Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2019 Barolo Cerretta, Azelia
nr 9393601Fjärde årgången från Azelias nya vingård Ceretta i Serralunga d’Alba, lanseras i ytterst limited upplaga på Systembolagets webblansering den 5:e oktober. The Wine Advocate: 96 poäng
Pris 959 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Doft och smak
I doften har vinet en komplext ultraelegant men samtidigt generös doft av röda bär, nypon, rosor, tryffel och söta kryddor. Smaken är fullständigt balanserad och definieras av sin finess, typicitet och komplexa parfym. Syran är mycket frisk och tanninerna är finkornigt välsnidade och definierade. Ett mästerverk som verkligen imponerar!
Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.
Lagringspotential
Från nu till 2041
Mer information
Om produkten
Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år.
Barolo Cerretta lanserades för första gången i samband med Azelias 100-årsjubileet år 2020. Detta hela 30 år efter att Luigi Scavino, tillsammans med sin far Lorenzo, köpt vingården 1991 och planterat om den med utvalda plantor från deras vingård Bricco Fiasco, hela 14,000 rankor. De första 10 åren klassades vingårdens druvor som Langhe Nebbiolo följ av 20 år när druvorna gick direkt in i gårdens Barolo Classico. Än idag används bara druvorna från högst upp på Ceretta-kullen till Cru-vinet, resten går ner i Barolo Classico. Produktionen är således årligen endast cirka 3000 flaskor. Familjen Scavino äger 2,5 hektar av vingården (som totalt är cirka 40 hektar), som ligger i byn Serralunga d’Alba (355 meter över havet, med en syd/sydvästlig lutning). Jordmånen består av kalkhaltig lera och den är planterad med en densitet av 4500 rankor per hektar. Vinmakningen är klassisk och sker vid en ungefärlig temperatur på 30 grader celsius under lång tid (55-60 dagar) med hjälp vingårdens naturliga jäststammar. Efter fermenteringen är avklarad lagras vinet i 24 månader på stora ekfat följt av 12 månader på flaska.
Årgång 2019 spås bli en ytterst hyllad årgång av Piemontesiska viner och jämförelse med prisade årgången 2016 ligger kontinuerligt nära tillhands. Det paradoxala är dock att vinerna dricker som klassiskt vin – det vill säga att det inte påvisar de stereotypiska resultatet av en extremt varm växtsäsong där bakad frukt, låg syra och runda tanniner förväntas återfinnas. Årgången visar upp en klassisk och aromatisk fruktprofil, typiskt för svalare årgångar. Kort och gott kan man säga att årgången är svår att förklara – men exceptionellt bra i glaset. Själva namnet Fiasco kommer från det piemontestiska ordet fiasc – alltså flaska. Vingården har fått sitt namn efter formen som påminner om just en flaska.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
The Wine Advocate (Monica Larner): 96 poäng ”Cerretta is one of my favorite sites in Serralunga d’Alba because it consists of vines wrapped around a hilltop with various exposures. For that reason, Cerretta wines can vary widely from producer to producer. The Azelia 2019 Barolo Cerretta has dark fruit and spice, but the bouquet is mostly colored by flinty mineral tones, smoke and pencil shaving. It offers terrific balance and also manages some softly perfumed notes of violet and blue flower that you don’t get in the other wines. It sees 50 days of extended maceration and 30 months of aging in large oak casks. This is a very limited production of 3,200 bottles.”
Decanter (Aldo Fiordelli): 95 poäng ”This Cerretta blends a graceful nose with a powerful and youthful palate. Sweet violet, restrained red currant, cinnamon candy and a soapy, rose character on the nose lead to a crisp attack with firm, velvety tannins. It’s thick on the finish yet soaked with citrus and leafy flavours. Fermented with indigenous yeast and aged for 24 months in botti.”