vildhallon, skogsbädd och körsbär med en färskt örtig och fint kryddig inramning. Tanninerna är finkorningt skulpterade och lent omfamnande och syran är energiskt frisk. Vinet har en lång, elegant och komplex eftersmak.
Passar till
Avnjuts med fördel till rätter på ljust kött, fågel eller smakrikare fiskrätter.
Lagringspotential
Från nu till 2030
Mer information
Dekantera med fördel vinet innan avnjutning. Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Om produkten
Bouchard Père et Fils är en av Bourgognes äldsta egendomar, grundat 1731 i Beaune av Michel Bouchard. Michel var en klädförsäljare från Grenoble som stannade till i Beaune där han köpte med sig ett vinfat för att sälja vidare under sin fortsatta resa. När han märkte hur stor efterfrågan var återvände han till Bourgogne tillsammans med sin son Joseph för att satsa på vin istället för kläder och resten är, som man brukar säga, historia. Idag befinner sig Bouchard Père et Fils i sitt fjärde århundrade – mitt uppe i en spännande tid med stora förändringar för denna viktiga Bourgogneegendom. Kvalitetsnivån – som alltid varit Bouchards signum – förstärktes ytterligare år 1995 när egendomen köptes av Joseph Henriot. Philippe Prost, tidigare technical director på Bouchard Père & Fils lär har sagt att man nu gick från noggranna till någonting utöver det vanliga. Henriot kom göra stora upprustningar – och investerade i ett nytt vineri år 2005 – för att återföra Bouchard till den allra översta toppen i Bourgogne. Det slutgiltiga steget i detta kvalitetsarbete skedde år 2022 när man gjorde en fusion med Artemis. Från och med nu ingår Bouchard i den stolta Artemisfamiljen som satt kvalitetsribban om möjligt ännu högre – ett arbete som sker både i vingårdarna och i vineriet.
Bouchard Père et Fils har sedan grundandet på 1700-talet varit négocintfirma, men man är först och främst en egendom som producerar vin från egna vingårdar. Sedan ett tiotal år har arbetet med att avsluta négociantverksamheten pågått genom att undan för undan låta alla långtidskontrakt löpa ut – det sista löpte ut 2023 och från och med nu är fokuset 100% på egna vingårdar. Man har också valt att sälja av en del vingårdar man inte längre anser lever upp till de höga kraven. Bouchard har under flera hundra år varit en av Bourgognes allra största vingårdsägare med 130 hektar vingårdsmark. Med det nya fokuset har man sålt av vissa vingårdar för att landa på totalt 105 hektar där 12 ligger i Grand Cru-vingårdar och 74 är klassificerade som Premier Cru. Man är också ensam ägare till två monopolvingårdar och har exklusivitet på ytterligare två monopol. Man är också den enda Domaine som äger parceller på samtliga fyra terrasser i Grand Crun Chevalier-Montrachet. En i sanning imponerande bedrift. Detta stora kvalitetsarbete har lett till att man minskat från 5 miljoner flaskor årligen i mitten av 2010-talet till enbart 600,000 idag. Kvar är bara det allra bästa. Mottet är att när man ser en Bouchard-etikett ska man veta att det är en garant för vin av yttersta kvalitet. Man är just nu i konversion för att bli certifierat ekologiska, ett arbete som kräver fem års arbete eftersom man är en så stor egendom (vanligtvis krävs annars endast tre år för att bli certifierade), men redan idag är 100 hektar farmade helt ekologiskt, med vissa vingårdar farmade enligt biodynamiska principer.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
2018 Beaune du Château Rouge Premier Cru har varit en viktig del av Bouchards portfölj sen den först introducerades år 1907. Vinet är en blend av 17 olika ekologiskt odlade Premier Cru-vingårdar i Beaune som alla vinifieras separat; Les Aigrots, Les Avaux, Les Bas des Teurons, Bellisand, Les Bressandes, Les Cant Vignes, Les Champ Pimont, Clos du Roi, A l’Ecu, En Genêt, Les Grèves, Pertuisots, Les Reversés, Les Seurey, Les Teurons, Les Toussaints och Les Tuvilains. Tillsammans bidrar de olika lägena med sina olika karaktärer och lyfter helheten till någonting större än de enskilda delarna. Total vingårdsareal är 26,04 hektar. Druvorna skördas för hand i små 13 kilos korgar och förs till vineriet där vinet lagras i 12-14 månader på upp till 25-35% ny ek, beroende på årgång.