Rött vin

2019 Barolo Bricco Fiasco, Azelia

nr 9391801

Från 85 år gamla rankor i Castiglione Falletto kommer denna briljanta Barolo Cru från en av de första vingårdar som började buteljeras som single cru – Bricco Fiasco. Årgång 2019 ger i Azelias varsamma händer en mycket elegant och oemotståndligt parfymerad vinupplevelse och ett vin som kan lagras under många år framöver. Ett av årgångens bästa viner! Decanter: 96 poäng

Pris 829 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
I doften har vinet en komplext ultraelegant men samtidigt generös doft av röda bär, nypon, rosor, tryffel och söta kryddor. Smaken är fullständigt balanserad och definieras av sin finess, typicitet och komplexa parfym. Syran är mycket frisk och tanninerna är finkornigt välsnidade och definierade.

Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Lagringspotential
Från nu till 2041

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

Barolo Bricco Fiasco kommer från vingården med samma namn i kommunen Castiglione Falletto. Vingården ligger cirka 500 meter från Azelias vineri och man äger hela 1,5 hektar av denna mycket historiskt viktiga vingård. Faktum är att Bricco Fiasco var den första cru som vinifierades och buteljerades som enskild vingård av Lorenzos farfar år 1978. Familjen äger den högsta delen av denna vingård som är mycket brant och som förr endast kunde nås med hästar och oxar. Jordmånen är vit och mycket kalkrik och befinner sig på 285 meter över havet i sydlig riktning. Vingården är planterad till drygt 4 400 rankor/hektar och den genomsnittliga ålder är 85 år. Druvorna fermenteras med sin naturliga jäst i 55-60 dagar vid 31 grader celsius och lagras sedan 24 månader på stora ekfat innan buteljering följt av 12 månader på flaska. Vingården ger Azelias mest generöst florala, rödfruktiga och öppna viner med en utsökt finess och elegans. Själva namnet Fiasco kommer från det piemontestiska ordet fiasc – alltså flaska. Vingården har fått sitt namn efter formen som påminner om just en flaska.

Årgång 2019 spås bli en ytterst hyllad årgång av Piemontesiska viner och jämförelse med prisade årgången 2016 ligger kontinuerligt nära tillhands. Det paradoxala är dock att vinerna dricker som klassiskt vin – det vill säga att det inte påvisar de stereotypiska resultatet av en extremt varm växtsäsong där bakad frukt, låg syra och runda tanniner förväntas återfinnas. Årgången visar upp en klassisk och aromatisk fruktprofil, typiskt för svalare årgångar. Kort och gott kan man säga att årgången är svår att förklara – men exceptionellt bra i glaset.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Decanter (Aldo Fiordelli): 96 poäng ”Bricco Fiasco is a single cru, vinified by itself since 1978, today from vines of 85 years old. The wine, after long maceration and ageing in botti grandi, opens up to smoky woodland notes, with citrus leaf, bark, wild strawberry and rose water delicacy. Full of sucrosity on the palate, the attack is youthful, with firm acidity and grainy, very elegant tannins. Structure and concentration are perfectly woven and poised, giving to this cru terrific balance which will count for ageing.”

The Wine Advocate (Monica Larner): 95 poäng ”Bricco Fiasco is a proprietary name for a vineyard in Castiglione Falletto with 85 year old vines. Luigi Scavino says, ”These vines represent a unique heritage for our family.” The 2019 Barolo Bricco Fiasco (with 5,800 bottles released) is a little shy initially, with heavier berry fruit aromas that eventually relax to show campfire ash, pencil shaving and pressed rose. Put this bottle aside for a few more years.”

Så här säger Antonio Galloni om Azelia:
“Proprietor Luigi Scavino doesn’t get anywhere near the attention he deserves, but make no mistake about it, his top Barolos play in the same league with Piedmont’s elite bottlings. The Barolos see malolactic fermentation and aging in French oak barriques, although the Margheria is aged in medium-size French oak barrels.”