Rött vin

2018 Brunello di Montalcino Pianrosso, Ciacci Piccolomini

nr 9206401

Toppvinet Brunello di Montalcino Pianrosso från Ciacci Piccolomini levererar ännu en superårgång från finstämda årgång 2018. Vinet har fått 95 poäng av James Suckling och är ett riktigt samlarobjekt som kan lagras i över 20 år från skörd.

Pris 559 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 4 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent
Ciacci Piccolomini

Ursprung
Brunello di Montalcino DOC

Druvor
100% sangiovese

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Intensiv fruktig och kryddig doft med fräschör dominerad av mogna röda och mörka bär, salvia, choklad och lakrits. Smaken är fyllig med en frisk syra och en intensiv koncentration. Tanninerna har ett mjuk men samtidigt stadigt grepp och helheten är mycket balanserad. En stor Brunello-upplevelse!

Passar till
Ett härligt vin att dricka till grillat lamm, mustiga köttgrytor på vilt med enbär och kraftigt reducerad rödvinssky, nötkött med örtiga inslag och potatisgratäng.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information

Om produkten

Ciacci Piccolominis ursprungliga källare ligger i byn Castelnuovo e’Abate i Montalcino i ett gammalt och välbevarat hus från 1600-talet. Huset uppfördes av biskopen Fabius de Vecchis och kallades för Palazzo, ”palatset” och köptes av släkten Ciacci i slutet av 1800-talet. Efter ett giftermål mellan släktena Ciacci och Piccolomini slogs familjenamnen ihop. År 1985 när den sista grevinnan i släkten Ciacci Piccolomini gick bort ärvdes huset och ägorna av Guiseppe Bianchini som länge skött om ägorna. Guiseppe applicerade en modernare filosofi med fokus på kvalitet. Sedan 2004 drivs gården av Guieseppes barn Paolo och Lucia som moderniserat framställningen ytterligare och flyttat in i en mycket större och mer modern anläggning inte långt ifrån det ursprungliga huset som fortfarande används. Tenuta Ciacci Piccolomini är välkända för sina strålande Brunello di Montalcino. De förvaltar över 53 hektar varav ca 30 hektar är Brunello och vingårdarna breder ut sig i syd- och sydvästsluttning runtom byn Montalcino med vingården Pianrosso som domänens bästa läge. Men det är långt ifrån det enda man producerar. Piccolomini gör även strålande viner av andra internationellt kända druvsorter. Bland annat Fabvis som är en 100 % Syrah, Ateo som är en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot och deras kanske mest prisvärda vin Ciacci Piccolomini d’Aragona IGT, ett vin gjort i huvudsak på Sangiovese med en skvätt Cabernet och Merlot. Utöver det produceras även en hel del grappa och olivolja från egna odlingar.

Brunello di Montalcino Pianrosso görs bara de allra bästa åren och är familjens toppvin från prestigevingård som fått just namnet Pianrosso. Pianrosso är 11,69 hektar och ligger belägen 240-360 meter över havsnivå. Ciacci Piccolomini har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino vilket bl.a. innebär att vinerna är fruktiga och inte kräver  lika lång lagring i flaska innan de är njutbara. Vinet har lagrats i tre år på slovenska ekfat (20-62 hektoliter) samt ca 8 månader på flaska. Samtliga korkar har fått ett hologram för att skydda mot förfalskningar.

Årgång 2018 i Brunello di Montalcino beskrivs som en krävande årgång – generellt sett svalare och blötare än flertalet tidigare år. Under våren och sommaren regnade det ymnigt – vilket var bra efter den extrema torka man utstått under 2017 – men tyvärr resulterade detta också i vidspridda attacker av mjöldagg i vingårdarna. Årgången beskrivs av kännarna som en burgundisk årgång där frukten är mogen – men inte övermogen – och såväl tannin som syra går i en mer elegant mineralisk stil. Så när man köper Brunello från 2018 gäller det att känna till producenten – för detta är en årgång där vinmakar-agnarna skillde sig från vetet.

James Suckling: 95 poäng “Roasted herbs, walnuts, olives, dried cherries and balsamic on the nose with a touch of leather and sage. It’s full-bodied with firm, finely-knit tannins. Creamy and so well integrated with depth and class”

WineTable, Pär Strömberg (2023-09-28): ”Ciacci Piccolomini förtjänar sitt rykte om en av de ärbara i Montalcino. Återigen storartat och ståtligt med driven blodjärnig mineralitet i nosen tillsammans med vilda örter och körsbär, mogen frukt, torkad fruk,t koncentrerat och stort, energiskt, torrt, strukturerat och finessrik komplexitet med stor volumiös perfektion i den dagsmarschlånga eftersmaken. Charmerande ståtlig elegans, överdådighet med självdistans och ärlig transparens.”

Vinbanken, Christian Stojkovic (2023-09-26): ”Ung, rik och välbalanserad doft med mörka körsbär, violer, blodapelsin, tranbär, kryddor och fat. Smaken är underbart balanserad med lager av komplex varmt mogen frukt av bigarråer, balsamicomarinerade jordgubbar, pomerans, läder och choklad. En smakrik och samtidigt elegant Brunello med fantastisk precision från ett av stjärnskotten i regionen. Veckans bästa vin, ett fynd och för er som letar efter något att lägga i källaren är detta veckans lagringsvin.”