Sött vin

2018 Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese Goldkapsel, Joh. Jos. Prüm

nr 7005201

Ovanlig Joh. Jos. Prüm-allokering av deras toppvin Wehlener Sonnenuhr i goldkapselvariant. Ett vin att lagra under ett halvt sekel eller mer. The Wine Advocate: 97 poäng.

Pris 1399 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 3 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Joh. Jos. Prüm

Ursprung
Mosel

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
7,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften har begynnande mognad med förtjusande toner av solmogen exotisk frukt som mango och guava samt mer tillagad frukt i form av kanderade äpplen, päron och grillad citrus som kompletteras av kryddiga toner i form av saffran, ingefära och pepparkakor. Smaken är krämig och fyllig med en syra som möter upp restsötman i vinet. Eftersmaken är lång och intensiv med balanserade aromer av såväl de exotiska som det kryddiga.

Passar till
Lagrade och smakrika ostar, gåsleverpaté eller desserter med tropisk frukt. Familjen Prüm själva hade kunnat tänka sig att dricka detta vin till viltkött.

Lagringspotential
Från nu till 2068

Mer information
Dekanteras med fördel om vinet ska drickas ungt.

Om produkten

Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exemplevis Wehlener Sonnenuhr (6 Ha), Zeltinger Sonnenuhr (3 Ha) samt Graacher Himmelreich (3,5 Ha).  Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom phylloxeran inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor.

Wehlener Sonnenuhr har fått sitt namn från det solur som förfadern Jodocus Prüm lät resa i vingården år 1842 för att ge vingårdsarbetarna en bättre känsla för vad klockan var. Detta vingårdsläge har i det närmaste perfekta växtförhållanden för riesling och ligger strax nedströms från vingården Graacher Himmelreich. Vingårdens historia är därför tätt sammankopplad med familjen Prüm – som äger hela fem hektar av den majestätiska vingården. Dess blå skiffer-jordar fungerar som utmärkt vattenreservoar vilket är räddningen under varma och torra somrar. Vingården är den brantare utav de två nämnda (med hisnande 70 graders lutning) och med sitt syd/sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt, uttalad mineralitet och en härlig fräschör. Wehlener Sonnenuhr är förmodligen den mest kända vingården i Prüms ägor och ger viner som är otroligt långlivade och något mera kraftiga i sin ungdom än vinerna från Graacher Himmelreich. Vinerna definieras av oemotståndliga toner av stenfrukt, mineral, djup och längd som verkligen kommer till sin fulla rätt med lagring. Stuart Pigott skriver “Joh Jos Prüm’s Sonnenuhrs are classic examples of the way in which the best Mosel wine’s natural sweetness magnifies, rather than obscures, their character.”

Vinet har en uttalad sötma, men Joh. Jos Prüm har som policy att aldrig avslöja den exakta sötman. Om man översätter ordet Auslese från Tyskan så betyder det “Urval” och beskriver hur dessa viner kommer till: dom är ett urval av druvor från den sena skörden. Auslese i allmänhet kan antas vara söt och intensivare än sina småsyskon (Spätlese och Kabinett) även om det finns dom några undantag där vinet jäses nära på torrt, men i fallet hos Joh Jos Prüm så kan man räkna med att vinet kommer ha en dos restsötma som gör att dessa viner passar utmärkt till osttallriken, anklevern eller mindre sötma-intensiva desserter, i detta fall gärna med tropiska inslag i sina smaker. Om man vill vara lite experimentell så kan man servera vinet till varmrätter på till exempel vildsvin eller annat vilt, något man möjligen hade blivit serverad i Mosel!

Termen ”Goldkapsel” – som man ibland ser förkortat med benämningen ”goldcap” är en vinterm som inte är exakt definierad av Tyska vinlagar men som används för att utmärka en vingårds allra bästa viner inom ett specifikt prädikat och som används främst för ausleseviner. För att förstå konceptet bättre behöver vi backa tillbaka till 1971. Före denna tid fanns fyra erkända nivåer för ausleseviner i Tyskland: ”Auslese”, ”Feine Auslese”, ”Feinste Auslese” och ”Hochfeine Auslese” – ju längre namn desto högre andel botrytis, desto lägre produktion och desto högre kvalitetsnivå, komplexitet och lagringsbarhet. I ett försök att förenkla detta, något krångliga system, gick det styrande organet in och förbjöd alla kategorier utom just ”Auslese” som från och med nu skulle innefatta samtliga av de tidigare auslesekategorierna. Det här ledde till stor frustration, särskilt hos Moseldalens mest högkvalitativa producenter som under lång tid förfinat sitt hantverk att välja ut perfekt mogna druvor till de olika kategorierna och nu snuvades på möjligheten att på etiketten visa skillnaden på sina ausleseviner vilket många ansåg var önskvärt eftersom just auslese har det största spannet av potentiell mustvikt enligt den tyska Oechsle-skalan. Hur skulle man nu kunna visa detta för sina kunder efter att de gamla termerna förbjudits år 1971? Man skapade helt enkelt en helt ny terminologi för att gå runt problemet! Den mest erkända metoden – som även Joh. Jos. Prüm använder sig av – är att med hjälp av färgen på foliet på flaskans hals särskilja de olika nivåerna. En vit etikett indikerar de med minst botrytis vid skörd medan de högt eftertraktade guldhalsarna ”goldkapsel” innebär att vinet har en hög andel botrytis och därmed högre koncentration och kvalitet. Andra liknande metoder innefattar att visa upp olika antal stjärnor på etiketten eller att använda sig av olika lotnummer, dessutom finns det många vinerier som har guldhalsar på ALLA sina flaskor – därmed är inte systemet alltigenom enkelt att förstå och man gör bäst i att läsa på hur det funkar hos varje enskild producent. I fallet Joh. Jos. Prüm är det således guldkapsylen som används som en tydlig markör. De vill själva att man ska se Goldkapsel-vinerna som en sorts Limited Edition Auslese som gjorts på hårt selekterade druvor med koncentrerad must och en stor andel botrytis och som anses ha en extra lång lagringsbarhet. Med årens lopp kommer den ungdomliga sötman att ge vika för elegans, harmoni och en smakprofil vars djup är svår att matcha. Joh. Johs. Prüm skapar enbart Goldkapsel-viner under särskilt utvalda år.

Vill du veta mer om årgången? Läs vår Tyska årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

The Wine Advocate (Stephane Reinhardt): 97 poäng ”The 2018 Wehlener Sonnenuhr Auslese (Gold Capsule) is very clear, intense and concentrated on the precise and succulent nose that reveals clear and super precise stone fruit intermixed with chervil, tea and very fine slate aromas. Round and highly finessed on the palate, this is a sweet but very subtle, finessed and salty WSU with a piquant and highly stimulating finish. Fabulous.”