Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2019 Barolo Bricco Fiasco (magnum), Azelia
nr 9391806Från 85 år gamla rankor i Castiglione Falletto kommer denna briljanta Barolo Cru från en av de första vingårdar som började buteljeras som single cru – Bricco Fiasco. Årgång 2019 ger i Azelias varsamma händer en mycket elegant och oemotståndligt parfymerad vinupplevelse och ett vin som kan lagras under många år framöver. Ett av årgångens bästa viner! Decanter: 96 poäng
Pris 1749 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Doft och smak
I doften har vinet en komplext ultraelegant men samtidigt generös doft av röda bär, nypon, rosor, tryffel och söta kryddor. Smaken är fullständigt balanserad och definieras av sin finess, typicitet och komplexa parfym. Syran är mycket frisk och tanninerna är finkorigt välsnidade och definierade. Ett mästerverk i stilen Barolo Classico som verkligen imponerar!
Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.
Lagringspotential
Från nu till 2041
Mer information
Om produkten
Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.
Barolo Bricco Fiasco kommer från vingården med samma namn i kommunen Castiglione Falletto. Azelia äger hela 1,5 hektar av denna mycket historiskt viktiga vingård (faktum är att Bricco Fiasco var den första cru som vinifierades och buteljerades som enskild vingård). Jordmånen är vit och mycket kalkrik och befinner sig på 285 meter över havet i sydlig riktning. Vingården är planterad till drygt 4 400 rankor/hektar och den genomsnittliga ålder är 85 år. Druvorna fermenteras med sin naturliga jäst i 55-60 dagar vid 31 grader celsius och lagras sedan 24 månader på stora ekfat innan buteljering.
Årgång 2019 spås bli en ytterst hyllad årgång av Piemontesiska viner och jämförelse med prisade årgången 2016 ligger kontinuerligt nära tillhands. Det paradoxala är dock att vinerna dricker som klassiskt vin – det vill säga att det inte påvisar de stereotypiska resultatet av en extremt varm växtsäsong där bakad frukt, låg syra och runda tanniner förväntas återfinnas. En förklaring på detta är att man i Piemonte har gått ifrån behöva framtvinga mognad till att behöva framtvinga fräschör. Ett exempel på hur detta gjordes är att man på 90-talet plocka bort blad från rankorna för att se till att solen når frukten och att den därmed mognad – till att nu plantera rankor högre och på annan lutning i syfte att skugga frukten från den stundvis gasande solen.
Årgången visar upp en klassisk och aromatisk fruktprofil, typiskt för svalare årgångar. Men på inget sätt är årgången sval och anledningen till att helhetsintrycket av årgången är ”svalt” varierar beroende på vilken producent/journalist som tillfrågas. Vissa menar att ”det inte var så varmt” (temperaturerna uppgick inte sällan till över 35 grader celsius) medan andra säger att de varma topparna inte var lika långvariga som tidigare närliggande årgångar samt att en värmetopp oftast följdes av regn vilket i sin tur höll rankorna ifrån såväl vattenstress som utdragen solexponering. Kort och gott kan man säga att årgången är svår att förklara – men exceptionellt bra i glaset.
Växtsäsongen började något senare än vanligt då svalka och regn i april försköt knoppningen två veckor. Under maj månad regnade det ymnigt och man fruktade att årgången skulle bli en kopia av den problematiska årgången 2018 (där man hade 25 dagar av konsekutivt regn!). Men regnet kom inte att skapa samma bekymmer som det gjorde 2018. Under juni och juli gick temperaturerna i taket, men samtidigt var nederbörden över genomsnitt under juli, september och oktober (något som höll temperaturerna i schack och vattennivåerna goda). Många producenter prisar den stora variationen mellan dag- och nattemperaturerna som anledningen till vinernas aromatiska komplexitet (som oftast attribueras till en senare skörd med utdragen mognadsprocess). Skörden påbörjades hos de flesta producenter kring första hälften av Oktober.
I källaren beskrevs 2019 som en lättextraherad årgång och många producenter beskrev den som extremt krävande i källaren. Den lätta extraktionen gjorde att det var svårt att hantera mängden tannin – generellt sett macererade man frukten kortare än under många tidigare årgångar och generellt sett gick fermenteringen också snabbare än vanligt (dock var sockernivåerna i musten något lägre och i genomsnitt är årgången något mindre alkoholstark än tidigare årgångar).
Vinerna har nu i sin ungdom (i vissa fall ett år efter sin buteljering) en väldigt klassisk smakprofil där parfym och fräschör är centrala element. Till skillnad från den prisade årgången 2016 – som från lansering var väldigt inbjudande och modern i sin stil – så kommer 2019 att tilltala den mer klassiska paletten och i många fall kräva något mer tålamod än vad 2016 gör.
Så här säger Antonio Galloni om Azelia: “Proprietor Luigi Scavino doesn’t get anywhere near the attention he deserves, but make no mistake about it, his top Barolos play in the same league with Piedmont’s elite bottlings. The Barolos see malolactic fermentation and aging in French oak barriques, although the Margheria is aged in medium-size French oak barrels.”
Aldo Fiordelli, Decanter, 96 poäng: ”Bricco Fiasco is a single cru, vinified by itself since 1978, today from vines of 85 years old. The wine, after long maceration and ageing in botti grandi, opens up to smoky woodland notes, with citrus leaf, bark, wild strawberry and rose water delicacy. Full of sucrosity on the palate, the attack is youthful, with firm acidity and grainy, very elegant tannins. Structure and concentration are perfectly woven and poised, giving to this cru terrific balance which will count for ageing.”