Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2018 Brunello di Montalcino Pianrosso, Ciacci Piccolomini
nr 9206401Toppvinet Brunello di Montalcino Pianrosso från Ciacci Piccolomini levererar ännu en superårgång från finstämda årgång 2018. Vinet har fått 97 poäng av James Suckling och är ett riktigt samlarobjekt som kan lagras i över 20 år från skörd.
Pris 559 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Ciacci Piccolomini
Ursprung
Brunello di Montalcino DOC
Druvor
100% sangiovese
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Intensiv fruktig och kryddig doft med fräschör dominerad av mogna röda och mörka bär, salvia, choklad och lakrits. Smaken är fyllig med en frisk syra och en intensiv koncentration. Tanninerna har ett mjuk men samtidigt stadigt grepp och helheten är mycket balanserad. En stor Brunello-upplevelse!
Passar till
Ett härligt vin att dricka till grillat lamm, mustiga köttgrytor på vilt med enbär och kraftigt reducerad rödvinssky, nötkött med örtiga inslag och potatisgratäng.
Lagringspotential
Från nu till 2040
Mer information
Om produkten
Ciacci Piccolominis ursprungliga källare ligger i byn Castelnuovo e’Abate i Montalcino i ett gammalt och välbevarat hus från 1600-talet. Huset uppfördes av biskopen Fabius de Vecchis och kallades för Palazzo, ”palatset” och köptes av släkten Ciacci i slutet av 1800-talet. Efter ett giftermål mellan släktena Ciacci och Piccolomini slogs familjenamnen ihop. År 1985 när den sista grevinnan i släkten Ciacci Piccolomini gick bort ärvdes huset och ägorna av Guiseppe Bianchini som länge skött om ägorna. Guiseppe applicerade en modernare filosofi med fokus på kvalitet. Sedan 2004 drivs gården av Guieseppes barn Paolo och Lucia som moderniserat framställningen ytterligare och flyttat in i en mycket större och mer modern anläggning inte långt ifrån det ursprungliga huset som fortfarande används. Tenuta Ciacci Piccolomini är välkända för sina strålande Brunello di Montalcino. De förvaltar över 53 hektar varav ca 30 hektar är Brunello och vingårdarna breder ut sig i syd- och sydvästsluttning runtom byn Montalcino med vingården Pianrosso som domänens bästa läge. Men det är långt ifrån det enda man producerar. Piccolomini gör även strålande viner av andra internationellt kända druvsorter. Bland annat Fabvis som är en 100 % Syrah, Ateo som är en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot och deras kanske mest prisvärda vin Ciacci Piccolomini d’Aragona IGT, ett vin gjort i huvudsak på Sangiovese med en skvätt Cabernet och Merlot. Utöver det produceras även en hel del grappa och olivolja från egna odlingar.
Brunello di Montalcino Pianrosso görs bara de allra bästa åren och är familjens toppvin från prestigevingård som fått just namnet Pianrosso. Pianrosso är 11,69 hektar och ligger belägen 240-360 meter över havsnivå. Ciacci Piccolomini har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino vilket bl.a. innebär att vinerna är fruktiga och inte kräver lika lång lagring i flaska innan de är njutbara. Vinet har lagrats i tre år på slovenska ekfat (20-62 hektoliter) samt ca 8 månader på flaska. Samtliga korkar har fått ett hologram för att skydda mot förfalskningar.
Årgång 2018 i Brunello di Montalcino beskrivs som en krävande årgång – generellt sett svalare och blötare än flertalet tidigare år. Under våren och sommaren regnade det ymnigt – vilket var bra efter den extrema torka man utstått under 2017 – men tyvärr resulterade detta också i vidspridda attacker av mjöldagg i vingårdarna. Årgången beskrivs av kännarna som en burgundisk årgång där frukten är mogen – men inte övermogen – och såväl tannin som syra går i en mer elegant mineralisk stil. Så när man köper Brunello från 2018 gäller det att känna till producenten – för detta är en årgång där vinmakar-agnarna skillde sig från vetet.
Vinexperterna om 2017 Brunello di Montalcino Pianrosso:
James Suckling: 97 poäng “This is so complex, with lifting citrus and herb undertones to the blue and red berry fruit. Thyme, sage and lavender, with mocha and clove, too. Full-bodied, full of depth and intensity, with firm yet seamless tannins. Evolves to espresso. Balanced, powerful and very long. Try after 2025.”
Vinous (Eric Guido): 94 poäng ”Dark depths of crushed plums and black cherries are offset by notes of rosemary, spiced citrus peels and hints of cocoa as the 2018 Brunello di Montalcino Pianrosso opens in the glass. This is an especially racy style for Ciacci Piccolomini d’Aragona, with cooling mineral tones and zesty acidity propelling its ripe berry fruit and hints of sour citrus across the palate. While structured, this finishes with tremendous energy and freshness, leaving the mouth watering with a lingering bitter hint of balsamic spice. The 2018 may not possess the power often associated with the Pianrosso, but it instead impresses with its lively and spicy character. – Eric Guido”