Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2018 Vinhas Velhas Baga, Luís Pato
nr 5182301Luís Pato är den mest kända vinmakaren i regionen Beira Atlântico längs portugisiska atlantkusten. Legendaren och rebellen Luís Pato var också den som i stort sett egenhändigt lyfte baga från okänd till välkänd. Just denna baga kommer från gamla rankor och är ett utsökt exempel på denna spännande druva!
Pris 239 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Doft och smak
Doften är utsökt parfymerad med toner av rosor, syrliga körsbär, skogshallon och örter. Kroppen är druvtypsikt lätt, men med en imponerande stor smakintensitet som ger vinet såväl komplexitet och personlighet. Tanninerna är elegant skulpterade, syran är frisk och det smakrika helhetsintrycket mynnar ut i en rödkryddig eftersmak med stor energi.
Passar till
Passar väl till kötträtter och fetare viltfågel, grytor och härliga ugnsstekar, gärna med fetare tillbehör som potatisgratäng. Eller varför inte till den helsvenska klassikern köttbullar och potatismos.
Lagringspotential
Från nu till 2030
Mer information
Servera i stora kupor vid 16-18 grader. Lufta med fördel en stund innan servering.
Om produkten
Luís Pato är den mest kända vinmakaren i regionen Beira Atlântico längs portugisiska atlantkusten. Detta epitet har han förtjänat genom att vara den vinmakare som moderniserade den då kämpande regionen Bairrada och nästan enhändigt fick den på fötter igen. Han skall dock inte ses som en modernist i bemärkelsen ”viner utan kontakt med traditionen” – hans viner har samtliga ett tydligt klassiskt stråk och han värnar envist för regionens egna druvsorter i allmänhet och baga i synnerhet. Om något är han en neotraditionalist.
Pato översätts till det portugisiska ordet för anka och dessa ankor dyker upp titt som tätt på Luís etiketter. Familjen Pato har gjort vin på Quinta do Ribeirinho sedan åtminstone 1700-talet. Det var emellertid först år 1970 som João Pato började buteljera vin från de egna vingårdarna och därmed blev en av de första vinodlarna i den nyskapade DO-regionen Bairrada. Det är från João som sonen – Luís Pato – ärvde sitt visionära synsätt och pionjäranda. Luís var från början en utbildad kemiingenjör som producerade sitt första vin, en ren baga av utsökt kvalitet, år 1980. Detta vin tingar idag höga priser hos vinsamlare. I samma stund som han tog över efter föräldrarna började han experimentera.
2018 Vinhas Velhas Baga görs på 100% baga som skördas i oktober när druvorna har uppnått optimal mognad. Druvorna kommer ifrån samma odlingar som producerar druvor till Patos mousserande viner, med den skillnaden att druvorna till de mousserande vinerna skördas långt tidigare. Druvorna vinifieras i ståltankar varefter det lagras i 18 månader på äldre 650-liters ekfat.
The Wine Advocate om vinet: ”Look up the words ”food wine” in a dictionary, and this might be an example of how that phrase is used. You can drink this all night. You won’t get tired, and you’ll miss it when it’s gone. It should also age pretty well, perhaps better than indicated, but it drinks great today for those who don’t want to wait.”