Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2018 The Smuggler’s Boot GSM Blend, Kershaw Wines
nr 5505701The Smuggler’s Boot – experimental-vinerna från Richard Kershaw som firar sydafrikas uppfinningsrika vinhistoria. Här i form av en välbalanserad södra Rhôneblend gjord med druvor sourceade från hela Western Cape-området! Ett perfekt husvin, om vi får säga så själva.
Pris 179 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Kershaw Wines
Ursprung
Western Cape
Druvor
50% grenache, 30% mourvèdre, 20% syrah
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Ung och fruktigt attraktiv doft med toner av röda frukter som körsbär, tranbär, halloncoulis, plommon, svartvinbärskarameller och toner av mynta och rosmarin. Smaken är fruktig och mjuk med en frisk syra. Vinets har en rund och finstämd tanninstruktur som bidrar till den imponerande balansen mellan frukt och kropp. Vinet är medelfylligt och avslutas i en fruktdriven eftersmak.
Passar till
Smakrikare maträtter på rött kött eller respektive vegetariskt alternativ. Med fördel till grillat med feta tillbehör och såser.
Lagringspotential
Från nu till 2028
Mer information
Luftas med fördel innan servering och avnjuts ur storkupade syrah-glas.
Om produkten
Richard Kershaw själv beskriver sig som en person med passion för detaljer – en nörd i ordets rätta bemärkelse. I sin vinmakning älskar han att grotta ner sig i varenda liten detalj av arbetet för att hela tiden flytta fram positionerna för sin profession. Hans motto är att skapa viner som är förankrade i sitt ursprung genom så lite handpåläggning som möjligt, så kallad non-interventionist winemaking.
Innan Richard startade sitt eget vineri hann han vara vinmakare på såväl Mulderbosch och Kanu, och sedan starten 2012 har allting rullat på i hög fart. Hans första årgångar fick direkt fem stjärnor i Platter’s Wine Guide och hyllades av Jancis Robinson. Dessutom utsågs hans 2012 Kershaw Elgin Chardonnay till en av ‘Top 10 Chardonnays in the World outside Burgundy’ av Decanter. En imponerande bedrift. Ursprungligen stod enbart chardonnay och syrah i fokus, för att sedan få sällskap av pinot noir från årgång 2015, följt av små odlingar sauvignon blanc, semillon, grenache, mourvèdre, cabernet sauvignon och cabernet franc. I november 2021 gick man med i Cape Winemakers Guild, ett medlemskap som enbart erbjuds särskilt passionerade vinmakare som spelat en avgörande roll i Sydafrikas vinutveckling. När Richard inte är i vineriet reser han världen runt och dömer vintävlingar. Han är också en del av utbildningspanelen för Institute of Masters of Wine och undervisar inom WSET för Sydafrikas sommelierstudenter.
Tim Atkins MW räknar Kershaw Wines som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2023 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikationerna man kan få i Bordeaux: 1ème Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Richard Kershaws viner. Men framgångarna har inte stigit Richard åt huvudet som, trots att hans viner är hårt allokerade och mycket eftertraktade, håller priserna på en rimlig nivå. Han har heller inte investerat i ett storslaget och iögonfallande vineri med dyra material. Här är fokus på rå vinmakartalang, fantastiskt druvmaterial och ett skjul där han gör sina viner.
2018 The Smuggler’s Boot GSM Blend består av 50% grenache, 30% mourvèdre och 20% syrah som hämtas från sydliga sluttningar i Wellington, några yngre vingårdar i Swartland samt en liten del från södra Stellenbosch. Druvorna vinifieras varsamt i en kombination av äggformade jäskärl och en mindre del gamla ekfat. Namnet är en hyllning till de sydafrikanska smugglare och vinmakare som gömde vinrankor i stövelskaftet i sina Wellingtonboots för att undvika handelsembargon innan de slutligen lyckades föra in dem i landet. Serien introducerades 2014 och denna blend görs i blott 7000 flaskor årligen.
Årgång 2018 är en bra årgång i Sydafrika. Precis som i många andra länder så var det en årgång som definierades av sin varma sommar som tog med sig både torka och vattenbrist (som beskrevs som den värsta på över 100 år). Växtsäsongen började efter en ovanligt kall vinter och redan tidigt kom delar av skörden att decimeras tack vare frost (frostskadorna skedde i de svalare områdena av landet).
Den extrema torkan under sommaren resulterade i att vatten allokerades till bevattning och i många områden tilläts endast 20% av den vanliga vattenallokering. Denna extrema vattenbrist gjorde att de mogna druvorna var mindre och mer koncentrerade än vanligt. Torkan hade dock sina fördelar – man hade inga som helst bekymmer med sjukdomar och mjöldagg i vingårdarna!